09 Temmuz 2022

, ,

BDS İçin Şarkı


Aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Filistinli sivilin savaş mekanizması tarafından canice katledildiği, İsrail tarafından gerçekleştirilen hava bombardımanının üzerinden bir yıl geçti. O dönemde Gazze’deki kurumlar, ırk ayrımcısı İsrail’in cinayetlere imza atan, zulüm rejimini tecrit etmek amacıyla, uluslararası düzeyde BDS’ye destek sunan kişi ve örgütlere BDS kampanyalarını hızlandırma çağrısında bulundular. Bu şarkı, esasen geçen yıl İsrail’in Irk Ayrımcılığı Haftası kapsamında dinleyicisiyle buluşacaktı, ama Kovid salgını ve İsrail saldırıları sebebiyle gün ışığına çıkma imkânı bulamamıştı.

Irk ayrımcısı İsrail’i boykot çağrısı yapan şarkı, BDS hareketinin de sahiplendiği, Filistin halkına ait talepleri dillendiriyor: “Hürriyet ve geri dönüş hakkı istiyoruz.” Şarkı, “Hayfa’dan (1948) Batı Şeria’ya (1967)” uzanan boykot kültürüne vurgu yapıyor. Bugün yeniden tutuşturulması gereken “meşale”den ve “altında büyük fikirler kuşanmış devrimci kahramanların hikâyesini anlatacağımız, yaklaşmakta olan yağmur ile sulanacak ağacın meyvelerinden” bahsediyor.

Şarkının sözleri, Filistinli şair Yakup İsmail’in birinci intifada esnasında kaleme aldığı şiir. Büyük Filistinli şarkıcı Velid Abdüsselam’ın bestelediği şarkı, BDS taleplerini dile getirmek amacıyla bir miktar değiştirildi. Özgün şarkı, esasen çocuklara söylenen bir türkü. Sözleri ise genel grev ve sivil itaatsizlik çağrısı içeren, devrimci bir şiir. Bu yeni versiyonun hazırlanmasındaki amaç, BDS faaliyetlerinin özünü ortaya koymak, onu güçlü ve etkili bir biçimde dile getirmek. Bu versiyonu, aramızdan ayrılmış olan, ruhu, Gazze semalarında bizimle birlikte dolaşan yoldaşımız Samah İdris’e ithaf ediyoruz.

BDS… BDS
Bugün ve yarın… BDS
Hayfa ve Batı Şeria… BDS
Haklarımız meşru:
Geri Dönüş ve Hürriyet
Hürriyet devrimle gelir ancak
Devrimse kıvılcıma muhtaç
Kıvılcımı bize verecek olan fırıncı
Fırıncı ise açlıktan vurmuş yastığa başını
Meyve lazım ona
Meyve ağaçta
Ağacı ya pınarlar
Ya da yağmurlar sulamalı
Yağmur geliyor
Büyük fikirler kuşanmış,
Devrim ateşini tutuşturacak
Kıvılcıma sahip
Devrimci yiğitlere dair hikâyelerle birlikte.
Fikirler… fikirler
Yeni günü onlar getirecekler.

Haydar Eyd
14 Haziran 2022
Kaynak

 

0 Yorum: