09 Mayıs 2020

, ,

İkinci Aşama


Daha önce gözlerini kapayıp kulaklarını tıkamayı tercih edenlere hatırlatmaya çalışmıştık: bekleneceği üzere, ikinci aşama denilen şey, yani normalliğe geri dönüş, bu zamana dek tecrübe ettiklerimizden bile daha kötü olacak. Hazırlığı süren önlemler içerisinde bilhassa ikisi nefretle karşılanacak cinsten ve anayasanın ilkelerini açıktan ihlal ediyor: buna göre hareket etme imkânı yaş gruplarına göre sınırlandırılacak, yani yetmiş yaş üstü kişilere evlerinde kalma mecburiyeti getirilecek, ayrıca herkesin serolojik durumu belirlenecek (virüs, bakteri ve parazite karşı üretilen antikorlar tespit edilecek.).
Bugünlerde İtalya’da dolaşıma sokulan bir çağrı metninde dile getirildiği biçimiyle söz konusu ayrımcılık anayasaya aykırı, çünkü bu türden bir önlem, bir ikinci sınıf yurttaşlar topluluğunun oluşmasına yol açacak, hukuk önünde eşit olması gereken yurttaşlar, pratikte yukarıdan gayrimeşru bir biçimde dayatılan bir politika ile özgürlüklerinden mahrum edilecek, bu da yetmiş yaş üstü insanları korumak şöyle dursun, onların sağlığına zarar verecek. Kısa süre önce izolasyon koşullarında artık yaşayamadığı için intihar eden yetmiş yaş üstü iki kişi, bunun kanıtıdır.
Aynı ölçüde gayrimeşru olan diğer bir adım da bahsi edilen genel serolojik incelemedir. Anayasanın 32. maddesi, yasal bir hükmün dayattığı koşullar haricinde, insanların tıbbi muayeneye tabi tutulamayacağını söyler ama bugüne dek görüldüğü gibi, alınan tedbirler temelde hükümet kararları ile yürürlüğe konulmaktadır.
Buna ek olarak korunması gereken mesafelerle ilgili de kısıtlamalar getirilmekte, toplantılar yasaklanmakta, gerçek politik faaliyete dair her türden imkân ortadan kaldırılmaktadır.
Bugün bize dayatılmak istenen sınırsız kontrol ve sosyal mesafe üzerine kurulu toplum modelini asla kabul etmediğimizi kayıtsız şartsız dile getirmek gerekmektedir.
Giorgio Agamben
20 Nisan 2020

0 Yorum: