27 Mart 2021

,

Cinayet


Tüm dünya genelinde kapanmalar, işçilere yönelik bir saldırıdır. Virüs salgını üzerinden gündeme gelen kapanmalar, tümüyle mantık dışıdır ve bu ölümlerin ölümleri önleme noktasında etkisiz kaldıkları görülmüştür.

Epidemiyolojiye dair bir paradoks olarak, eğer solunum yolu hastalıklarına yol açan bir virüsün belirli bir nüfus dâhilinde dolaştığı süreyi uzatırsanız, virüsten zarar görmesi muhtemel, yaşlı insanların hastalanma ihtimalini de artırmış olursunuz. En ağır kapanma tedbirlerinin alındığı birçok ülkenin isminin, milyon başına düşen ölüm sayıları ile ilgili listenin başlarında yer almalarının sebebi budur.

İşyerlerinin kapatılması ve hayatın durdurulması ile ilgili tedbirler, halk sağlığını koruma dışında birçok farklı amaca hizmet ettiler. Bu tedbirler sayesinde yüzyıllardır eşine rastlanmamış bir servet transferine tanık olundu, bu süreçte küçük işletmeler yok oldu, dünya viraneye döndü, yüz milyonlarca insan iflas etti, işsiz kaldı veya gelirlerini yitirdi, çocuklara izolasyon ve maske gibi müdahale yöntemleriyle işkence edildi, çocuklar fiziksel aktivitelerden mahrum bırakıldı, eğitim imkânları, sevdikleri ve arkadaşları ellerinden alındı.

Yüz milyonlarca insanın tıbbi tedavileri gecikti, bu gecikme, halk sağlığına doğrudan zarar verdi ve ölümlere sebep oldu.

İzolasyon, bir tür işkence yöntemine dönüştü. Kapanmalar sebebiyle milyarlarca insanın yaşadığı travma, beden ve akıl sağlığını bozdu.

Bu süreç, sadece tek bir grubun ekmeğine yağ sürdü: diplomalı zengin üst orta sınıf.

Bu kesim, maaşlarını kesintisiz almaya devam etti. Eve kapanacak, “evde kalacak” imkânlara sahipti. Sırf evde kalabiliyorlar diye kendilerini erdemli kişiler addettiler, sivil itaatsizliği, dışarı çıkanları, işyerlerini açanları, çocuklarına maske takıp onları boğmayanları vs. utanma arlanma nedir bilmeden aşağıladılar.

Söz konusu kesim, dünya ölçeğinde yaşanan yıkım sürecinin gerçekleşmesini mümkün kıldı. Bu kesim, gazetecilerden, siyasetçilerden, akademisyenlerden, bilim insanlarından, doktorlardan ve milyarlarca insanı kolaylıkla eve kapatabileceğini düşünen, insanî gerçeklikle zerre bağı kalmamış uzmanlardan oluşuyor.

Üzerine kafa yormamız gereken bir husus daha var:

On yedi yaş altı için ölüm oranı milyonda bir olduğuna göre, dünya üzerindeki tüm çocuklar koronavirüse yakalansa bile toplam çocuk ölümü 2.200 civarında kalırdı. Oysa kapanmaların ve ekonomik hayatın durdurulması sonucu Güney Asya’da 220.000 çocuk öldü.

Kapanmalar, elinizde kalan son şeyleri almak, sizi iliklerinize kadar sömürmek amacıyla muktedir sınıfın taammüden işlediği bir cinayettir.

Political Meme Hunter
25 Mart 2021
Kaynak

0 Yorum: