27 Ekim 2022

,

Petrolü Hemen Durdurun'u Kim Fonluyor?


Petrolü Hemen Durdurun Hareketi’ni Kim Fonluyor?
Sanat Vandallarının Arkasında Milyarderler Var

Son haftalarda çevreci aktivistlerin Ulusal Sanat Galerisi (Londra), Vatikan Sanat Müzesi, Kelvingrove Müzesi (Glasgow) ve Barberini Müzesi (Postdam) gibi kimi müzelerde gerçekleştirdikleri eylemlere tanık olunuyor. Bu saldırılar, birçok insan tarafından eleştiriye tabi tutulurken, Salon, Vox ve Wired gibi bazı medya kuruluşları bu saldırıları desteklediler.

Bu harekete, hükümetin İngiltere’de fosil yakıtların çıkartılması, işlenmesi ve üretimi konusunda verdiği tüm yeni lisansların ve izinlerin son bulmasını sağlama amacı güden, bu amaç doğrultusunda çalıştığını iddia eden örgütlerin koalisyonundan ibaret olan Petrolü Hemen Durdurun örgütü öncülük ediyor. Yaptığımız incelemelerse şunu söylüyor: Petrolü Hemen Durdurun yanında, onunla bağlantılı olan Yokoluş İsyanı ve Britanya’yı Tecrit Et Hareketi gibi örgütlerin arkasında, vergiden muaf tutulan yardım kuruluşları, milyarderler ve uluslararası şirketler var.

Parayı Getty Ailesi Veriyor

Petrolü Hemen Durdurun Hareketi, petrol kralı John Paul Getty’nin kız torunu Aileen Getty’nin kurduğu İklim Krizi Fonu’ndan (CEF) para aldığını söylüyor. Getty Ailesi, tahmini toplam serveti 3,9 milyar sterlini bulan bir aile. CEF’in kasasına sadece Aileen Getty, tek başına 900.000 sterlin para aktarmış.

CEF, dünya genelinde çevreci aktivistlere para dağıtan şemsiye örgüt olarak hareket ediyor. Fon, 18 Haziran 2019 tarihinde Delaware’de Milli Gelirler Kanunu’nun 501. Maddesinin c bendinin 3. fıkrası uyarınca kurulmuş, bu da onun merkezi devlete ödenecek gelir vergisinden muaf olduğu anlamına geliyor. Bu statüden kâr amacı gütmeyen vakıflar, dernekler ve yardım kuruluşları istifade ediyorlar.

Her ne kadar CEF, dışarıdan bakıldığında sadece küçük tekil bağışçılardan istifade ediyormuş gibi görünse de kasasındaki paranın büyük bir bölümü büyük bağışlarda bulunan şirketlerden geliyor. Kuruluşun icra direktörü, Margaret Klein Salamon.

Petrolü Hemen Durdurun Hareketi, çevresel durumun “şiddet içermeyen sivil direniş”e geçilmesini gerekli kılacak düzeye ulaştığını düşünüyor, dolayısıyla doğrudan eylemin gerekli olduğunu söylüyor. Getty ise şu soruyu soruyor: “Bizim dünyada hayatı korumaya çalışmak için her türden aracı kullanmak gibi bir sorumluluğumuz yok mu?”

Bizzat kendilerinin belirledikleri amaçlara göre hareket eden bu türden örgütler ve arkalarındaki milyonerler, siyaseti baypas ediyorlar, siyasi kurumların kenarından dolaşıyorlar ve demokratik anlamda insanlara danışma gereği duymadan, tüm insanlığa radikal tedbirler dayatıyorlar.

CEF’in yönetim kurulunda Aileen Getty Vakfı’nın iki üyesi var (bunlardan biri başkan olarak atanmış), görebildiğimiz kadarıyla CEF’i temelde milyonerlik denilen olgu yönetiyor.

CEF’e akan fonların izini sürmek, biraz meşakkatli bir iş. Hesap defterlerine göre CEF’in parası paravan şirketlerden geliyor. En büyük bağışçıları arasında Marin Toplum Vakfı, Dünyanın Duygusu Vakfı ve Schwab Vakıf Fonu gibi harcadıkları parayı geri çevirmeyecek bir iş olarak çevreyle alakalı olan, muğlak bir tanıma sahip organizasyonlar var. Paranın izini bu vakıflar ve fonlar üzerinden geriye doğru sürdüğümüzde, karşımıza çevreci aktivizmi destekleyen paranın nihai kaynağını (kasten) gizleyen, uçsuz bucaksız bir zincir çıkıyor.

Linkteki Twitter zincirinde İklim Krizi Fonu (CEF), Bayan Getty ile ilgili eleştirilere cevaben kaleme aldığı bildiriyi aktarıyor.

Politik Hayır Kurumları

Artivism isimli kitabım için yürüttüğüm araştırmada, Petrolü Hemen Durdurun Hareketi’nin kardeşi olan Yokoluş İsyanı’nın (Extinction Rebellion) parayı doğrudan Getty ailesinden, Kennedy ailesinden ve başka milyarder ailelerden aldığını gördüm. Robert F. Kennedy’nin kızı Rory, CEF’in yönetim kurulunda bulunuyor. Her ne kadar Delaware’de kurulmuş olsa da CEF’in merkezi, Hollywood patronlarının ve sinema yıldızlarının yaşadığı Beverly Hills. CEF’te çalışan üst düzey isimler, aynı zamanda sinema ve yayıncılık sektörünün önemli üyeleri.

Yokoluş İsyanı denilen örgüte yüklü miktarlarda bağış yapan kuruluşlar arasında Lush Cosmetics ve Çocukların Yatırım Fonu Vakfı gibi örgütler bulunuyor. Vakıf fonları, vergiden muaflar ve İngiltere Hayır Kurumları Komisyonu’nun (CCE) mevzuatına tabi. Hayır kurumlarının politik kampanyalara dâhil olmaları yasak olmasına rağmen, sanat alanında çalışma yürüten hayır kurumları, sıklıkla bu tür kuralları çiğniyorlar. Geçmişte sanat kurullarının politik faaliyetleri konusunda CCE’ye itirazımı sunup gerekli delilleri kendilerine iletmeme rağmen, kurum kılını kıpırdatmamıştı. Anlaşılan CCE, bir örgütün politik amaçlarını genel anlamda kabul ediyorsa, onu cezalandırmayı pek istemiyor.

Petrolü Hemen Durdurun Hareketi ne derse desin, o dikkat çekici eylemlerinde ne söylerse söylesin, kanıtlar ortada. Hareketi halk temelli aktivizm değil, milyonerler, sözde hayır kurumları, ayrıca yaptığı işlerle ve arkasındaki isimlerle şüpheli olan kimi vakıflar fonluyor.

Alexander Adams
25 Ekim 2022
Kaynak

0 Yorum: