23 Ağustos 2022

,

Nasıl Gerekiyorsa Öyle!


Rusya’nın işçileri ve köylülerinin iktidarlarını yıktığı toprak sahipleri ve kapitalistler, tüm dünyanın kapitalistlerinin sunduğu yardımla bize karşı iki yıldır iç savaş yürütüyorlar.

Biz, bu savaştan zafer kazanmış olarak çıkıyoruz.

İlk barış anlaşmasını imzaladık bile. Bu anlaşma, karşımızda birleşmiş olan tüm ülkelerin kapitalistlerinin yürüttükleri politika karşısında bizim dış politikamızın üstün olduğunu ispatladı. Bu kapitalistler, Estonya ile barış anlaşması imzalamamıza mani olmak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ama biz, onları mağlup ettik. Estonya ile o barış anlaşmasını imzaladık. Bu ilk anlaşmanın ardından başkaları geldi ve bu sayede Avrupa ve Amerika ile ticaret yapma imkânımız oluştu.

Sömürücülerin bize dayattıkları o kanlı savaş, bizim zaferimizle sonuçlanıyor. Bu iki yıl boyunca kazanmayı öğrendik ve neticede kazanan biz olduk.

Şimdi sıra kansız savaşta.

Şimdi hep birlikte açlığa, soğuğa, tifüse, yıkıma, cehalete ve ekonomik karışıklığa karşı verilecek o kansız savaşta açılan tüm cephelerde zafere ulaşmak için çalışalım.

Bu kansız savaşı da bize dört yıldır süren emperyalist savaş ve iki yıldır süren iç savaşın yol açtığı yıkım dayattı. Bu iki savaşın sebep olduğu yokluğu ve yoksulluğu, açlığı ve zorlukları yenmek için biz “nasıl gerekiyorsa öyle!” deyip, elimizdeki imkânlara güvenerek ilerlemek, ne pahasına olursa olsun her yerde kendi gerçeğimizi tüm yönleriyle idrak etmek, onları sürekli akılda tutmak zorundayız.

İşçiler ve köylüler, bugün toprak sahipleri ve kapitalistler olmadan, onlara karşı bir Kızıl Ordu kurma ve sömürücüleri yenme imkânına sahiptirler.

İşçiler ve köylüler, barışa hizmet eden emekleriyle kızıl ordular kurma becerisi gösterecek, tarım ve sanayinin toparlanması suretiyle, yeni mutlu günlere yelken açabileceklerdir.

Bu noktada atılacak ilk ve en önemli adım, ulaşım sisteminin onarılmasıdır. Bu sistem derhal, ne pahasına olursa olsun, devrimci bir enerjiyle onarılmalı, bu konuda gerekli olan çalışmalar, askerî kararlılıkla, dayanışmayla, gerekli hızda ve bencillik nedir bilmeyen fedakâr bir tavırla yürütülmelidir.

Bu işi hep birlikte üstlenelim yoldaşlar!

Barış yanlısı gayretlerimizle sömürücülere karşı savaştığımız bu alanda kahramanlıkla ve kazandığımız zaferle yarattığımız mucizeleri gösterme imkânı bulalım!

V. I. Lenin
7 Şubat 1920

[Kaynak: Collected Works, Progress Publishers, İkinci Baskı, Moskova 1974, s. 347-348.]

0 Yorum: