01 Mart 2016

, ,

Netanyahu: “Suriye Barış Anlaşması İsrail’in Çıkarlarını Karşılamalı”


Dün bakanlar kurulu toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsrail’in Suriye’de devam eden ateşkesi “hoş karşıladıklarını” söyledi ama uluslararası toplumun Suriye’deki iç savaşa son verecek her türden barış anlaşmasının İsrail’in çıkarlarına uymak zorunda olduğu konusunda ısrar ettiğini dile getirdi.

Netanyahu ve diğer yetkililer burada neyin kastedildiği hususunda muğlâk sözler sarf ettiler ama “İran’ın Suriye’deki saldırganlığının” durdurulmasına vurgu yaptılar. İsrail rejim değişikliğinin İran’a müttefik olmayan yeni bir hükümetin kurulmasını sağlayacak şekilde cereyan etmesini istiyor.

Burada bir de İsraillilerin savaş boyunca İran’ın müttefiki olan Suriye’nin kontrolü bahsinde “IŞİD’i tercih ederiz” açıklamalarını da hatırlamakta fayda var. Zira İsrailliler İran’ın her koşulda İsrail’in “ana düşmanı” olduğuna inanıyorlar.

İsrailli yetkililer ayrıca Hizbullah’a silâh aktarılmasına mani olmak, Suriye’deki Golan bölgesinin “teröristlere ait bir cephe” hâline gelmesine izin vermemek için Suriye’ye saldırabileceklerini dillendiriyorlar. Tuhaf olan şu ki İsrail Golan bölgesinin El-Kaide kontrolünde olmasından memnun. Tek itiraz ettiği husus oranın yeniden Suriye hükümetinin kontrolüne girmesi.

Jason Ditz
29 Şubat 2016
Kaynak

0 Yorum: