14 Şubat 2022

,

Bunu Çocuklara Nasıl Yapabildiler?

Artık bence her şey çok açık: Birçok pandemi uzmanı çocuklara zarar veriyor.

Okulların kapanması, pandeminin kendi kendine açtığı en büyük yaraydı. Duyarlı Avrupa ülkeleri, ilkokulları hiç kapatmadı veya sadece altı haftalığına kapattı, ancak ABD’de okullar bir yılı aşkın bir süre kapalı kaldı. Bu, çocukların sağlığı ve esenliği için apaçık bir olumsuzluktu ve gelecek yıllarda bu ulusa zarar verecek bir adımdı. Ben, iyileşeceğimizden emin değilim.

ABD’nin belirli yerlerinde alınan okulların kapanması kararı, aslında virüsle bağlantılı değildi. Bu kararın yüz bin kişi başına düşen vaka sayısıyla veya kişi başına düşen hastane yatış sayısıyla da bir alakası yoktu. Tek belirleyici olan, ilgili bölgenin politik değeri ve öğretmenler sendikasının gücü idi. Tarihe bu okulları kapatma kararı, eski medyadan gelen yanlış bilgiler ve okulların kapanmasının yol açacağı etkileri yargılama konusunda gerekli tecrübeden yoksun birçok uzman tarafından körüklenen büyük bir felâket ve zararlı bir gaf olarak geçecek.

Uzmanlar okulları kapatmakla kalmadılar. Bugüne dek çocuklar en sert kısıtlamalara maruz kaldılar. Kaliforniya’daki okullar da dâhil olmak üzere ABD’nin birçok yerinde okul çocukları, Kasım 2021 itibarıyla içeride ve dışarıda bez maske takmak zorunda. Teneffüs sırasında ve yağmurlu havalarda bile o maskeyi takıyorlar. Bazı yerlerde öğle yemeğini dışarıda, aceleyle (kısıtlı bir zaman içerisinde) veya soğukta yemeleri gerekiyor.

Bez maskeler, Bangladeşli yetişkinler üzerinde yapılan araştırmanın da ortaya koyduğu biçimiyle, hiçbir sonuç vermedi. Çocuklardaki etkisi, kesinlikle yetişkinlerde yol açtığı etkiden daha düşük. Sars-cov-2’nin açık havada yayılması ihtimali yetişkinlerde çok düşük, çocuklarda yok denecek kadar az. Bu nedenlere bağlı olarak, çocuklara açık havada bez maske takmak, yalnızca yetişkinlerin kaygılarını giderebilecek acımasız bir politikadır. Kanıta dayalı değildir ve aslında kanıtlara ve sağduyuya aykırıdır.

ABD’li uzmanlar bu konuyu daha da ileri götürdüler. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in tavsiyelerine karşı, Amerikan Pediatri Akademisi ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi gibi uzman kuruluşlarımız, iki yaşındaki çocukların bile maske takması fikrini savundu. Bugüne kadar bu öneri hâlen daha uygulamada ve bu politika, birçok kreş ortamında küçük çocukların saatlerce zorunlu olarak maskelenmesine yol açıyor.

Aşı yetkilendirmesi için düzenleyici standartlar, 5 ila 11 yaş arası çocuklar için kolaylaştırıldı. Süreç içerisinde rastgele deneme yöntemine başvuruldu, ama ağır koşullarda riskin azalıp azalmadığına ilişkin herhangi bir sonuca ulaşılamadı.

Bununla birlikte, acil kullanım yetkisi verilmesine rağmen çocukların uzun zamandır içeride ve dışarıda kullandığı maske bir türlü çıkartılamadı, neticede uygulamaya devam edildi.

Acil kullanım izni himayesinde ergenler (12-15) için aşıları onayladıktan sonra, Los Angeles gibi bir yıl boyunca kapalı olan okul bölgeleri, kısa bir süre içinde kurala uymayan çocukları eğitimden muaf tutma kararı aldı. Bu zorlama, yoksul azınlık çocuklarını halk eğitiminden dışlama veya kısa zaman aralığında 2 doz almalarını zorunlu hâle getirmek suretiyle, çocuklarda miyokardit (kalp kası iltihabı) riskini artırmakla neticelendi. İlgili politika, fazla acımasız ve gerici.

Bazıları, çocuklara yönelik politikalarımızın “bilimi takip ettiği” iddiasında. Oysa bilime aykırı. Çünkü elimizde, ilkokulların kapatılması fikrini destekleyecek tek bir bilimsel kanıt bile yok. Bilim, herhangi bir yaş grubunun bir yılı aşkın bir süre okula gitmemesi kararını desteklemiyor. Bilim ayrıca, küçük çocukların dışarıda maske takmalarının zorunlu olması gerektiğini de söylemiyor. Dahası bilim, DSÖ kılavuzundan sapılması fikrine de karşı. Bu politikaların çocukların esenliği üzerinde yıkıcı sonuçları var.

Bu arada, yetişkinler barlarda, gece kulüplerinde, müzik mekânlarında ve özel partilerde maskesiz bir şekilde buluşmaya devam etti ki bu da onların ikiyüzlülüğünü ortaya seren bir durumdu. Çocuklara sert kısıtlamalar getirilmesini şiddetle dayatan aynı yetişkinlerin çoğu, bu kısıtlamaları ikiyüzlü bir şekilde ihlal etti.

Bundan yüz yıl sonra biri bu yazıyı okursa, üzüntümü şimdiden belirtmek isterim. Çocukların çıkarlarını savunacak tek bir kuruluşun bile öne çıkmadığı için üzgünüm. Kişisel olarak bu acımasız, mantıksız emirleri eleştirmedim, üzgünüm. Ama gene de elimden geleni en kısa sürede, en tutarlı biçimde yapabildiğimi düşünüyorum. Birçoğumuz, bu hataları onlar yapıldığı anda fark ettik, ama bu hataları durdurmayı beceremedik, hepinizi yüzüstü bıraktığım için üzgünüm.

“Güzel sözdür: İnsanlar sürüler hâlinde düşünür, sürüler hâlinde çıldırır, aklını yavaş yavaş ve tek tek toparlar.” -Charles Mackay

Dr. Vinay Prasad
15 Aralık 2021
Kaynak

[Dr. Vinay Prasad, Kaliforniya San Fransisko Üniversitesi Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü’nde hematolog-onkolog ve doçenttir. Aynı üniversitede kanser ilâçları, sağlık politikası, klinik deneyler ve iyi karar alma süreçleri üzerine araştırmalar yürüten VKPrasad Laboratuvarı’nı yönetiyor. Üç yüzün üzerinde akademik makalenin ayrıca Ending Medical Reversal (Tıptaki Geri Dönüşü Durdurmak -2015) ve Malign (Habis -2020) kitaplarının yazarıdır.]

0 Yorum: