23 Nisan 2020

, ,

Örgüt Disiplini


Örgüt Disiplinine Saygısızlık Üzerine
Dördüncü Ordu bünyesinde faaliyet yürüten parti teşkilâtında örgüt disiplinine yönelik saygısızlık, kendisini şu şekillerde ortaya koymaktadır:
A. Azınlığın çoğunluğa teslim olamaması. Örneğin azınlığın bir kararı oylanıp reddedildiğinde o azınlık, parti kararlarını samimiyetle uygulamamaktadır.
Bu hata, şu tür yöntemlere başvurularak düzeltilebilir:
1. Toplantılarda katılımcıların tamamı, görüşlerini mümkün olduğu ölçüde eksiksiz biçimde ifade etmeleri konusunda cesaretlendirilmelidir. Herhangi bir tartışma durumunda açığa çıkan doğrular ve yanlışlar, tavize veya gizleme gayretine imkân vermeksizin netleştirilmelidir.
Net bir sonuca varmak için bir toplantıda hakkında uzlaşma sağlanamayan konu başka bir toplantıda tartışılmalı, ama bu noktada çalışmalar kesintiye uğratılmamalıdır.
2. Parti disiplininin bir şartı da azınlığın çoğunluğa tabi olmasıdır. Eğer azınlığın görüşü reddedilirse, o azınlık çoğunluğun aldığı karara destek sunmalıdır. Gerektiğinde azınlık, meseleyi bir sonraki toplantıda yeniden tartışma gündemine almalı, ama hiçbir şekilde karar aleyhine bir tavır ve eylem içerisinde olmamalıdır.
B. Örgüt disiplini dikkate alınmadan yapılan eleştiriler:
1. Parti içerisinde eleştiri, parti teşkilâtının güçlendirilmesinde ve onun mücadele kapasitesini artırmada başvurulacak önemli bir silâhtır. Kızıl Ordu’ya bağlı çalışan parti teşkilâtında ise eleştiri, her zaman böylesi bir nitelik arz etmez ve bazen kişisel saldırı biçimi alır. Sonuç olarak bu tarz bir eleştiri, hem parti teşkilâtına hem de şahıslara zarar verir. Bu tür bir eleştiri, küçük burjuva bireyciliğin bir tezahürüdür. Bu hatanın düzeltilmesi noktasında parti üyelerinin eleştirinin amacını anlamalarına katkı sunulmalı, sınıf mücadelesinde partinin zafere ulaşabilmesi için onun mücadele kapasitesi bu şekilde artırılmalı, dolayısıyla eleştiri, kişisel saldırı aracı olarak kullanılmamalıdır.
2. Birçok parti üyesi, eleştirilerini parti içinde değil dışında dillendirmektedir. Bunun sebebi de üyelerin tamamının parti teşkilâtının (toplantılar gibi hususların) önemini henüz kavramamış olması, teşkilât içinde ve dışında yapılacak eleştiri arasında bir fark görmemesidir. Bu hata ise parti üyelerinin eğitilerek parti teşkilâtının önemini anlamalarını sağlamak ve parti komitelerini ya da yoldaşlarını parti toplantılarında eleştirmelerini güvence altına almak suretiyle düzeltilebilir.
Mao Zedung
Aralık 1929
[Kaynak: Selected Works, Foreign Language Press, Pekin 1965, Cilt 1, s. 109-110.]

0 Yorum: