17 Mayıs 2020

, , ,

Newton Mülteci Kampında


Yukarıdaki fotoğrafta Kara Panter Partisi kurucularından Huey P. Newton, Lübnan’daki bir mülteci kampının kapısında, Filistinli savaşçılarla birlikte görülüyor. Fotoğraf 1980 yılında çekilmiş.

Devrimci sosyalist enternasyonalist bir örgüt olarak Panterler, ABD’deki zulmün son bulması için dünyanın her yanında emperyalizme son verecek mücadeleye girilmesi gerektiğini görüyordu. Filistin o anti-emperyalist mücadelenin ön cephesiydi, çünkü “İsrail Batı emperyalizmince yaratılmış, Batı’nın ateş gücü ile muhafaza edilmişti.”

Irkçı kapitalizmi anlama noktasında Marksizmden ve Maoizmden beslenen Newton, dünya genelinde anti-emperyalist direniş imkânlarını ve ezilen halkların müşterek şartlarını analiz eden devrimci enterkomünalizm teorisini geliştirdi. Bu teoriye göre Oakland’dan Vietnam’a oradan Filistin’e birçok yerde varlığını sürdüren sömürgecilik karşıtı mücadeleler birbirleriyle bağlantılıydı, üstelik Siyah milliyetçilerinin bir zamanlar savunduğu, Panterlerin reddettiği gerici milliyetçilik biçimini alıp yoldan sapmıyordu.

Panterlere göre Siyah Amerikalılar, ırkçı kapitalizmin ve emperyalizmin mağdur ettiği bir sömürge halktı. Bu halk, kurtuluş için sömürgelik koşullarından kurtulmaya ve anti-emperyalist politikaya ihtiyaç duyuyordu. Siyahlar, ancak her yerde muktedir sınıfı yıkıp dünya halklarıyla enternasyonalist bir güç olarak birleşmek suretiyle özgür olabilirdi. Bu sebeple Panterler Siyah cemaatini, zafere ulaşmak için birlikte dövüşmeye ihtiyaç duyan birçok halktan biri olarak görüyordu.

“İsrail halkı meselesine gelince; biz Yahudi halkına karşı değiliz. Biz, Filistin halkına zulmeden hükümetlerine karşıyız. Ortadoğu’da bir şeylerin yanlış gittiğini herkes kabul etmeli. Filistinliler barakalarda yaşıyor, bir karış toprakları yok, ellerinden her şeyleri alınmış, canları da dâhil. Ne tür bir sebep öne sürülürse sürülsün biz, böylesi bir duruma asla destek sunamayız.

Biz tüm halklara saygı duyuyoruz, her halkın varolma hakkına saygıyla yaklaşıyoruz. Dolayısıyla biz, Filistin halkının ve Yahudi halkının uyum içerisinde bir arada yaşamasını istiyoruz. Filistinlilerin kurtuluş için verdikleri haklı mücadeleyi destekliyoruz. Bu desteğimizi sunmaya devam edeceğiz. Tüm insanların yaşayabildiği bir dünya kurmak için dünyanın bütün ilerici insanlarının saflarımıza katılmasını diliyoruz.” [Huey Newton]

Redfish
15 Mayıs 2020
Kaynak

0 Yorum: