24 Ekim 2022

,

Baerbock’un Çılgınlığı


Bayan Baerbock, Almanya’nın dışişleri bakanı. Sebebi ne olursa olsun, gerçeğimiz bu. Ama artık o, giderek bir savaş bakanıymış gibi davranıyor. Kafayı her sıyırdığında gidip Rusya’ya sataşıyor. Tabii bunu dolaylı olarak yapıyor. Onun işini Ukraynalılar üstleniyor:

“Benim için şu çok açık: Bugün Ukrayna, aynı zamanda bizim özgürlüğümüzü ve barışçıl düzenimizi savunuyor, dolayısıyla ne kadar süre buna ihtiyaç duyacak olursak olalım, ona mali ve askeri açıdan destek sunmalıyız. Nokta!”

Doğrudur: o zavallı Ukraynalılar, NATO’da kalmak için bizim özgürlüğümüzü savunuyorlar ve bu savunma için gereken silâhlara 53,03 milyar avro ödüyorlar. Ukraynalılar zeki: Onlar, Ruslar hiçbir şey yapmadan yaşanan katliamı izlemekten bıkıp karşılık verene dek, yıllarca Donbas’ta Ukraynalı Rusları bombalamak suretiyle, esasen “bizim” barışçıl düzenimizi savunmuşlardı.

Yeşillerin NATO’ya Sadakati

Bayan Baerbock, Robert Habeck’le birlikte, “Hazırız, biz hep hazırdık” sloganıyla seçim kampanyası yürüttü. Bu sloganın politika alanında kullanılan aptalca laflardan biri olduğunu düşünenler, ondaki çifte anlamı kavrayamadılar: “Joschka Fischer’den sonra biz Yeşiller, NATO’nun yürüteceği yeni bir savaşa silâhlarımızla katkı sunmaya hazırız, siz seçmenler, bu savaşı kendi savaşınız zannedene dek medya eliyle savaş sürecine ağır ağır sokulacaksınız.”

Baerbock ve Habeck Yeşiller’e oy veren seçmenlere, NATO’ya gösterilen bu sadakatin sonrasında doğal gaz fiyatlarındaki ani artış gibi bir bedeli olduğunu söylemedi.

Haber bültenlerinden öğrenebildiğimiz kadarıyla Baerbock, Rusya’dan Kuzey Almanya’ya gelen yeni Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının “bu şekilde onay alamayacağını” söylüyor. Bu açıklama, fiyatları artıranları ve yaptırım yanlılarını fazlasıyla memnun etti.

Hindistan Rusya’nın Düzenlediği Askeri Tatbikata Katılıyor

Niyeti bu yönde olmasa bile, pratikte Baerbock, esasen Rusların ittifak kurma becerisini artırma yönünde çalışma yürütüyor: Bugün Hindistan, Rusya’dan eskisine kıyasla daha fazla petrol satın alıyor, bu iki ülke arasında yürütülen işlerin hacmi giderek büyüyor. Hindistan, bir yandan da “Vostok 2022” adı verilen askeri tatbikata katılıyor.

Kısa süre önce, sesi çok çıkan Alman dışişleri bakanı, Çin ve Tayvan arasındaki sorunla ilgili şunu söyledi: “Uluslararası hukuk ihlal edilip Çin’in küçük komşusunu işgal etmesi gibi bir durumu asla kabullenemeyiz.” Çin’in işgali ihtimalini galiba sadece Baerbock görüyor.

Bugün Çinli askerlerin Ruslarla birlikte katıldıkları orta askeri tatbikatlar da Hindistan, Belarus, Moğolistan ve Tacikistan’ın yer aldığı askeri tatbikatlar da sırf Baerbock’a inat olsun diye gerçekleştirilmiyor. Bu tatbikatların amacı, Rusya’yı kuşatmak suretiyle uluslararası planda yeni bir güç dengesi kurmaya çalışan NATO’nun bu yönde ortaya koyduğu girişimlere tepki geliştirmek.

Güç Dengesi Tek Taraflı Olarak Değiştiriliyor

Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaş, dünyanın ikiye bölündüğü dönemde Avrupa’da hüküm süren eski barışçıl düzenin yeniden tesis edilmesine dönük çalışmalara katkı sunan bir savunma savaşı. Zamanla nükleer savaşla alakalı açmazla yüzleşen süper güçler, Avrupa’daki güç dengesini tek taraflı değiştirme fikrinden uzak durdular. Kabul etmek gerekir ki Irak, Suriye ve Libya’daki savaşlarla birlikte ABD, sürekli dünya genelinde sahip olduğu askeri üstünlüğü güvence altına almak için uğraştı. Fakat ancak Ukrayna’yı bir NATO’ya üye olmaya aday ülke olarak tasnif etmek suretiyle ABD, Rusya’nın güvenliğine ve zaten kırılgan olan Avrupa barışına yönelik tam boy bir saldırı gerçekleştirmiş oldu. Bu, esasen Rusya’nın güvenliğine yönelik tehdit meselesinin çok ötesine uzanan bir saldırı. Saldırı, ABD’nin dünya genelinde sahip olduğu üstünlükle alakalı ve bu üstünlük, sadece onu isteyen ve onun için kullanışlı olanları memnun edecek bir şey. Aklı başında olanlarsa, ABD’ye karşı olanların safına geçeceklerdir. Zaten bu muhakeme sürecinin işlediğini bugünden gözlemliyoruz.

Uysal Olanların Teslimiyeti

Çılgınlığın hüküm sürdüğü ülkelerde uysal olanlar bir bir teslim alınıyorlar. Son örnek, Ukrayna elçisi Andrij Melnyk. O zaten kısa olan politik bacaklarıyla Melnyk, Sakson başbakanı Kretschmer’i tekmelemeye çalıştı. Çünkü Kretschmer, bir kez daha Ukrayna’daki savaşın son bulması çağrısında bulundu. Bir megalomanyak olarak Melnyk, bunun üzerine Kretschmer’i istenmeyen adam ilân etti. Uluslararası ilişkilerden sorumlu olan dışişleri bakanı, barış konusunda iyi niyetli bir tutuma sahip olan Kretschmer’den daha geri bir pozisyon aldı. Bu, esasında dışişleri bakanının ufkunu aşan bir mesele.

ABD Yaptırımlarını Mat Etmek

Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) kararını verdi: Ukrayna’ya yönelik saldırının ardından uluslararası planda alınan yaptırım kararlarına rağmen Rus Arkadi Dvorkoviç, federasyon başkanlığı koltuğunu korudu. Deutsche Welle, bu durumu “Putin hâlâ şah” şeklinde yorumladı. Bu, abartılı bir ifade olabilir. Ama gene de şunu görmek gerekiyor. Baerbock ve şürekâsından farklı olarak Dünya Satranç Federasyonu, NATO’nun kendisini araçsallaştırmasına izin vermiyor.

Uli Gellermann
30 Ağustos 2022
Kaynak

0 Yorum: