13 Şubat 2016

,

Şii Milisler


ABD’nin Irak’taki Müttefikleri 

Şimdi ABD’nin Suriye’deki Müttefikleriyle Savaşıyor

 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın “tüm ülkeyi geri alacağız” açıklamasını yaptığı gün Amerikan savunma bakanlığından kimi yetkililer, daha öncesinde ABD’nin safında IŞİD’le mücadele eden Iraklı milislerin şu an itibarıyla Halep’te Amerika’nın desteklediği isyancıların ezilmesine dönük çalışmalarda Rusya ve İran güçleriyle işbirliği içerisinde olduğunu duyurdu. Habere göre:

“Irak’ta IŞİD’e karşı başarıyla yürütülen savaşlara en az üç Şii milis grubu katılmıştı. Bedir Tugayı, Kataib Hizbullah ve Erdemliler Birliği isimli bu gruplar güney ve güneydoğu Halep’te savaşıyorlar. ABD savunma bakanlığı yetkililerinin de teyit ettiği kadarıyla, diğer Iraklı milis gruplarının yanında güney Halep’te en az bir Bedir Tugayı biriminin savaştığına inanılıyor. Bu gruplara Rus hava gücü ve İran askerleri destek veriyor. Hepsi de Esad’a bağlı Suriye Ordusu’nun safında.”

Kördüğümün iyice karmaşıklaştığından bahseden habere göre, Irak’taki hükümetin muhafaza edilmesi için ABD ile birlikte savaşan, CIA eliyle silâhlandırılmış aynı Şii milisleri Rusya ve İran’ın Suriye kentinin Esad’ın kontrolüne girmesine sağlamaya dönük çabalarına destek oluyor.

Elbette Suudi Arabistan IŞİD’le mücadele edeceği iddiası ile Suriye sahnesine giriş yaptı. Oysa Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr Cuma günü “Suriye’de bir değişim yaşanmadıkça DAEŞ asla mağlup edilemeyecek. ABD’nin Suriye’de Esad’ı devirmeye dönük çabalarını belli bir yere kadar desteklemek gerekir. Esad gittiğinde DAEŞ’in faaliyetine imkân veren bereketli ortam da ortadan kalkacaktır.” dedi.

Suriye’deki önemli oyuncular arasında yapılan geçici anlaşma dâhilinde ABD, Suudi Arabistan, Rusya ve İran dün itibarıyla düşmanlıklarını askıya aldı. Ama bu yeni düzenleme IŞİD ve Nusret Cephesi’ni dışarıda tutuyor. Müzakerelerden kısa bir süre sonra Rusya Humus’taki hava saldırılarına devam etti.

Şii milisler üzerine çalışmaları bulunan Maryland Üniversitesi’nden Phillip Smyth’in ifadesiyle, “İran’ın Suriye’ye, bilhassa Halep’e birçok savaşçı gönderdiği açık.”

Suriye’de politika belirsiz olsa da, birbiriyle çelişen kimi ittifaklar kurulup, bu ittifaklar içinde değişiklikler yaşansa da şurası net ki çatışma süreç içinde daha da yoğunlaşacak. Esad’ın bölgesel güçlerden gelen savaşçıların varlığı üzerinden ifade ettiği gibi, “çözüme kavuşulması uzun zaman alacak ve bu çözüm ağır bir bedele mal olacak.”

Claire Bernish
13 Şubat 2016
Kaynak

0 Yorum: