11 Aralık 2015

,

Parti Komünistten Ne İstiyor?



Maaşını nasıl kullandığı komünistin özel, kişisel sorunu mudur? Evet ve hayır.

Parti, komünistin parasını nasıl harcadığına, elbise, tütün, yemek, eğlence, kitap vs. için çok para harcayıp harcamadığına karışmıyor. Ondan yalnızca, kendi parasından Parti ödentilerini, sendika ödentilerini ya da gönüllü toplulukların üye ödentilerini zamanında ödemesini talep ediyor.

Ama bir komünist bütün parasını meyhanelerde, içki için harcıyorsa, Parti buna kayıtsız kalabilir mi? Hayır, kalamaz! Çünkü böyle bir komünist, dürüst işçileri ve köylüleri Parti’den uzaklaştıracaktır.

Bu dürüst işçi ve köylüler: ‘İvanof içiyor’ demeyecekler; 'Komünist İvanof içiyor’, ‘Komünistler içiyor’ diyecekler.

Ama içkiye kapılmış bir komünist, bir kötülüktür. İşe geç gelir, sürekli işi kırabilir, içkili haldeyken bir Parti üyesi için rezilce hareketler yapabilir. Onun için, içkiye kapılmış bir komünist için Parti sorumluluk alamaz.

Bunun için, komünist özel yaşamında nasıl davrandığına, parasını nasıl harcadığına kesinlikle kayıtsız kalamaz.

Biz, bir yeşilaycılar kulübünün tüzüğünün propagandasını yapmıyoruz, biz keşiş tarikatı değiliz, Partimiz de manastır değil; Parti, üyesinin yaşamını en ince ayrıntısına kadar düzenlemiyor.

Parti, her üyesinin en iyi eğilimlerini, bütün yeteneklerini hem toplumsal yaşamda ve hem de kendi kişisel yaşantısında tümüyle geliştirmesini istiyor. Ama bu yetenekler ve eğilimler, kötü anlamda geliştirildiğinde ve komünistin Parti’ye rezalet getirmesine yol açtığında, Parti’nin onu uyarma, onu düzeltme ve kendisine çeki düzen vermeye çağırmaya hakkı vardır.

Ama o iflah olmazsa, Parti, tüm davranışıyla kendisini rezil eden böyle bir Partili yoldaşın sorumluluğunu alabilir mi? Buradan, Parti’nin komünistlerin özel yaşamına ilişkin talebi çıkmaktadır: Yaşamınla etrafındaki partisiz kitlelere örnek olacak şekilde yaşa. Davranışınla Partiyi rezil etme, hareketlerinle partisizleri Partiden uzaklaştırma, yakışık almayan davranışlarla onlara Partiyi mahkûm etme fırsatı verme.”

[Kaynak: Yaroslavski, Slepov, Krayevski, Komünist Enternasyonal'de Kadro Sorunu Üzerine, “Parti Komünistten Ne İstiyor?”, Çev.: İsmail Yarkın, İnter Yay., 1997.] 

0 Yorum: