24 Eylül 2022

,

Azak Heyeti ABD’de


Bugünlerde neonazilerin öncülük ettiği Ukraynalı hareket Azak’ın temsilcileri, ABD’yi ziyaret ediyorlar. Washington’da toplantılara katılan heyet, burada Ukrayna kökenli Amerikalılarla bir araya gelecek. İçlerinde, Mariupol’da kuşatma altında olan Azovstal çelik fabrikasında birkaç hafta boyunca kalmış olan aşırı sağcı Azak Taburu üyeleri de var.

Bu isimlerden biri Giorgi Kuparaşvili. Bu isim, hem Azak Taburu kurucularından hem de Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü denilen faşist yapının kurucusunun ismini almış olan Yevhen Konovalets Askeri Okulu’nun yöneticilerinden. Gazeteci Leonid Ragozin’e göre, “okul, Ukrayna’daki askeri eğitim sisteminin dışında faaliyet yürütüyor. Azak’ın da özerk bir yapı olduğundan ve silâhlı kuvvetlerden bağımsız hareket ettiğinden şüphelenmemize neden olacak bir neden de onun okulla ilişkisi.”

Azak Taburu gazilerine Azovstal’daki isimlerden ikisinin eşi ve birinin annesi de eşlik ediyor. Bu isimlerden biri, Katerina Prokopenko. Bu kadın, kısa süre önce serbest bırakılmış olan Azak Taburu komutanı Denis Prokopenko ile evli. (ABD’nin fonladığı Svoboda Radyosu’na göre Prokopenko’nun akıl hocası, Gürcüstan doğumlu Kuparaşvili.) Başında Katerina Prokopenko’nun bulunduğu Azvostal’ı Savunanların Aileleri Derneği’ni bu üç kadın temsil ediyor.

Grup, ilkin 17 Eylül Cumartesi günü Whippany’deki New Jersey Ukraynalı Amerikalılar Kültür Merkezi’nde son anda organize edilen etkinliğe dâhil oldular. Bir gün önce belirlenen program uyarınca gerçekleştirilen etkinliğin amacı, Rusların Azak Taburu’nun Nazi yanlısı, faşist bir hareket olduğuna dair propagandasını boşa düşürmekti. Bahsi geçen kültür merkezi, Facebook’taki takipçilerini “küçük çocuklarınızı getirmenizi tavsiye etmiyoruz” açıklamasıyla uyarmasına rağmen, seyirci kitlesi, büyük ölçüde Cumartesi okulundan getirilen çocuklardan oluşmaktaydı.

New Jersey’deki Ukraynalı Amerikalı Gaziler Derneği başkanı Michael Hrycak’in dediğine göre, başında bulunduğu örgütün Azak Taburu’nu ABD’ye davet etmesinin sebebi, Mariupol’da yaptıklarıyla ilgili hikâyenin yayılmasını sağlamaktı. İddiasına göre heyet, ayrıca Kongre ve Birleşmiş Milletler’de konuşacak, bu iki yapı, heyetin tanıklığına başvuracak. Zira Ukrayna Savunma Bakanı, bu görevi üstlenmeleri gerektiğini söylemişti.

Bahsi geçen gaziler derneğinin eski başkanı Walter Kovbasniuk, toplantı sırasında eski bir dernek üyesiyle Azak Taburu’nun imzası olan selamla selamlaştı ve sağ yumruğunu sert bir biçimde göğsüne vurdu. Leonid Ragozin’in tarifine bakılacak olursa, bu selamlaşma şeklinde selam kalpten güneşe doğru verilmekteydi ve Nazi selamının yerine kullanılan kripto-faşizme ait bir hareketti.

Washington’da Azak heyeti, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin Kuzey Amerika lideriyle bir araya geldi. Onlara temsilciler meclisi üyesi Pete Sessions, Senatör Todd Young ve Senatör Rick Scott gibi isimler eşlik etti. Muhtemelen Twitter’a veya internetteki başka mecralara yansımayan başka etkinlikler de gerçekleştirildi.

24 Eylül Cumartesi günü heyet, Detroit’in bir kenar mahallesinde bulunan, Ukraynalılara ait bir kilisede konuşma yapacak. Üzerinde QR kodun bulunduğu dijital bildirilerde “Azak’ı Destekle” ibaresine rastlanılıyor. Bu sağcı harekete yardım yapılması için hazırlanan projeyi gene aşırı sağcı olan ve bir zamanlar Volodimir Zelenski’yi George Soros’un “acente”si olarak tarif eden eski bir meclis üyesi yönetiyor.

Görebildiğimiz kadarıyla, Detroit’teki etkinliği şehirde faal olan “Ukrayna Destekçileri Birliği örgütünün kurucularından Saşa Tkaçenko organize etmiş. Bu örgüt, internet sitesine göre, “Azak’ı Destekle” çalışmasının ortaklarından. Sitede “Azak, her şeyden önce bize ideolojik açıdan yakın olan insanların oluşturduğu kardeşlik örgütü, bu sebeple bizim gönüllü derneğimiz, onunla sıkı bir bağ içerisinde” deniliyor. Tkaçenko’nun örgütü, geçen ay Azak Taburu’na dört kamyon bağışladı.

“Azak’ı Destekle” çalışmasının, aynı zamanda Ukraynalı Amerikalıların Pensilvanya ve Illinois’da yürüttükleri yardım çalışmalarıyla da ortaklığı söz konusu. Görünen o ki heyet, ABD’de daha uzun kalacak. Bir haftalık gezi gösteriyor ki Azak hareketinin başındaki Neonazi liderler, ABD’de ellerinden gelen tüm çabayı ortaya koymaya kararlılar.

Moss Robeson
22 Eylül 2022
Kaynak

0 Yorum: