11 Aralık 2015

,

Anlambilim, Faşizm ve Donald Trump


Donald Trump faşist mi?

Son süreçte anaakım medyada çıkan birçok yorumcu onun faşist olduğunu söyledi. Elbette yeterince nefret edilen her gerici, şu veya bu zamanda bir faşist olarak nitelenebilir. 2003’te yapılan savaş karşıtı yürüyüşlerde Bush’u Hitler’e benzeten dövizler taşındığını herkes hatırlayacaktır. Eskiden bu türden hareketlere mensup olanlar, Nixon’a da “faşist” diyorlardı. Aynı tespit, Şikago Valisi Daley için de yapılıyordu. Hatta bir seferinde tüm müesses nizam, “insan hayatını, tüketerek yaşayan faşist bir örümcek” olarak tanımlanmıştı.

Tarihsel açıdan “faşizm” sözcüğü, özel bir anlama sahip. Sözcük, devletin geleneksel mekanizmaları yerine kısmen sokaklarda çatışan çeteci güçleri geçirmeyi içeriyor. Burada akla kahverengi ve siyah gömlekliler gelsin. Faşizmde parlamenter demokrasi feshediliyor, sendikalar kapatılıyor, rejim karşıtı politik partiler yok ediliyor. Bu, gayet istikrarsızlaştırıcı bir çaba. Büyük iş dünyası, devrim tehdidinden kurtulmak için faşizme tam da bu sebeple destek çıkıyor. Klasik Avrupa faşizminin yenilgisinden beri “Faşizm” sözcüğü, sağcıların her türden saldırısı için kullanılıyor. Ama içeriği konusunda netleşmek gerek.

Trump, bu tanımın neresine denk düşüyor? O, faşist bir hareketin lideri değil. Böylesi bir hareketin lideri olma fikrinden muhtemelen nefret etmeyecek olsa da Trump, şu an itibarıyla pek iyi örgütlenmemiş olan önseçim kampanyasının liderinden fazlası değil, seçim çalışmaları iyi gitse de daha bunun parti kurulları ve önseçimler var. Tanrı’ya şükür, henüz sokaklarda yürüyen Trump Tugayları’na da rastlamadık. Ayrıca Trump’ın Amerika’da faşist bir rejim kurmak istediğine de tanık olmadık (Cumhuriyetçi Parti’de önseçimde oy kullanacak olanlar, böylesi bir öneriye muhtemelen karşı çıkacaklardır.).

Tüm bu söylenenler ışığında Trump’a “faşist” demek, aptalca bir abartı mı? Vallahi hayır. Donald, düzenlediği yürüyüşler esnasında destekçileri insanları dövdüğünde “oh olsun!” demişti. Dinî azınlıkların özel kimlik kartı taşımaları fikrini savundu ve evlerle işyerlerinden on bir milyon insanı toplamak için özel bir “sınır dışı etme gücü” oluşturmak gibi hayaller kurdu. Eğer Donald Trump, tam bir “faşist” değilse bile en azından ona “faşizme meraklı” diyelim.

Ben Burgis
10 Aralık 2015
Kaynak

0 Yorum: