08 Şubat 2022

,

Megalomani

Megalomani: Korkunun İmalatı, Hastalığın Satılması

Pandeminin nasıl işlediğini anlamak için bugün Omikron konusunda Kanada’da yaşananlara bakmak gerekiyor. Medya ve hükümet, bunun yanında, medyanın seçip öne çıkarttığı akademisyen uzmanlar, kitleleri korkutmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Sesleri çok çıkan bu kişiler açısından her şey, vaka artışı üzerinden toplumdaki korkuyu artırmak için kullanılabilir. Şirketlere ve devlete ait medya, vaka artışlarını herkesi paniğe sürüklemek için kullanıyor, buradan da sert tedbirlerin savunusunu yapıyor. Kapanmaların halka verdiği zararsa kimsenin umurunda değil.

Medyanın gündemiyle hastalık konusunda yaygara kopartan ilâç şirketlerinin gündemi örtüşüyor. Aynı durum, üniversitelerden getirilen tıp uzmanları ve akademisyenler için de geçerli. Bu insanların araştırmalarını aynı ilâç şirketleri veya Bill & Melinda Gates Vakfı fonluyor ya da bu insanlar, bahsi geçen şirketlerin ve vakıfların parasını yiyen hastanelerde ve araştırma merkezlerinde çalışıyorlar.

Korku bir silâh gibi kullanılıyor. Artan vaka sayıları üzerinden yoğun bir korku iklimi yaratılıyor. Herkes bir biçimde kısır döngüye giriyor, korku insanları test olmaya zorluyor, böylece sayılar artıyor (asemptomatik kişiler virüse maruz kaldıklarını düşünüp koşa koşa test sırasına giriyorlar), sayılar artınca da korku artıyor, döngü bu şekilde tamamlanıyor.

Aralık ayının başlarında Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa ile Kuzey Amerika’daki “halk sağlığı” yetkilileri, hep bir ağızdan Omikron varyantının incelenmesinin üç dört hafta süreceğini, herhangi bir sonuca ulaşmak için erken olduğunu söylediler. Kanada ve ABD’de Fauci türünden “halk sağlığı” yetkilileri, Omikron’un önceki varyantlara kıyasla daha az etkili ama daha kolay bulaşıcı olduğu üzerinde durdular. Üstelik bu varyant, etkileri ve hareket tarzı bakımından sıradan gribe çok benziyor.

Ama Kanada’da kendisini yürütme, yasama ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olarak gösteren, hatta yürütmeden sonra en önemli ikinci güç olduğunu düşünen medya, bu sözleri tatmin edici bulmadı.

Kanada’da medya nelerin yapılacağını bilmek istemiyor, o, yetkililere ne yapılması gerektiğini söyleyebilmek istiyor. Kanada medyası, her daim şiddetin, aşırı hükümlerin, abartının, hadsiz korku tellâllığının hatta kötü niyetin safında oldu. Omikron konusunda da o, bilim insanlarının “sıradan gribe benziyor” yorumunu doğal olarak hafif ve yetersiz buldu.

Omikron varyantının ortaya çıkması ardından Kanada medyası haberlerinde hep aynı cümlelere başvurdu, o hep kullandığı silâhlarını devreye soktu:

Zehirli dil: “Omikron İngiltere’yi kasıp kavuruyor.” “Dünya Sağlık Örgütü uyarıda bulundu: ‘Bu eşi benzeri görülmemiş bir varyant!’”, “Omikron rakamları her şeyi ortaya koyuyor”, “Omikron’un yol açtığı tehdit giderek yoğunlaşıyor”, “Rakamlar fırladı.” Benzer bir dile ABD medyasında da rastlamak mümkün. O da Omikron’un korkutucu, ürkütücü, tehlikeli ve saldırgan olduğunu söyleyip durdu.

Olumluyu olumsuz gösterme: “Daha az ölüme sebep olan Omikron’un daha fazla ölüme sebep olan Delta varyantının yerini alması, bulaşıcı hastalık uzmanlarına göre daha sorunlu bir gelişme.”

En kötüsünü bekleme: “İngiltere’de bu varyant yüzünden çok az sayıda insan hastanede ama genel beklentiye göre salgının başında olduğumuz için bu durum ileride değişecek.” “Şurası açık ki biz bu virüsü fazla küçümsedik.” “Hazırlık yapmayan sağlık sistemleri bu salgının altında ezilecek.” “Pandemi kontrolden çıkabilir”. “Sağlık sisteminde felâkete yol açacak.” “Başbakan, yeni vaka artışının aileler ve toplum için zorluklara yol açacağını kabul etti.” Hastane yatışlarında önemli bir artış yaşanmasını bekliyoruz.” “Hastane yatışlarında somut bir artış yaşanacak.” “Ciddi güçlüklere yol açmaya başladı bile.” “Bu varyant Kanada sağlık sistemini mahvedebilir.”

İnsanları korkutma: “Londra’da en az yedi okul kapandı.” “Montreal’deki iki okul Omikron yüzünden kapandı.” “Devlet vaka artışının yaşandığı koşullarda gerekli olmayan uluslararası uçuşların yapılmaması yönünde tavsiyede bulundu.”

Mistifikasyon: Politik hedeflere işaret edip onları doğanın kaçınılmaz sonucu olarak gösterme: “Pandemi henüz bitmedi.” “Eğer Kanada gerekli kısıtlamaları devreye sokmazsa felâkete sürükleneceğiz.” “Eğer sert tedbirler alınmazsa sağlık sistemi bu varyant yüzünden ciddi zarar görecek.” “Seyahat etmeyi düşünenlere söylüyorum: seyahate çıkacak zaman değil. Omikron dünya genelinde hızla yayılıyor, bu da bizi seyahat etmeyi düşünen Kanadalılar konusunda en kötüyü düşünmeye itiyor.” “Partilerden ve toplantılardan uzak durun. Hep birlikte ihtiyatlı ve dikkatli olmalıyız.” “Trudeau ve bakanları, pandemiden çıkış yolunun çocuklar dâhil çok sayıda Kanadalının aşılanmasını sağlamaya ve herkesin hatırlatıcı dozu yaptırmasına bağlı olduğunu kabul ediyor.”

Maximilian C. Forte
26 Aralık 2021
Kaynak

0 Yorum: