20 Mayıs 2020

, ,

Halka Hizmet Edin


Komünist partimiz ve onun öncülüğünde hareket eden Sekizinci Tabur ile yeni kurulan Dördüncü Ordu devrimin müfrezeleridir. Bize ait olan bu müfrezeler, tümüyle halkın kurtuluşuna vakfedilmişlerdir ve her adımında halkın çıkarları için çalışırlar. Yoldaş Chang Szu-teh[1] bu müfrezelerde yer alan bir isimdi.

Tüm insanlar ölür, ölmeye mecburdur ama ölüm, sahip olduğu anlam ve önem açısından farklılık arz edebilir. Eski çağlarda yaşamış olan Çinli yazar Szuma Chien’in dediği gibi: “Ölüm herkesin başında ama o, bazen Tai Dağı’ndan ağır bazen de tüyden hafif olabilir.”[2]

Halk için ölmek Tai Dağı’ndan ağırdır ama faşistler için çalışıp sömürücüler, zalimler için ölmek, tüyden hafiftir. Yoldaş Chang Szu-teh halkı için ölmüştür, onun ölümü, Tai Dağı’ndan da ağırdır.

Kusurlarımız varsa onları görüp eleştirmekten asla korkmayalım, zira biz halkın hizmetindeyiz. Kim olursa olsun herkes, bizim kusurlarımızı dile getirebilir. Eğer haklıysa onları düzeltiriz. Önerileri halkın hayrınaysa o önerileri fiiliyata dökeriz.

“Askerî birlikler geliştirilsin, idare basitleştirilsin” önerisini sunan Bay Li Ting-ming[3] bir komünist değildir. Bu önerisi halkın hayrınaydı, dolayısıyla biz de o öneriye onay verdik ve onu uyguladık. Saflarımızdaki insanların gelişmesi, bizim halkın çıkarları uyarınca doğruyu yapma konusunda ısrar etmemize ve yanlışları düzeltmemize bağlıdır.

Ülkenin dört bir köşesinden kalkıp geldik ve ortak devrimci hedef için birleştik. Şimdi halkın büyük çoğunluğunun bu hedef yolunda bizimle birlikte olması gerekiyor. Bugün hâlihazırda toplam nüfusu 91 milyon olan bir dizi üs bölgesine öncülük ediyoruz[4] ama bu asla yetmez; tüm milleti kurtarmak için daha fazlasına ihtiyacımız var. Zorluklarla yüzleştiğimiz dönemlerde elde ettiğimiz başarıları hatırımıza getirmeli, gün gibi aydınlık geleceğe yüzümüzü çevirmeli, cesaretimizi toplamayı bilmeliyiz.

Çin halkı çile çekiyor; onu kurtarmak, bizim görevimiz. Mücadeleye atılmalıyız. Mücadele varsa fedakârlık da vardır, ölümse en sıradan hadisedir. Halkın çıkarları ve o büyük çoğunluğun çektiği çile, bilincimize kazılıdır. Ölüm, halkımız için ölebiliyorsak kıymetlidir.

Gene de gereksiz fedakârlıklardan kaçınmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Kadrolarımız her bir askerle ilgilenmeli, devrimci mücadele içindeki her bir kişi, birbirine göz kulak olmalı, yardım etmeli, herkes birbirini sevebilmelidir.

Bugünden itibaren, ister asker olsun isterse aşçı, saflarımızda yer alıp faydalı işler yapmış olan ama sonrasında aramızdan ayrılan herkesin onuruna cenaze töreni düzenlenmeli, anma toplantısı tertip edilmelidir. Bu, kural hâline gelmelidir. Bu tür yöntemler, halk arasında da yaygınlaştırılmalıdır. Biri bir köyde vefat ettiğinde anma toplantısı yapılsın. Bu sayede ölülerimiz için yasımızı tutma ve tüm insanları bir araya getirme imkânı bulalım.

Mao Zedung

8 Eylül 1944

[Kaynak: Selected Readings from the Works of Mao Tsetung, Foreign Languages Press, Pekin 1971, 310-311.]

Dipnotlar

[1] Yoldaş Chang Szu-teh Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Muhafız Alayı’nda askerdi. Halkın çıkarlarına sadakatle hizmet etmiş olan bir komünist parti üyesi olarak Yoldaş Chang 1933’te devrim saflarına katıldı, Uzun Yürüyüş’te yer aldı ve askerî faaliyetler esnasında yaralandı. 5 Eylül 1944’te Şensi’nin kuzeyinde yer alan Ansai Kasabası’ndaki dağlarda odun kömürü imal ederken fırının aniden üzerine çökmesi sonucu öldü.

[2] Milattan önce ikinci yüzyılda yaşamış ünlü Çinli tarihçi Szuma Chien Tarihsel Kayıtlar’ın yazarıdır. Bu sözü “Jen Shao-ching’in Mektubuna Cevap” başlıklı yazısından alınmıştır.

[3] Li Ting-ming, Şensi şehrinin kuzeyinde yaşayan eğitimli bir toprak ağasıdır. Bir seferinde Şensi-Kansu-Ningsia Sınır Bölgesi Yönetimi başkan yardımcılığı görevini üstlenmiştir.

[4] Bu verilen rakam, Şensi-Kansu-Ningsia Sınır Bölgesi Yönetimi’nin, ayrıca Çin’in kuzeyinde, ortasında ve güneyinde yer alan diğer kurtarılmış bölgelerin toplam nüfusunu ifade etmektedir.

0 Yorum: