21 Aralık 2015

, ,

Direniş Cengâveri


İsrail hapishanelerinde tutsak kalmış, Lübnanlı Arap Semir Kuntar İsrail ordusunun gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu 19 Aralık Cumartesi gece geç saatte katledildi. Kuntar, yaklaşık otuz yılını işgalci İsrail’in hapishanelerinde geçirmişti. O, Siyonist hapishanelerinde en uzun süre kalan Arap tutsaktı. 2008’de Lübnan direnişi ile yapılan tutsak takasının bir parçası olarak özgürlüğüne kavuşmuştu.

Kuntar 1979 yılında, 16 yaşındayken tutuklandı. Filistin direniş örgütü Filistin Kurtuluş Cephesi’nin üyesiydi. Lübnan’dan bindiği bir şişme botla işgal altındaki Filistin’e girerek bir direniş eylemi gerçekleştirdi. Eylemde iki işgalci İsrail polisi, bir İsrailli adam ve kızı öldürüldü. Saldırıda Kuntar iki yoldaşını kaybetti. İsrail güçleri Semir ve Ahmed Abras’ı hapse attı.

Operasyonun amacı, İsraillileri alıp Lübnan’a dönmek, böylece Filistinli tutsakların serbest bırakılmasını sağlamaktı.

İsrail askerî mahkemesi Kuntar ve Abras’ı İsrailli Danny Haran ve kızı Einat’ı öldürmekle suçladı. Kuntar yıllar boyunca ısrarla o iki kişinin İsrail güçlerince öldürüldüğünü söyledi. Ona göre, Kuntar’ın çocuğu öldürdüğüne dair hikâyeyi işgalci İsrail güçleri uydurmuştu. Burada amaç, Filistinlilerin ve Arapların direnişini yanlış takdim edip kendisini şeytanîleştirmekti.

O, Siyonist hapishanelerindeki en önde gelen Arap tutsaklardan biriydi. 2008’de serbest kalması ardından Beyrut Havalimanı’nda kendisini Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman, Başbakan Fuad Senyora, Meclis Başkanı Nebih Berri ve politik kimi liderler karşılamıştı. Ardından da Beyrut’un güneyinde Hizbullah’ın örgütlediği kitlesel yürüyüşe katılmış, burada binlerce insan Kuntar’ın Lübnan’a gelişini sevinç gösterileri ile selamlamıştı.

Kuntar, Siyonizm ve İsrail devleti karşıtı direnişe açıktan, tüm yüreğiyle bağlı kalmış, direnişe ve mücadeleye bağlılığını tekrar tekrar ifade etmiştir.

Kuntar’ın serbest bırakılmasının ardından İsrailli yetkililer onu tehdit etmeyi sürdürmüş, onun “öldürüleceğini” söylemiştir. Kuntar Şam’da, Yaramana’da yaşamakta iken işgalci İsrail savaş uçaklarından ateşlenen dört füze ile 19 Aralık Cumartesi günü hedef alınmıştır. Füzelerin hedefi Semir’in meskun bir bölgenin ortasındaki evidir. Hizbullah’ın da teyit ettiği üzere, Filistin’deki Tiberyas Gölü üzerinden fırlatılan füzeler Kuntar ile birlikte sekiz Suriyeliyi de katletmiştir. Geçmişte İsrail Kuntar’a karşı bir dizi başarısız suikast girişiminde bulunmuştur.

Samidoun Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı, eski tutsak ve direniş cengâveri Semir Kuntar’ın işgalci İsrail güçlerince katledilmesini kınar. Semir Kuntar’ın öldürülmesi tekil bir vaka değil, işgalci İsrail güçlerince gerçekleştirilen suikastlar, cinayetler ve yeniden tutuklamalarla serbest kalmış tutsakların tekrar tekrar hedef alındığı sürecin bir parçasıdır. İsrail hapishanelerinden çıkıp özgürlüğüne kavuşmuş Filistinli ve Arap tutsaklar bu tarz suikastlarla katledilmiş, tutuklama bahanesiyle yapılan baskınlarda işgal güçlerinin mermileriyle öldürülmüş ya da yakalanıp yeniden hapse atılmıştır.

Semir Kuntar Filistin ve Arap toprağını Siyonizmden ve sömürgecilikten kurtarma davasına sımsıkı bağlı bir isimdi. Suriye’yi bombalayan ve bu ülkeye saldıran İsrail savaş uçakları eliyle canı alındı. Otuz yıl hapis yatmış bu mücadeleci insan, İsrail terörüne karşı, Filistin için mücadele etmeyi sürdürdüğü için hedef alındı.

Samidoun
Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı
20 Aralık 2015
Kaynak

0 Yorum: