01 Ocak 2023

, ,

Genel Grev Çağrısı

Başkomutan Fidel Castro’nun 1 Ocak 1959 günü Radyo Rebelde’de yaptığı konuşma

Küba halkına, bilhassa tüm işçilere,

Baştaki zalimle suç ortaklığı içerisinde olan askeri cunta, o zalimin ve katillerinin kaçmasını sağlamak için iktidarı ele geçirdi, bugünse bizim zaferimize mani olmak adına, ülkedeki devrimci hareketi durdurmaya çalışıyor.

İsyan Ordusu, bugün yürüttüğü süpürme harekâtına devam edecek, onun kabul edebileceği tek şey, askeri garnizonların kayıtsız şartsız teslim olmasıdır.

Küba halkı ve Kübalı işçiler, devrimci orduya destek sunmak, böylelikle devrimin topyekûn zaferini güvence altına almak adına, 2 Ocak günü ülke genelinde gerçekleştirecekleri genel greve hızla hazırlanmalıdırlar.

Yiğitçe yürüttüğü yedi yıllık mücadele de Küba’nın her bir karış toprağını kanıyla sulayan binlerce şehit de zafer için yeterli olmayacaktır, çünkü zalimin ülkeyi yönetmeye devam etmesinin de işlediği suçların da sorumluluğu, düne kadar suç ortaklığı yapmış olan aynı halka aittir.

26 Temmuz Devrimci Hareketi’nin işçi seksiyonunun öncülük ettiği Kübalı işçiler, bugün Mujalci[1] sendikaları ele geçirmeli, tüm Mujalci sendikaları yeniden örgütleyip Batista ve Mujal’in ülkeden kaçması sonrası felç olan ülkede fabrikaları ve işyerlerini yeniden kazanmalıdır. Batista ve Mujal’in suç ortaklarının orduda ve sendikalarda hâlen daha güçlü oldukları ve dizginleri ellerinde bulundurdukları herkesçe bilinmelidir.

Halka ihanet eden darbeye hayır!

Darbe, savaşın ömrünü uzatmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Columbia[2] teslim bayrağını çekene dek savaş bitmeyecek.

Devrimin zaferine bu sefer hiçbir şey ve hiç kimse mani olamayacak.

İşçiler,

Devrimin zaferinin sizin elinizde olduğu o an gelip çatmıştır.

Kübalılar,

Özgürlük, demokrasi ve devrimin zaferi için harekete geçin!

Tüm kurtarılmış bölgelerde devrimci genel grev başlasın!

Fidel Castro
1 Ocak 1959

[Kaynak: José Bell, Delia Luisa López ve Tania Caram, Documentos de la Revolución cubana 1959, Ciencias Sociales, 2006, s. 13-14.]

Dipnotlar:
[1] Mujalciler, Kübalı İşçiler Konfederasyonu başkanı Eusebio Mujal’in yandaşlarını ifade ediyor. Söz konusu tabir, genelde “sendika bürokratı” ifadesi yerine kullanılıyor. Mujal, devrimden hemen sonra ABD’ye kaçıyor. Burada sürgündeki Kübalı işçileri örgütlüyor.

[2] Columbia, Küba’nın Las Tunas eyaletinde bulunan bir şehir. Batista’nın askeri üssü burada bulunuyordu. 1 Ocak 1959 günü gece saat 3’te Batista üsteki uçağa kırk kadar destekçisi ve ailesiyle birlikte binip Dominik Cumhuriyeti’ne kaçtı.

0 Yorum: