10 Aralık 2015

,

Avrupa’da Arap Karşıtı Önyargılar

Mahmud Derviş’in Beyrut'ta çıkan Muharrir gazetesinin 24 Mayıs 1974 tarihli sayısında yayımlanan yazısı. Yazı, Brüksel havalimanında Mahmud Derviş ile Belçikalı bir göçmen bürosu memuru arasında geçen diyalogun aktarımı ile başlıyor.

*  *  *


— Bir saat içinde uçağa binip Paris’e dönüyorsunuz.

— Neden? Belgelerim mi eksik?

— Paris’e dönüyorsunuz.

— Brüksel’e girmeme izin vermeyecek misiniz?

— Paris’e dönüyorsunuz.

Brüksel havalimanındaki yetkililer, belge kontrolü için bir tek beni ve bir Ugandalı yolcuyu durdular. Ugandalı yolcuya özür diler bir tonda şunu dedim: “Şu anda Avrupa’ya, Araplarla kurduğunuz dostluğun bedelini ödüyorsunuz.” 

Paris’ten Brüksel’e Arap öğrenciler tarafından Filistin Haftası dolayısıyla düzenlenen bir seminere katılmak üzere gelmiştim. Avrupa’nın Araplara patlamaya her zaman hazır olan havası, bilhassa Filistinli karşıtı Siyonist ajitasyonun da katkısıyla, kurşun gibi ağırlaşmıştı. Bu süreçte birçok Arap kurumu saldırıya uğradı.

“Vicdansızlık!” Avrupa’daki her Arap’ın televizyon karşısında, radyo dinlerken ya da gazete okurken dilinden dökülen kelime buydu. Bu basın organlarının tamamı Araplara karşı teyakkuz hâlindeydi. Maalot olayı[1], Avrupa’da her şeyin önüne geçmiş durumdaydı; yeni haberlerin ardı arkası kesilmiyordu.

Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarındaki sömürgelerini kaybetmiş olmasının intikamını almak üzere ayağa kalktı. Bu intikamın maskesi de Siyonizme beslenen karşılıksız aşk oldu. Bir zamanlar özgürlük, kurtuluş gibi meselelere omuz veren düşünürler, “Yahudi çocuklarını öldüren(!)” Arapları aşağılamakta yarışır olmuşlardı.

“Kim kimi öldürmüş?” Bu soruyu soran olmadı. Kimse, istese ya da çocukların hayatı umurunda olsa, onları kurtarabilecek olan yüzsüz İsrail’e toz kondurmadı. Avrupa’daki hiç kimse, çocukların ölümüne yol açanın, İsrail’in Maalot’taki okula baskın düzenleyip onları çatışmanın ortasında bırakması olduğunu dile getirmedi.

Avrupalı kafası, kendi duyarlığından emin bir biçimde, “nedir bu Maalot meselesi?” diye sormayı aklına getirmedi. Getirmiş olsaydı, oradaki gerçek suçun bu hafta değil 26 yıl önce, oradaki insanlar topraklarından sürülüp onların yaşadıkları yer olan Tarşiha’nın kalıntıları üzerine Maalot diye bir yerleşim yeri kurulduğunda işlenmiş olduğunu anlardı.

Vicdansızlık… daha da kötüsü hatta: Batı medyası, ağız birliği içinde, “Maalot’ta Arap cürmü” dedi, ama mülteci kamplarına yönelik vahşi İsrail baskınlarına dair ne bir fotoğraf ne bir haber yayınladı. İsraillilerin uçaklardan Arap çocuklarına bomba yağdırdıklarından, onlara oyuncak süsü verilmiş ölüm hediyeleri yolladıklarından söz etmedi.

Bu, Avrupalının vicdanında yankı bulan bir şey değil. Arap çocuklarının öldürülmesi, hiç kimsenin infialine sebep olmayan, sıradan bir vaka. Jean Genet, üzüntüyle şunları söylemişti bana: “Buna ırkçılık denir. Avrupa sizden nefret ediyor.” Avrupalıların 1967’den önce Filistinli diye bir halktan haberi olmadığını anlattığında çok şaşırmıştım. Bize Le Monde Diplomatique’te yayımlatmak üzere yazdığı bir yazıyı okumuştu. Yazı, Avrupalıların Araplara karşı ırkçı önyargıları ile ilgiliydi. Filistin davasını sahiplendiğini iddia edenlerle ilgili olarak şunları soruyordu: “Şimdi neredeler? Neden Siyonizmi bu kadar sevmeye başladılar?” Çünkü onlar, İsrail’i Avrupa’nın doğudaki kolu olarak görüyorlar. Yahudilere kutsal/dokunulmaz muamelesi yapıyorlar. Her şey tamam, ama İsraillilere verilecek zarar asla kabul edilemez.

İyi de bu hassasiyet, şekil değiştirmiş bir antisemitizm değil mi? Avrupa’daki Yahudilere yapılmış olanlardan doğan suçluluk kompleksi, bir tür “Sartırcı huzursuzluk” örneği. İsrail’in doğuda Avrupa’nın bir şubesi olarak varlığı, şiddet ve işgalcilik bağlamında Avrupa örneğinin izlerini taşıyor. Avrupa örneğinin olumlu yönünden ise eser yok. İsrail, Avrupa medeniyetinin başarılarını temsil etmiyor; onun temsil ettiği, Avrupa’nın işgalciliği. Bu anlamda o, Avrupa’nın olumlu yönünü reddediyor. O hâlde Avrupa, İsrail’i neden bu kadar bağrına basıyor?

Bu soruya kesin bir cevap bulmak, ırkçılık tarihsel bir veri olarak kabul edilmedikçe zor. Jean Genet şöyle diyordu: “Ortadoğu meselesiyle ilgili ayrıntıları ana meselenin önüne koyuyorlar.” Maalot olayını her şeyi izah etmek için kullanıyorlar; ne tarihsel arka plan umurlarında, ne de İsrail’in haksız oluşu. Cezayir’in bağımsızlık savaşı sırasında bombalar Paris kafelerinde patladığı ve sivillere zarar verdiği hâlde böyle bu. O zamanlar Cezayir mücadelesini savunanlar, bu gibi ayrıntılara önem vermiyorlardı, çünkü davayı bir bütün olarak sahipleniyorlardı. Ama konu İsrailliler olunca iş değişiyor, zira Yahudi, Avrupalıya göre dokunulmaz, hatta kutsal.

Cannes sokakları, “Arap barbarlığı”na karşı çıkan bildirilerle dolu. Lübnan’da İsrail uçakları yüz sivil Arap’ı bombalarla öldürdü, ama bugün “Fransız kamuoyu” “Arap barbarlığı”na karşı yürüyor. Çifte standardın böylesi! Cannes’daki İnsan Hakları Örgütü, “Arap saldırıları”na karşı bir yürüyüş çağrısı yapıyordu şunu sorarak: “İnsanlığın vicdanı nerede?”

Evet, sahiden, nerede insanlığın vicdanı?

Maariv’deki[2] bir yazı diyor ki “Bu zalimane eylemlere karşı ahlaki bir tepkiyi yankılamayan her söz, bu türden suçları ancak teşvik eder.”

Doğru… Bölgede akan kanın kimin mahsulü olduğunu dünya anlarsa, doğru. İsrail Siyonizminin yasadan anladığıysa sınırsız şiddet. Bu şiddeti dünyanın meşru kabul ediyor oluşu ve bu şiddete bir son vermek isteyen Filistinlilere karşı ayağa kalkışıdır bölgede bu suçları teşvik eden.

Avrupa kamuoyunun Filistin davası ile duygudaşlık kurmak için öne sürdüğü ahlaki şart, Filistinlinin “sessiz kurban” olmasıdır. Bu durumda şu iki şeyden biri gerçekleşir: ya Avrupalının vicdanı, Filistinliyi işitmez ve böylece onu kınamayı bırakır ya da “Yahudi sorunu”nu hatırlatır ve Filistinlinin sessizliği sayesinde sorumluluktan arî sayılır.

Cannes’da Filistin davasına destek için yapılan bir panelde kötü bir niyeti olmayan bir Fransız hanım, “Filistin davasının çözümü için kavgadan başka bir yol yok mu?” diye sormuştu.

Panelist şöyle cevap verdi: “Hiç kimse savaşmak istemiyor, ancak çeyrek yüzyılı aşkın süredir devam eden İsrail şiddeti, Birleşmiş Milletler’in ahmakça kararları ve Filistinlilerin hâlen yurtlardan ediliyor oluşu, onları yaşam haklarını savunmak için silaha sarılmaya mecbur etti. Ancak sayın bayan, Filistinlilerin haklarını elde etmeleri için önereceğiniz başka yollar varsa bunları da gündeme almaya hazırız. Var mı böyle yollar?”

Ertesi sabah mihmandarım, beni güzel Cannes şehrinin plajına götürdü ve şöyle dedi: “İşte burası Avrupalıların sırtlarını bronzlaştırdıkları yer.” Ben de ona “Peki, vicdanlarını nerede tutuyorlar?” diye sordum; cevabı şu oldu: “Sırtlarında.”

Toulouse’de Arap ve Fransız öğrenci ve işçiler, Nekbe’nin yıldönümünde Avrupa ırkçılığınca kuşatılmış olanlara nefret ve riya duvarında bir gedik açma ümidi vermek üzere bir etkinlik düzenlemişlerdi ve Fransızca “Filistin kazanacak” diye bağırıyorlardı. Ve ben fark ettim ki ırkçılığın cehenneminden kaçabilen her Avrupalı, ölmekte olan insanlığa can veriyor ve bize medyanın olmasa da insanlığın hâlâ bir vicdanı olduğunu gösteriyor. Gördüm ki yurtdışında faal olan öğrencilerimiz, kitabelerini sert kayalara tırnaklarını kanatarak kazıyorlar; yazdıklarında çınlayan ise hep “Filistin” ismidir ve kim ki bu necip ismi okur, Avrupa’nın fikrî cehenneminin derinliklerinden şunu haykırır: “Filistin kazanacak!”

Mahmud Derviş
24 Mayıs 1974
Kaynak

Dipnotlar:
[1] 15 Mayıs 1974’te Lübnan’dan İsrail’e giren üç FDHKC gerillasının Maalot kasabasında 23 Filistinli militanın serbest bırakılmasını sağlamak üzere bir okulu ele geçirmeleri sonrası İsrail güçlerinin düzenlediği baskınla yol açtığı katliam kastediliyor. İsrail, yaşanan ölümlerin suçunu gerillaların üzerine atmıştı. -ç.n.

[2] Bir İsrail gazetesi.

0 Yorum: