01 Ekim 2021

,

Çin Halkı Ayağa Kalktı

Bütün ulus tarafından büyük bir merakla beklenen Siyasi İstişare Konferansı çalışmalarına bugün itibarıyla başladı.

Konferansımız, Çin'in tüm demokratik partilerini ve halk örgütlerini, Halk Kurtuluş Ordusu’nu, ülkenin çeşitli bölgelerini ve milletlerini ve başka ülkelerde bulunan Çinlileri temsil eden altı yüzden fazla delegeden oluşuyor. Bu da gösteriyor ki, bizimki tüm ülke halkının büyük birliğini somutlaştıran bir konferans.

ABD emperyalizmi tarafından desteklenen gerici Kuomintang hükümetini yenilgiye uğrattığımız için, tüm halkın bu büyük birliği sağlanmış oldu. Üç yıldan biraz daha uzun bir süre içinde, dünyanın nadiren tanık olduğu bir ordu olarak kahraman Çin Halk Kurtuluş Ordusu, ABD destekli gerici Kuomintang hükümetinin birkaç milyon askerinin başlattığı tüm saldırıları ezdi ve karşı saldırıya geçti. Şu anda Halk Kurtuluş Ordusu'nun birkaç milyon kişilik saha orduları, savaşı Tayvan, Kwangtung, Kwangsi, Kweichow, Szechuan ve Sinkiang yakınlarındaki bölgelere taşıdı, böylece Çin halkının büyük çoğunluğu kurtuluşu kazandı. Üç yıldan biraz daha uzun bir süre içinde tüm ülke halkı gerekli gücü topladı, Halk Kurtuluş Ordusu'nu desteklemek için toplandı, düşmanla savaştı ve zaferi kazandı. Bugün Halkın Siyasi İstişare Konferansı da bu temelde toplanıyor.

Konferansımızın adı Siyasi İstişare Konferansı, çünkü üç yıl kadar önce Çan Kay-şek'in Kuomintang'ıyla bir Siyasi İstişare Konferansı düzenlemiştik.[1] Bu konferansın sonuçları Çan Kay-şek'in Kuomintang'ı ve suç ortakları tarafından sabote edildi; Yine de konferans insanlar üzerinde silinmez bir etki bıraktı. Emperyalizmin av köpeği olarak Çan Kay-şek’e bağlı Kuomintang ve suç ortaklarıyla halkın yararına hiçbir işin başarılamayacağını ortaya koydu. Kararlar gönülsüzce kabul edildiğinde bile, hiçbir fayda sağlamadı, çünkü zaman olgunlaşır olgunlaşmaz, o kararlar yırtıldı ve halka karşı acımasız bir savaş başlatıldı. Bu konferanstan elde edilen tek kazanç, halka, emperyalizmin av köpeği Çan Kay-şek'in Kuomintang'ı ve suç ortaklarıyla uzlaşmaya kesinlikle yer olmadığına dair verdiği derstir. Bu dersse şunu söyler: “Ya bu düşmanları ezin ya da onlar sizi ezsin.” Başka seçenek yok. Üç yıldan biraz daha uzun bir süre içinde Çin Komünist Partisi liderliğindeki Çin halkı, hızla uyandı ve emperyalizme, feodalizme, bürokrat-kapitalizme ve onların genel temsilcisi, gerici Kuomintang hükümetine karşı ulus çapında bir birleşik cepheye dönüştü. Halk Kurtuluş Savaşı, temelde gerici Kuomintang hükümetini mağlup etti, Çin'deki emperyalizmin egemenliğini devirdi ve Siyasi İstişare Konferansı'nı yeniden topladı.

Mevcut Çin Halkının Siyasi İstişare Konferansı tümüyle yeni bir temelde toplandı; o, tüm ülke halkının temsilcisidir, onun güvenini kazanmıştır, halkın desteğini almıştır. Bu nedenle konferans, Ulusal Halk Kongresi'nin görev ve yetkilerini kullanacağını ilan etmektedir. Konferansta gündemine uygun olarak, Çin Halk Siyasi İstişare Konferansı Teşkilât Kanunu, Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Halk Hükümeti Teşkilât Kanunu ve Çin Halk Siyasi İstişare Konferansı Ortak Programı; Çin Halk Siyasi İstişare Konferansı Ulusal Komitesi'ni ve Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Halk Hükümeti Konseyi'ni seçecek; Çin Halk Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağını ve ulusal amblemini kabul edecek; Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkentinin neresi olacağına karar verecek ayrıca dünyanın çoğu ülkesinde kullanılan kronolojik sistemi benimseyecek.

Sevgili Delegeler, hepimiz kaniyiz ki çalışmalarımız insanlık tarihine geçecek, insanlığın dörtte birini oluşturan Çin halkının şimdi ayağa kalktığına dair bir delil olarak iş görecek. Çinliler her zaman büyük, cesur ve çalışkan bir ulus olmuştur; Sadece modern zamanlarda geride kaldılar. Bu, tamamen yabancı emperyalizm ve yerel gerici hükümetlerin baskı ve sömürüsünden kaynaklanıyordu. Yüzyıldan fazla bir süredir atalarımız, Çin devriminin en büyük öncüsü olan Dr. Sun Yat-sen liderliğindeki 1911 Devrimi de dâhil olmak üzere, yerli ve yabancı zalimlere karşı inatçı mücadeleler vermeyi asla bırakmadı. Atalarımız, yerine getirilmeyen muratlarının yerine getirmemizi emretti. Biz de buna göre hareket ettik. Halk Kurtuluş Savaşı ve büyük halk devrimi ile saflarımızı sıklaştırdık, hem yerli hem de yabancı zalimleri yendik ve şimdi Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilân ediyoruz. Bundan böyle milletimiz, dünyanın barışsever ve özgürlüğü seven milletlerinin topluluğuna ait olacak ve kendi medeniyetini ve refahını beslemek, aynı zamanda dünya barışını ve özgürlüğünü desteklemek için cesurca ve çalışkanlıkla çalışacaktır. Bizimki artık hakaret ve aşağılamaya maruz kalan bir millet olmayacak. Ayağa kalktık. Devrimimiz, tüm ülkelerin sempatisini ve beğenisini kazandı. Dünyanın her yerinde dostlarımız var.

Devrimci çalışmamız tamamlanmadı, Halkın Kurtuluş Savaşı ve halkın devrimci hareketi hâlâ ilerliyor, çaba harcamaya devam etmeliyiz. Emperyalistler ve içteki gericiler, yenilgilerini kesinlikle sessizce karşılamayacaklar; En son siper teslim edilene dek savaşacaklar. Ülke genelinde barış ve düzen sağlandıktan sonra, sabotajlara gireceklerinden ve şu ya da bu şekilde karışıklıklar yaratacaklar, her gün her dakika bir geri dönüş gerçekleştirmeye çalışacaklar. Bu kaçınılmazdır ve şüphe götürmez bir durumdur, dolayısıyla her koşulda uyanık ve tetikte olmalıyız.

Halkın demokratik diktatörlüğü olan devlet sistemimiz, halk devriminin zaferinin meyvelerini korumak ve yerli-yabancı düşmanların restorasyon planlarını engellemek için güçlü bir silahtır ve bu silahı sıkıca kavramamız gerekir. Uluslararası planda tüm barışsever ve özgürlüğü seven ülkeler ve halklarla, her şeyden önce Sovyetler Birliği ve Yeni Demokrasiler ile birleşmeliyiz ki bu zaferin meyvelerini koruma ve engelleme mücadelemizde tek başımıza kalmayalım, içteki ve dıştaki düşmanlarımızın geriye dönüş planlarını bozalım. Halkın demokratik diktatörlüğünde ısrar ettiğimiz ve yabancı dostlarımızla birleştiğimiz sürece, her zaman galip geleceğiz.

Halkın demokratik diktatörlüğü ve yabancı dostlarımızla kuracağımız dayanışma ilişkisi, inşa sürecinin hızla tamama ermesini sağlayacaktır. Hâlihazırda ülke çapında ekonomik inşa görevi ile karşı karşıyayız. Koşullar bizden yana: 475 milyonluk bir nüfus ve 9.600.000 kilometrekarelik bir alan var elimizde. Önümüzde gerçekten de zorluklar var ve bu zorlukların sayısı epey çok. Ama ülke halkının kahramanca mücadelesiyle hepsinin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Çin halkı zorlukların üstesinden gelme konusunda zengin deneyime sahiptir. Biz de atalarımız gibi uzun yıllar süren zorlukların üstesinden gelirsek, güçlü yerli ve yabancı gericileri yenebilirsek, zaferden sonra müreffeh ve gelişen bir ülke neden inşa edemeyelim? Yalın yaşam tarzımıza ve zorlu mücadele tarzımıza sadık kaldığımız sürece, birlik olduğumuz ve halkın demokratik diktatörlüğünde ısrar ettiğimiz ve yabancı dostlarımızla birleştiğimiz sürece, ekonomi cephesinde hızla zafere ulaşabiliriz.

Ekonomik inşa süreci hızlanacak, doğalında bu süreci kültür alanındaki inşa süreci takip edecektir. Çin halkının medeniyetsiz olarak görüldüğü dönem artık sona ermiştir. Dünya sahnesine gelişmiş bir kültüre sahip bir millet olarak çıkacağız.

Ulusal savunmamız güçlenecek, bir daha hiçbir emperyalistin topraklarımızı işgal etmesine izin verilmeyecek. Halkımızın silahlı kuvvetleri, temel olarak kahramanca ve çelikleşmiş Halk Kurtuluş Ordusu ile sürdürülmeli ve geliştirilmelidir. Sadece güçlü bir ordumuz değil, aynı zamanda güçlü bir hava gücümüz ve güçlü bir donanmamız olacak.

Karşımıza çıkan yerli ve yabancı gericiler tir tir titreyecek! Şu veya bu işte iyi olmadığımızı söyleyecek. Biz Çin halkı kendi yılmaz çabalarımızla hedefimize şaşmadan ulaşacağız.

Halk Kurtuluş Savaşı'nda ve halk devriminde hayatını veren halkın kahramanları, sonsuza dek bizim hafızamızda yaşayacak!

Selam olsun Halk Kurtuluş Savaşı'nın ve halk devriminin zaferine!

Selam olsun Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşuna!

Selam olsun Çin Halkının Siyasi İstişare Konferansı'nın zaferine!

Mao Zedung

21 Eylül 1949

Kaynak

Dipnot
[1] “Smash Chiang Kai-shek's Offensive by a War of Self-Defence", Not 2, Selected Works of Mao Tsetung, Cilt. IV.

0 Yorum: