05 Ocak 2023

Kayıkçı Kavgası


Birkaç yılda bir sağ, ABD derin devletiyle güçlü bağlara sahip bir milyarderi ortaya çıkartıyor ve onu derin devletle dövüşen bir “halk kahramanı” gibi takdim ediyor.

Şimdi sıra Musk’ta.

Bir dahaki sefere bir başkası çıkartılacak sahneye.

Sahnede yalandan bir kavga sergilenecek.

Trump ve Musk, karşı tarafa attığı, ana akıma mensup diğer hizbe havlayıp onunla hırlaşarak gün geçiriyor. Aynı işi Hillary Clinton da deli ettiği Cumhuriyetçilere yapıyordu.

Gerçekte Musk, Trump ve Clinton, cemi cümlesi, Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’nin birlikte savundukları müesses nizama hizmet ediyor.

Karşımızda gerçekmiş gibi takdim edilen, ama aslında düzmece ve sahte olan bir güreş müsabakası var. Bu kayıkçı kavgasında birileri, kendilerine karşı kayıtsız olan, kendileriyle ilgilenmeyen yöneticilerine yönelik öfkeleri giderek artan muhalif Amerikalılar adına mücadele yürütüyormuş gibi yapıyorlar. Bu muhalif kesime alkış tutacakları bir kahraman veriyorlar ve söz konusu kitle, bir biçimde kendisi için o mücadeleye bizatihi girme gereği duymuyor.

Herkesin ana akım hiziplerden birini temsil eden, ismi parlatılmış lidere bağırmasını sağlamak suretiyle o birileri, kitleyi söz konusu lidere yandaş veya karşı duran hiziplerden birine bağlama imkânı buluyorlar. Böylece kitle, ana akım siyasetin genel dünya görüşünden kopamıyor.

Bu insanlar, sadece muhalefeti değil, kontrol altında olan muhalefete yönelik muhalefeti de kontrol ediyorlar.

Alexandria Ocasio-Cortez, Bernie Sanders ve TYT neyse Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalımcılar, Tucker Carlson’lar ve Elon Musk’lar da o. Bu isimler, müesses nizamla mücadele ediyormuş gibi yapıyorlar, ama aslında onu koruyorlar.

Caitlin Johnstone
29 Aralık 2022
Kaynak

0 Yorum: