28 Mayıs 2020

,

Nefes Alamıyoruz

Nefes Alamıyoruz: George Floyd’un Linç Edilmesi Üzerine

24 Mayıs 2020’de insanlar, Minneapolis’te elleri kelepçeli Siyah bir adamın boğularak öldürülmesine şahit oldular. Bu insan, herkesin gözü önünde linç edildi.

Ama bu sefer olayı seyreden kalabalık alkış tutmadı, bunun yerine George Floyd’u öldüren polise onun nefes almasına izin vermesi, boğazına dayadığı dizini çekmesi için defalarca yalvardı. Hatta bazıları müdahale etmeye çalışsa da köpeklerin hırlamasından nasibine düşeni aldı.

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sefer cinayet, tüm dünya olaya şahit olsun diye kayıt altına alındı. Ve Minneapolis’in altındaki dinamit kuyusu patladı! Binler gösterilere katılmak için sokaklara döküldü.

Oysa birkaç yıl öncesine kadar dünya ve Amerika, Siyahların ve Latinlerin polislerce katledildiğini büyük ölçüde görmezden geliyordu.

Cep telefonu ve sosyal medya sayesinde insanlar, dünyayı ırkçı emperyalist işgal koşullarında hayatlarımıza ait önemli bir gerçeğe şahit olmak zorunda kalıyorlar.

Jim Crow döneminde linç için sağa sola saldıran kalabalıkların öldürdüğünden daha fazla insanımızı öldürdü bu polisler. Üstelik Jim Crow döneminden farklı olarak bugün bizi katledenler, mağdurların gözünü korkutup saldırganları “adalet dağıtan kişiler” olarak takdim etmek suretiyle kendi saflarını sıklaştıran bir sistem eliyle korunuyorlar. Hatta bu cinayetleri zararsız, bildiğimiz cinayetten farklı bir şey olarak tarif eden bir dile başvuruyorlar. Yaşanan cinayeti adlı adınca anmak yerine onu “polisin karıştığı, silâhların ateşlendiği bir olay” olarak tarif ediyorlar.

Oysa eskiden beri aşina olduğumuz linç eylemleri devam ediyor. Dün olduğu gibi bugün de polisler, bu tür şiddet eylemlerine dâhil oluyorlar. Onlar bizim toplumumuza hizmet etmediler, onu koruma görevini hiçbir vakit üstlenmediler.

Siyahlar ve Latinler, Amerikan toplumunda her daim kendilerini boğan, etrafı çitle çevrili mahallelerinde yaşadılar. Amerikalı elitler, politik liderler, çoğunlukla polisler ağaçlara astıkları canlarımızın boğularak ölmelerini seyrettiler. Bugün de buna devam ediyorlar.

George Floyd, 2014’te öldürülen Eric Garner gibi boğularak öldürüldü. O günde gösteriler düzenlendi, “nefes alamıyorum!” denilerek eylemler gerçekleştirildi. Bu cinayetlerin yaşanmasına neden olan ırkçı kapitalist toplum alaşağı edilmeli. O güne dek nefes almak bize haram!

Mücadeleye cüret edin!

Kazanmaya cüret edin!

Tüm iktidar halka!

Kevin Rashid Johnson
Yeni Afrika Kara Panter Partisi Savunma Bakanı
27 Mayıs 2020
Kaynak

0 Yorum: