01 Nisan 2020

,

I Wor Kuen


12 Maddeli Program
1900’de Çin’de başlayan Boksör Ayaklanması’nda mücadele yürütmüş bir köylü örgütünden ismini alan I Wor Kuen, 1969’da New York’taki Çin Mahallesi’nde kurulur. Kara Panterler’den etkilenen örgüt, Asya kökenli Amerikalıları örgütlemek için çalışmalar yürütür.
* * *
Amerika’da yaşayan Asyalı insanlar, hem kendi toplumlarına mensup açgözlü ve hain çetelerin hem de ırkçı ve sömürücü Amerikan toplumunun zulmüne maruz kalmaktadırlar. Bu toplumdaki konumumuzu kabul etmemiz konusunda medya bizi sürekli yanlış fikirlerle topa tutuyor. Beynimizi yıkıyor, başka ülkelere zorla gönderiyor, Güneydoğu Asya’da bizden olan insanlarla savaşmamızı istiyor.
Aslında Asyalı Amerikalıların asıl düşmanı, bu ülkedeki zulümdür. Bu düşman, Amerika’daki ırkçılıkla ve sömürüyle yüzleştiğimiz ilk günden beri bize zulmetmektedir. Asyalı Amerikalıların uzun ve kahramanlıklarla yüklü mücadele tarihi, güttüğümüz amaç doğrultusunda bize ilham vermiş, gücümüze güç katmıştır.
Bu zulme tahammül etmek zorunda değiliz. Ecdadımızın mücadelesinin boşa gitmesine izin veremeyiz. Gerçek dostlarımızı ve düşmanlarımızı tanıyoruz. Bu ülkede yaşayan kardeşlerimizin katılımıyla daha da güçleniyoruz. Dünya genelinde bu ülkenin başında bulunanlara karşı özgürlük ve adalet mücadelesi verenler gücümüze güç katıyorlar.
Dilekçe yazma, mahkeme, seçimlerde oy kullanma, hatta gösteri yapma gibi barışçıl yolları denedik ama durumumuz hiç değişmedi. Hâlen daha özgür değiliz.
Halkımızın yaşam koşullarını geliştirmek istiyoruz. Topluluklarımızı baskıya karşı savunmak ve çetelere, patronlara, siyasetçilere ve polise karşı devrimci silâhlı savaş yürütmek için hazırlıklarımız devam ediyor. Bir hükümet halka zulmettiğinde ve onun ihtiyaçlarına hizmet edemediğinde, o halkın o hükümeti yıkıp yenisini kurma hakkı vardır.
Biz, tüm halkların birlik içinde yaşadığı, birbirini sevdiği, sınıfsal ayrımların bulunmadığı, halkın ihtiyaçlarının öncelikli olduğu, barış içinde bir dünya için mücadele ediyoruz.
Mücadelemizin dayandığı programın 12 maddesi şu şekildedir:
1.
Asyalı Amerikalıların kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahip olmasını istiyoruz.
Amerika’daki Asyalılar, küçük kolonilere benzeyen gettolarda yaşıyorlar. Amerikalı kapitalistler, bizim sırtımızdan kâr elde etmek için tüm hayat tarzımızı kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek istiyorlar. Biz, bu kölelikten kurtulmak, böylelikle kendi kaderimizi tayin etmek istiyoruz.
2.
Biz tüm Asyalıların kendi kaderlerini tayin etmelerini istiyoruz.
Batılı emperyalistler, son beş yüz yıllık dönem boyunca Asya’daki ülkeleri işgal edip sömürgeleştirdiler. Gözünü Asya’ya dikmiş olan Amerikan emperyalizmi, bugün dünyanın görüp görebileceği, soykırım amacı güden, en sadist savaşı yürütüyor. Biz Amerikan emperyalizminin derhal son bulmasını istiyoruz.
3.
Biz tüm Üçüncü Dünya haklarının ve diğer ezilen halkların kurtuluşunu istiyoruz.
Siyahlar, Asyalılar, Latinler, Kızılderililer, Amerika’daki ırkçı zulümden kurtulmak için mücadele ediyorlar. Bize zulmeden güçlere bir yandan da milyonlarca beyaz karşı koyuyor, onlara karşı mücadele yürütüyor. Biz herkesi gerçek mânâda özgür olabilmesi için tüm insanlara uygulanan zulmün son bulması gerektiğini biliyoruz.
4.
Biz erkek şovenizminin ve cinsel sömürünün son bulmasını istiyoruz.
Feodalizm ve kapitalizm koşullarında binlerce yıldır varolan zulüm, kendi kurumları ve efsaneleriyle erkeğin kadından üstün olduğuna dair yalanlar üretti. Ekonomik ve toplumsal eşitlik mücadelesinde erkek ve kadın el ele yürümeli, erkekler kadınların devrimci ordunun yarısını meydana getirdiğini bilmelidir. Halkımız için verilen mücadelede kadınlar ve erkekler eşittir.
5.
Biz kendi kurumlarımızın ve topraklarımızın toplumumuzun kontrolünde olmasını istiyoruz.
Polis teşkilâtı, okullar, sağlık, barınma imkânları, ulaşım, atık tahliyesi, hava ve toprak kirliliğiyle mücadele araçları ve sosyal yardım ile ilgili kurumlar halkımızın kontrolünde olmalı, bunlar halkımızın ihtiyaçlarına hizmet etmeli, asla para kazanmak için kullanılmamalıdır. Topluluklarımızın mahallelerde evlerin üzerine çöreklenmiş mülk sahipleri ve turizm acenteleri gibi yabancı kişiler tarafından sömürülmesine, sırtımızdan para kazanmalarına son vermek istiyoruz.
6.
Biz Batı emperyalizminin Asya’da ve tüm dünya genelinde yaptıklarını anlatan bir eğitim verilmesini istiyoruz. Bu eğitim, bize bu topraklarda yaşamış ecdadımızın çektiği güçlükleri ve mücadeleleri anlatmalı, Amerikan toplumunun çürümüş, sömürücü yapısını ifşa etmelidir.
Amerikalı emperyalistler, Asya’da ve Üçüncü Dünya’nın geri kalan kısmında yaptıkları insanlık dışı eylemlerini örtbas ederek dünya imparatorluğunu meşrulaştırmaya çalıştılar. Bugün ayrıca bu emperyalistler, okullarda ırkçı tarih dersleriyle beyinlerimizi yıkıyorlar, bu dersler, Asyalıları ve Üçüncü Dünya’yı aşağılayanlardan, zulmedenlerden, değersizleştirenlerden hiç bahsetmiyor. İnsanlar Amerika’da çile çekiyorlar. Biz bu noktada dünya genelinde ve Amerika’da Asya halklarının kahramanlıklarla dolu, ilham verici mücadelelerini öğrenmek istiyoruz.
7.
Düzgün evler, sağlık hizmeti ve çocuk yardımı istiyoruz.
Barınma, sağlık ve çocuk bakımı ile ilgili kurumlar sadece toprak sahipleri, doktorlar, hastaneler ve ilâç şirketleri para kazansın diye varlar. Biz, bize can veren, bizi yavaş yavaş öldürmeyecek evler, sağlık hizmeti ve çocuk yardımı istiyoruz.
8.
Biz tüm politik tutsaklar ve tüm Asyalılar için özgürlük istiyoruz.
Amerika’nın ırkçı hapishanelerinde bulunan Asyalı kardeşlerimiz, kendi Asyalı kardeşlerince yargılanmadıkları için serbest bırakılmalıdır. Politik tutsakların hapiste bulunmalarının sebebi ise bu insanların temel insan hakları ve özgürlük için mücadele etmiş olmalarıdır. Bu kişilerin hepsi serbest bırakılmalıdır.
9.
Biz Amerikan ordusunun ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
Amerika’daki askerî mekanizma, dünyada ve Asya’da halkları kıyımdan geçiriyor. Amerikan ordusunun ortadan kalkması, insanlığın kurtuluş mücadelesi tarihinde en önemli olay olarak kaydedilecektir. Biz, tüm Asyalı Amerikalıların askerlik hizmetinden muaf tutulmalarını istiyoruz.
10.
Irkçılığa son verilmesini istiyoruz.
Beyaz ırkçılığı, son beş yüz yıldır Üçüncü Dünya halklarına zulmetmiştir. Anti-emperyalist mücadele içerisinde ilerici beyazların olduğunu biliyor, onların çalışmalarına destek veriyoruz, ama bir yandan da beyaz ırkçılığı ile her düzeyde mücadele etmeyi sürdürmemizin şart olduğunu düşünüyoruz. Üçüncü Dünya’da ise halkların birbirine karşı bileylediği ırkçılık bıçağı kırılmakta, ortak düşmana karşı verdiğimiz mücadelemizde yeni bir birlik tesis edilmektedir.
11.
Biz Amerika’nın coğrafi sınırlarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
Kurulduğu ilk günden beri Amerika hırsızların ülkesidir. Silâhlı güç kullanarak Kızılderililerin, Meksikalıların, Latinlerin ve başka halkların topraklarını çalmıştır. Bugün Amerika, sınırlarını ancak içte ve dışta şiddet tehdidi ve şiddet kullanımı üzerinden koruyabilmektedir Biz, tüm insanların Amerika’ya serbestçe girebilmesini, gene bu ülkeden serbestçe çıkış yapabilmesini istiyoruz. Amerika’yı dünya halkları inşa etti, bugün onun kaderini gene onlar tayin etmelidir. Bir yandan da Amerika, insanların Çin Halk Cumhuriyeti, Küba, Arnavutluk, Kuzey Kore ve Kuzey Vietnam konusunda bilgi almasına ve bu ülkeleri ziyaret etmesine mani olmak suretiyle onları sosyalizmin gerçekleri karşısında kör bırakmaya çalışmaktadır. Biz, sınırların açılmasını, göçmenlere ve mültecilere yönelik saldırıların son bulmasını istiyoruz.
12.
Biz sosyalizm istiyoruz.
Bugün Amerika’da hayatta kalmak için insanın insanı sömürmeye mecbur bırakan bir toplum vardır. Biz, işleyişi dâhilinde insanların ihtiyaçlarını karşılayan bir toplum istiyoruz. Biz, barınabileceğimiz düzgün evler, sağlık sistemi, çocuk bakım hizmeti, iş, gıda güvenliği ve yaşlı bakımı talep ediyoruz. Biz, insanların gıda, tıbbi bakım veya ev olmadığı için hayatlarını kaybetmedikleri, herkesin yeteneğine göre katkıda bulunduğu, ihtiyaçlarına göre katkı aldığı bir toplum istiyoruz.
1969
Kaynak

0 Yorum: