05 Kasım 2020

, ,

Trudovik



Trudovik Halk Sosyalistlerinin Bolşevik Karşıtı Eylem Çağrısı
Kadetler, Menşevikler ve Sosyalist Devrimciler gibi Trudovik Halk Sosyalistleri de halka Bolşeviklere karşı çıkmaları yönünde çağrı yaptılar. Sosyalist Devrimcilerden kopmuş olan bu Trudovik (İşçi Grubu) örgütünün bu türden bir çağrısını içeren aşağıdaki metin, 29 Ekim 1917 günü Halkın Sözü gazetesinin ön sayfasında yer aldı. Petrograd Askeri Devrim Komitesi ertesi gün gazeteyi kapattı. Diğer muhalefet gazeteleri gibi bu gazete de farklı isimlerle ara ara yayınlanma imkânı buldu.
● ● ●
Kahrolsun Bolşevikler! Ülkeyi ve Devrim’i kurtarın!
Halkın hürriyeti adına elde edilmiş kazanımları kıymetli görenlere, sadece sözleriyle değil eylemleriyle de ülkeyi sevdiklerini ortaya koyan herkese sesleniyoruz: Ülkeyi Bolşeviklere karşı savunun!
Devrimci halkın düşmanlarıyla uzlaşmayacağız!
Kahrolsun zorbalar, hileyle iktidarı gasp edenler! İktidar, bunların elinde bir dakika bile kalmamalıdır!
Petrogradlı askerler ve işçiler!
Bolşeviklere inanmayın, size vaat ettikleri şeylere asla kanmayın. Onlar sizi kandırıyorlar. Bitap düşmüş halka ne barış, ne ekmek ne de toprak verecekler.
Rusya’daki tüm demokrasi güçleri onların karşısında. Tüm Rusya onlara karşı. Rusya’nın, demokrasinin, tüm Rusya halkının karşısına geçebilir misiniz?
Hayır! Siz devrimci askerlersiniz, siz işçisiniz, hürriyetin sadık birer dostusunuz, kendi kardeşlerinize karşı gelemezsiniz. Bolşevikleri devirmelisiniz!
Yurttaşlar! Düşman uyumuyor! Zayıflığımızdan faydalanmak için bekliyor. Yeni bir darbe indirecek, bizi tekrar aşağılayacak, tüm halkı kedere sürükleyecek. Bunlar olursa barış gelmeyecek, hürriyetimiz olmayacak, topraklarımız elimizden gidecek.
Petrograd’ın askerleri ve işçileri! Kan dökülsün istemiyoruz! İç savaşa gerek yok! Silâhlarınızı bırakın! Geçici hükümetin askerleri sizin kardeşinizdir. Onlar, Bolşeviklere karşı vatanı ve hürriyeti savunmak için Tüm Rusya adına geldiler.
Herkes vatan savunmasına! Herkes hürriyeti savunmaya! Bolşevikler Rusya’yı yok ediyorlar! Kahrolsun zorbalar!
Devrimci halkın düşmanlarıyla uzlaşmayacağız! Onlar kan dökülsün, iç savaş çıksın istiyorlar. Bolşevikler yalnız bırakılmalı. Eğer kan dökülürse, dökülmeye devam ederse bunun suçu onlara aittir. Halk, vatanın hürriyeti ve bütünlüğüne tecavüz edenlere lanet okuyor.
[Kaynak: Competing Voices from the Russian Revolution, Yayına Hazırlayan: Michael C. Hickey, Greenwood, 2011, s. 486-487.]