28 Nisan 2020

, ,

Sömürge Halklar Beyannamesi

Biz, tüm halkların kendilerini yönetme hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Biz, tüm sömürge halkların kendi kaderlerini kendi ellerine alma hakkına sahip olduğunu söylüyoruz. Tüm sömürgeler, hem politik hem de ekonomik düzeyde emperyalizmin zincirlerinden kurtulmalıdırlar. Sömürge halklar, yabancı bir gücün dayattığı kısıtlamalarla yüzleşmeksizin, kendi hükümetlerini seçme hakkına sahip olmalıdırlar. Biz sömürge halklara, bu amaç doğrultusunda, ellerindeki her türden araçla mücadele etmeleri gerektiğini söylüyoruz.
Emperyalist güçlerin amacı, sömürmektir.
Sömürge halklar, kendilerini yönetme hakkını elde ettiklerinde bu amaca ulaşılmasına mani olacaklardır. Bu sebeple politik iktidar mücadelesi, sömürge ve esir halklar için ileriye atılacak ilk bir adımdır ve toplumsal, ekonomik ve politik kurtuluşun zaruri önkoşuludur.
Beşinci Pan-Afrika Kongresi, sömürgelerdeki işçi ve köylülere örgütlenme çağrısını tam da bu sebeple yapmaktadır. Sömürgelerdeki işçiler, emperyalizme karşı yürütülecek savaşın cephe hattındaki yerini almalıdırlar.
Beşinci Pan-Afrika Kongresi sömürgelerdeki aydınlara ve meslek sahibi sınıflara sorumluluklarının farkına varmaları konusunda çağrıda bulunmaktadır. O upuzun gece sona ermektedir. Sendikal haklar, kooperatif kurma hakkı, basın hürriyeti hakkı, toplanma hürriyeti hakkı, gösteri ve grev hakkı, kitlelerin eğitilmesi için gerekli literatürü basıp okuma hakkı için verilecek mücadele sayesinde siz, özgürlüklerinizin kazanılmasını ve muhafaza edilmesini sağlayacak yegâne aracı kullanma imkânı bulacaksınız. Bugün etkili bir eylemlilik süreci için yürünecek tek bir yol vardır, o da kitlelerin örgütlenmesidir.
Dünyanın sömürge ve esir halkları, birleşin.
Kwame Nkrumah
[21 Eylül 1949 – 27 Nisan 1972]
[Beyanname, 15-21 Ekim 1945’te İngiltere’nin Manchester şehrinde düzenlenen Pan-Afrika Kongresi’nce onaylanıp kabul edildi.]

0 Yorum: