09 Mart 2016

, ,

Geri Avrupa, İleri Asya


Kıyaslama, bir miktar çatışkılıymış gibi görünebilir. Avrupa’nın ileri, Asya’nın geri olduğunu bilmeyen mi var? Oysa bu yazının başlığı için seçilen kelimeler acı bir gerçeği içeriyorlar.

O epey gelişmiş makine sanayisi, çok çeşitli biçimler altında oluşan kültürü ve anayasaları ile bu medeni ve ileri Avrupa’da tarih, komuta merkezindeki burjuvazinin proletaryanın artan gücünden ve büyümesinden korkup geri, can çekişen, Ortaçağ’a ait her şeyi destekler bir konuma gelmesiyle, farklı bir aşamaya ulaştı. Burjuvazi, büyük bir telaşla son günlerine doğru koşuyor, sendelemekte olan ücretli kölelik düzenini koruma gayretiyle, tüm eskimiş, demode güçlerle bir araya geliyor.

İleri Avrupa’nın başında, geri olan her şeyi destekleyen bir burjuvazi var. Günümüz Avrupa’sı, burjuvazi sayesinde değil, ona rağmen gelişti, çünkü daha iyi bir gelecek için dövüşecek, o güçlü, milyonluk orduya dâhil olan bir tek proletaryadır. Geri kalmışlığa, vahşete, imtiyazlara, köleliğe ve insanın insan tarafından aşağılanmasına karşı dinmek bilmeyen o düşmanlığı, bir tek o muhafaza edip her yer yayıyor.

“İleri” Avrupa’da tek ileri sınıf proletaryadır. Yaşamaya devam eden burjuvazi ise gebermekte olan kapitalist köleliğe arka çıkmak adına, vahşetin, zorbalığın ve suçun dibine vurmaya hazırdır.

Tüm Avrupa burjuvazisindeki bu çürümenin en çarpıcı örneği, finansal manipülatörlerin ve kapitalist dolandırıcıların, kendi bencil amaçları doğrultusunda ilerleme kaydetmek adına, Asya’da gericiliğe verdiği destektir.

Asya’nın her yerinde güçlü bir demokratik hareket gelişiyor, her yana yayılıyor, güç biriktiriyor. Oradaki burjuvazi ise şimdilik gericiliğe karşı halkın safında yer alıyor, yüz milyonlarca insan, hayata, aydınlığa ve hürriyete uyanıyor. Ne sevindiricidir ki bu dünya hareketi, kolektivizme uzanan yolun demokrasiden geçtiğini bilen, tüm sınıf bilinçli işçilerin yüreklerinde ortaya çıkıyor! Genç Asya’nın tüm dürüst demokratlara aşıladığı bu fikri paylaşmak gerek!

Peki ya “ileri” Avrupa? O, Çin’i yağmalıyor, demokrasinin, Çin’de hürriyetin düşmanlarına yardım eli uzatıyor!

Alın size basit, ama gayet öğretici bir hesap. Çin demokrasisi aleyhine işleyecek yeni Çin kredisi nihayete erdirildi: “Avrupa, askerî diktatörlük tesis etmeye hazırlanan Yuan Şihkai’nin safında. Onu neden destekliyor? Çünkü bu destek, ticarî işler için hayırlı. Kredi, yaklaşık 250.000.000 ruble civarında, oranı ise 100’e 84.” Yani “Avrupa” burjuvazisi, Çinlilere 210.000.000 ruble verecek, kamudan 225.000.000 ruble alacak. Böylelikle birkaç hafta içinde on beş milyon ruble net kâr elde edilecek, üstelik tek seferde! “Net” bir kâr, değil mi?

Ya Çin halkı krediyi tanımazsa? Her şeyden önce Çin bir cumhuriyet ve meclisin çoğunluğu krediye karşı.

Ah işte o vakit “ileri” Avrupa, “medeniyet”, “düzen”, “kültür” ve “anavatan” diye bir yaygara kopartacak! Silâhlarını devreye sokacak, “geri” Asya’daki cumhuriyeti ezmek için gericiliğin dostu, maceracı, hain Yuan Şihkai ile ittifak kuracak.

Avrupa’nın tüm komutanları, tüm Avrupa burjuvazisi, Çin’deki gerici, Ortaçağcı güçlerle ittifak hâlinde.

Ama tüm genç Asya, yani yüz milyonlarca Asyalı emekçi insan bütün medeni ülkelerin proletaryası içinde güvenilir bir müttefike sahip. Yeryüzünde hiçbir güç onun zaferine mani olamaz, hem Asya halklarını hem de Avrupa halklarını kurtaracak olan odur.

V. I. Lenin
18 Mayıs 1913
Kaynak

0 Yorum: