02 Aralık 2015

,

StandWithUs


Dayanışma hareketi içerisinde yer alan eylemciler Filistin’in haklarını desteklemesi üzerine İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile sıkı bağlara sahip bir grubun itirazına maruz kalan ABD’li işçi federasyonu için destek talep ediyorlar.

Ekim ayı içerisinde Amerika İşçi Federasyonu-Sanayi Örgütleri Kongresi’nin [AFL-CIO] Connecticut şubesi, ulusal işçi federasyonuna Filistinlilerin İsrail ile ilgili olarak gerçekleştirdiği boykot, tecrit ve yaptırımlar [BDS] çağrısına ait önemli kimi unsurları desteklemesi talebinde bulundu. Federasyon bu konuda bir karar çıkarttı.

AFL-CIO, ABD’deki en büyük işçi federasyonu. Şubeleriyle birlikte yaklaşık 13 milyon üyesi, onlarca sendikası var. Connecticut şubesinin üye sayısı 200.000.

Şimdilerde federasyon İsrail’in fonladığı, Filistin karşıtı, İslamofobik örgüt StandWithUs’un saldırısı altında.

Bu örgütün kuzeydoğu bölgesi direktörü Shahan Azani sağcı blog sitesi Daily Caller’a şunu söylüyor:

“Federasyonun çıkarttığı karar StandWithUs’u büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır.” Azani’nin iddiasına göre, bu karar “durumun mevcut gerçekliğine dair saptırılmış, tek taraflı, yanlış bir takdime dayanıyor.”

Ama İsrail İşgaline Son Kampanyası karşı saldırıya geçti.

Kampanya yürütücüleri federasyona teşekkür eden bir dilekçeyi imzaya açtı. Dilekçede federasyondan BDS dâhil, Filistin halkı için özgürlük, adalet ve eşitlik mücadelesinde her türden ekonomik ve diplomatik aracı devreye sokmasını talep etme konusunda ilkeli bir duruş sergilediği için Connecticut şubesine teşekkür ediliyor.

StandWithUs’tan Azani ise grubunun “BDS gibi insanlar arasına duvar örmek değil, köprüler kurmak istediğini” söylüyor.

Ama grup uzun zamandır ABD’deki en azılı Filistin karşıtı örgütlerden biri olageldi.

Ocak ayında Haaretz’in yayınladığı habere göre, İsrail başbakanı “bu yıl içerisinde hükümetin politik çizgisini sosyal medya aracılığıyla yayılmasına katkı sunması için StandWithUs’a 254.000 dolar verdi.”

Tel Aviv merkezli bu gazeteye göre, son yıllarda “StandWithUs 2014 yazında gerçekleşen Gazze Savaşı türünden olaylar karşısında İsrail ülke dışında yoğun eleştirilere maruz kaldığında bu hizmeti ücretsiz veriyor.”

Ayrıca StandWithUs, 2010’da İsrail mallarını boykot etme kararı aldıkları gerekçesiyle Olympia Gıda Kooperatifi üyelerinin mahkemeye verilmesi esnasında İsrail hükümeti ile birlikte çalıştı. Bu dava hâlen devam ediyor.

İsrail hükümetine ek olarak StandWithUs bugün Filistin karşıtı ve aşırı derecede İslamofobik örgütler listesinde bir destekçi ve ortak olarak yer buluyor. Bu listede CAMERA, İsrail İçin Birleşmiş Hristiyanlar, David Horowitz Özgürlük Merkezi ve Amerika Siyonist Örgütü de var.

AFL-CIO’nun Connecticut şubesi Netanyahu ile güçlü ilişkileri bulunan StandWithUs gibi örgütün dikkatini çektiğine göre, işçi federasyonunun alınan karar konusunda yoğun bir baskı göreceği açık.

Ama ABD Birleşik Elektrik, Radyo ve Makine İşçileri Sendikası [UE] ile Amerikan Antropoloji Derneği’nin BDS konusunda attığı adımlar Filistinlilerin haklarıyla ilgili olarak verilen desteklere mani olmaya yönelik İsrail’in ortaya koyduğu çabaları akamete uğratacakmış gibi görünüyor.

UE kararla ilgili verdiği destek oyundan ötürü Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na şikâyet edildi. Şikâyet edense Filistin karşıtı, İsrail tarafından desteklenen Shurat HaDin isimli başka bir grup.

Bu yazının yazıldığı sıralarda İsrail İşgaline Son Kampanyası bünyesinde imzaya açılan dilekçe için 2.600 imza toplanmıştı.

Ali Ebunima
25 Kasım 2015
Kaynak

0 Yorum: