18 Şubat 2016

,

CIA'in Gizli Orduları


CIA Yabancı Ülkelerdeki Hükümetleri Devirmek İçin
On Kez Gizli Ordu Kurdu
ABD hükümetinin IŞİD’e gizliden destek verdiğine dair biriken onca kanıt üzerinden CIA’in gizli ordular kurduğu kimi örneklere bakmanın vaktidir. Genel teorik tespite göre, ABD Esad hükümetinin İslamcılar eliyle istikrarsızlığa sürüklenmesi için IŞİD’e gizliden destek verdi. Eğer bu tespit doğru ise CIA’in kurduğu güçlerle başlattığı geçmiş savaşları anımsamakta fayda var.
Küba
Muhtemelen en çok bilinen gizli ordu bu ülke için kuruldu. Castro iktidarı aldıktan sonra batılı şirketlerin varlıklarını millileştirdi, bu sebeple ABD Küba hükümetini devirip bir kukla rejim kurmaya karar verdi. CIA’in desteğiyle kurduğu birliklerin çoğu başarısız oldu. Hem de sefil bir biçimde. Domuzlar Körfezi işgalinde ABD’nin eğittiği 1.400 Kübalı 24 saat içerisinde Castro güçlerine teslim oldu.
El Salvador
ABD destekli Salvador hükümeti komünist isyancıların muhalefeti ile karşılaştı. ABD istihbaratı bu duruma basit bir cevapla, ölüm mangaları kurarak karşılık verdi. ABD istihbaratı hükümet yanlısı güçleri eğitip onlara danışmanlık hizmeti verdi. Bu birlikler de köylerde katliamlar gerçekleştirdiler, bir milyona yakın kişiyi yerinden yurdundan ettiler. Ateşkesten hemen sonra savaş suçlarına adı karışmış kişiler için genel af çıkartıldı. Bu af yasadışıydı ama gene de uygulandı. Adalet peşinde koşan insanların evleri soyuldu, CIA’in bu süreçte oynadığı role dair kanıtlar bir bir çalındı.
Afganistan
Tufan Operasyonu üzerinden ABD mücahidleri silahlandırıp eğitti. Sonra bu savaşçıların büyük kısmı bugün mücadele yürütülen (ya da desteklenen) İslamî köktenci grupların çekirdeğini teşkil etti. Ladin Afganistan’da CIA’in eğittiği savaşçılardan birisiydi. Tüm operasyon Sovyet işgaline son vermek için yürütülmüştü.
Guatemala
Burası CIA’in ilk kez “muz cumhuriyeti” tabirini kullandığı yer. Demokratik yollardan seçilerek iktidara gelen Guatemala Cumhurbaşkanı ülkedeki diktatörlere onlarca yıldır destek olması sebebiyle United Fruit Company’yi cezalandırmaya karar verdi. Ülkede neredeyse her alanda hâkim olan çokuluslu şirketlerin tekelini kırmak için bir yasa teklifi hazırladı. CIA de hükümeti devirip savaş açtı.
Kongo
Altmışlarda Belçika Kongo üzerindeki sömürge idaresine son verdi. Ülkenin kendi kaderini tayin etmesine izin vermek istemeyen CIA suikastlar tertipledi, silâhlı isyancı güçler örgütledi, Avrupa’dan paralı askerler getirdi, hatta bu güçleri gizli bir hava gücü ile destekledi.
Nikaragua (ikinci sefer)
Seksenlerde solcu Sandinistler iktidarı aldılar. CIA onlara karşı olan kontrgerilla milislerini destekledi. Silâh yardımı yaptı, onlar için kokain satışı gerçekleştirdi. Eğittiği örgüt okuma-yazma merkezlerinde katliamların altına imza attı.
Angola
CIA Angola Halk Kurtuluş Hareketi’ne karşı mücadele eden sağcı gruplara destek vermek için Fransa ve Güney Afrika’dan paralı askerler getirdi. Grup Portekiz çekildikten sonra iktidarı almak için yarış içerisinde olan bir dizi başka paramiliter örgütle rekabet etmek zorunda kaldı. CIA’in paralı askerlerinden oluşan ordu yenildi.
Ukrayna (ilk sefer)
İkinci Dünya Savaşı esnasında Naziler Ukrayna’da Sovyet güçlerine saldırmak ve ilerleyişlerini durdurmak için bir grup oluşturmuşlardı. Savaş sonunda ABD istihbaratı bu gruba para yardımı yaptı. Sovyetler 1952’de bu grubu temizledi.
Venezuela
2002’de ülke içerisinden bir grup hükümeti yıkmaya çalıştı. ABD bu işte parmağı olmadığını söyledi. Elbette Bush yönetiminin bu darbe girişimiyle bağı olduğuna dair yeterince kanıt mevcuttu. İkinci darbe girişimi bizzat böylesi bir kanıt idi.
Ukrayna (ikinci sefer)
Ukrayna’da son yaşanan süreç doğalında gelişmiş bir süreç olsa da ABD istihbaratı bu sürece el koydu. ABD kendi kukla rejimini kurdurmak için bu süreçten istifade etti. Nazileri devreye soktu. Bu, ABD medyasının her daim görmezden geldiği bir gerçek.
Justin King

0 Yorum: