24 Ağustos 2021

,

Yöntem ve Politika

Partimiz, devrimci eyleminin niteliğini yükseltmek için kararlı bir şekilde enerjik bir kampanya yürütmektedir. Halkımıza karşı sorumluluğunun bilincinin ürünü olan Partimizin bu kaygısı, PRT'nin [İşçilerin Devrimci Partisi] bugün Arjantin'in hayatındaki tarihsel rolünü açıkça gösteren Merkez Komitesinin Eylül kararları ışığında katlanarak artmıştır.

Bu temel iyileştirme çabasında iyileştirilmesi gereken yönler arasında, burada temel bir konuya değinmek istiyoruz: siyasi analiz yöntemleri ve devrimci eylem. Bu sorunla yüzleşmek büyük önem taşımaktadır, çünkü kapitalist eğitimin sırasından geçen her insanın oluşumu, gerçeklerin bilimsel ve doğru bir şekilde anlaşılmasını engelleyen, adil politikaların formüle edilmesine ve yürütülmesine ket vuran, Parti çizgisinin sınıf mücadelesinin farklı sorunları karşısında yaratıcı uygulamasını imkân dışı kılan bir biçimcilikle şekillenir.

Partiye giren her yoldaş, okuldaki eğitimin, basının, radyonun ve televizyonun, üniversitenin vs. aracılığıyla yılların getirdiği doğal bir eğilim olarak biçimciliği de beraberinde getirir. Bu eğilimin, Marksizm-Leninizmin özümsenmesiyle birlikte aşılması gerekir.

Lenin, Rus toplumunun sınıfsal tahlilini yaparken şunları söylüyordu:

Farkı sınıfların durumlarının ve çıkarlarının somut bir tahlili, şu ya da bu soruna uygulanan bu gerçeğin kesin anlamını tanımlamak için bir araç olmalıdır. Plehanov'un başı çektiği, sağ-kanat sosyal-demokratları arasında pek sık rastlanan karşıt düşünme biçimi, yani somut sorunlara verilecek cevabı, devrimimizin temel niteliği hakkındaki genel gerçeğin basit mantıki gelişmesinde aramak çabası, Marksizmin bayağılaştırılmasıdır ve diyalektik materyalizmle açıktan açığa alay etmektir.”

Biçimciliğe Karşı Marksizm-Leninizm

Burjuva metodolojisinin biçimciliği, militanı sorunları yüzeysel olarak ele almaya, Parti çizgisini görünüşte benzer olan durumlar karşısında hazır bir reçete gibi kullanmaya sevk eder. Bu, bir görevi şematik olarak yerine getiren bir militanın tekrarlayan bir örneğidir. Misal, bir militan, Partinin sendikalarda legal, yarı-legal ve illegal gruplar oluşturma konusundaki kararına uyarak, bunu uygulamak üzere bir fabrikaya gider, fakat ziyaret ettiği cephenin somut koşullarından habersizdir ya da böyle fabrika komiteleri kurma kararı karşısında bu yoldaş, çözümü basit isim değişikliklerinde bulur. Çünkü biçimcilik, somut koşulları tahlil etmek yerine, kendini zevahire teslim eder ve sorunları önceden hazırlanmış formüllerle çözmeye çalışır.

Marksist-Leninist yönteme bundan daha yabancı bir şey olamaz. Lenin'in de tanımladığı üzere, proletaryanın felsefesi “somut durumun somut analizi”dir, bütünün açığa çıkartılarak çelişkili parçaların incelenmesidir, devrimci eylem için bir rehberdir. Böyle somut sorunlara yanıt verebilmek için, Partinin çizgisinde ifade edilen bu zengin teorik ve politik cephaneliğin oluşturduğu bu üstün nitelikteki araçları kullanmamız gerekir. Bu araçlar kullanılarak kitlelerin somut durumlarının analizi derinleştirilebilir, devrimci faaliyet güçlendirilebilir, ele alınan sorunlara ve durumlara karşı yaratıcı eylem planları, örgütlenme için gerekli pratik araçlar vasıtasıyla geliştirilebilir.

Araştırma ve Parti Faaliyeti

Biçimcilikten nasıl kaçınılır, Marksist-Leninist yöntem nasıl doğru bir şekilde uygulanır? Kuşkusuz tek yol, proleter felsefenin uygulanmasında gerçekten eğitimli olmak için Marksizm-Leninizm üzerinde zaman içinde geniş bir ustalık kazanmayı sağlayacak pratik deneyim ve sistematik çalışmadır. Marksizm-Leninizmde ustalaşmak, Marx veya Lenin'in metinlerinden ezbere alıntı yapmak gibi akademik bir sorun değildir. Proleter ideolojiye hâkimiyetin derecesi pratikte ortaya çıkar, sınıf mücadelesinin sorunlarını çözme yoluyla sınanır ve Partinin devrimci faaliyetinin klasiklerin sistematik incelenmesiyle uyumlu hâle getirilmesiyle aşamalı olarak kazanılır.

Ancak militanlara günlük faaliyetlerinde yardımcı olacak bazı pratik kurallar sağlamak mümkündür:

1. Her sorun hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olun. Kapsamlı ve kesin bilgi olmadan doğru çözümü bulmak çok zordur. Ve bu bilgi, tabandaki militanlarımızın kitlelerle yakın teması sayesinde, esas olarak kitlelerden gelmelidir.

2 Sorun tespit edildikten sonra, o mesele üzerindeki Parti çizgisini inceleyin, El Combatiente'de [Savaşçı, PRT'nin yayın organı] çıkan makalelere, İç Bültenlere ve yine benzer durumlarla alakalı olarak yayımlanmış olan Parti broşürlerine göz atın, sorunla ilgili olarak klasikleri, esasen ise Lenin'in çalışmalarını inceleyin.

3. Sorunu, her zaman çelişkili yanından, kitlelerin bakış açısından ele alın. Kitlelerin ruh hâline önem verin. Örneğin bir grevi ele alıyorsanız; bürokrasinin konumu, işletmenin durumu, ulusal durum ve esas olarak kitlelerin ruh hâli incelenmelidir.

4. Taktiksel ve örgütsel önerilerin tartışılması yoluyla, Parti hücresinde somut durumun kolektif analizini derinleştirin.

5. Kararlaştırılan eylem planını eylem süreci içinde derinleştirin, genişletin ve doğruluğunu sınayın.

Marksizm-Leninizm, her şeye kadir olan bilimsel bir felsefedir, çünkü onun yöntemi, fikirlerle gerçeklik arasındaki o eski ayrım sorununa çözüm getirmiştir. Marksist-Leninist yöntem sayesinde devrimci proletarya, toplumsal gerçekliği ve sınıf mücadelesinin gidişatını anlayabilecek ve buradan hareketle de sömürülenlerin ve ezilenlerin adil kurtuluşu için hareket edebilecek bir konumdadır. Çünkü “somut durumun somut tahlili”ne dayanan Marksizm-Leninizm, gerçek hayatta tam olarak karşılığını bulur. Biçimciliğe ve kapitalist eğitimin doğurduğu diğer türden marazlara karşı mücadele eden PRT militanları, çalışmanın ve Parti faaliyetinin bayrağını yükseltirken, hiçbir telaşa kapılmadan, basit bir şekilde, proleter ideolojisinin ışığında ilerleyerek, zafer yolunda devrimci çalışmanın niteliğini sürekli olarak yükselteceklerdir.

Mario Roberto Santucho
Mayıs 1975
Kaynak

0 Yorum: