06 Kasım 2020

, ,

Menşevik Enternasyonalistler


Menşevik Enternasyonalistlerin ve Sol Sosyalistlerin
Tek Parti Diktatörlüğü Karşıtı Çağrıları
Aşağıdaki belgeler, Bolşevik liderlerin tüm sosyalistlerle yürütülen görüşmeleri sonlandırmalarından iki gün sonra, 5 Kasım 1917’de Petrograd’da yayınlanan Menşevik Enternasyonalistlerin gazetesi Kıvılcım’da yer aldı. Birer çağrı niteliğindeki bu metinlerin “Herkese!” ismini taşıyan ilki, gazetenin birinci sayfasında yayınlandı. Birkaç gün sonra Bolşevikler Moskova’da zafer kazandılar. “İşçilere, Askerlere ve Köylülere!” ismini taşıyan ikinci çağrının altında Menşevik Enternasyonalistlerin, Sol Sosyalist Devrimcilerin, Birleşik Sosyal Demokrat Enternasyonalistlerin, Polonya Sosyalist Partisi’nin (“Levitsy”) ve Yahudi Sosyalist İşçi Partisi’nin (Poaley-Zion) imzaları var. Muhtemelen metin, 4 Kasım 1917’de kaleme alındı.
● ● ●
Herkese!
Kan akıyor… İç savaş kapımıza dayandı. Ülkede hükümet yok. Ordu, emirleri kimden alacağını bilmiyor. Rus tarihinin cisimleşmiş hâli olan Kremlin, ağır top mermileriyle bombalanıyor. Moskovalılar, endişeli bir hâlde kıyım beklentisi içerisindeler. Petrograd, Rusya’dan ve tüm dünyadan koptu. Yarının ne getireceğini kimse bilmiyor.
Moskova’da, Petrograd’da ve cephede tek dilim ekmek yok. Hepimiz açlıkla karşı karşıyayız. Çünkü son yaşanan olaylar sebebiyle demiryolu trafiği durdu, şehirlerde ekonomi kilitlendi, sokaklara düzensizlik hâkim, yurttaşlar gruplar hâlinde birbirlerine şiddet uyguluyorlar. Posta ve telgraf işlemiyor, ekmek bulmak için diğer şehirlerle iletişim kurulamıyor. Şehirlerde oluk oluk kan aktığına dair haberleri işiten ve korkuya kapılan köylüler, artık yiyecek maddelerini şehirlere göndermiyorlar. Bunlar olurken son ana kadar bekleyen Kaledin, başkenti tahıl ve kömürden mahrum kılmak için güney demiryolunu ele geçirdi.
Petrograd ve Moskova’nın işçileri ve askerleri! Mesele, güttüğümüz tüm davaları, devrim ve demokrasinin kurtuluşu, özgürlük ve barış davamızı kurtarmaktır. Tek parti iktidarı sovyet kongresine yaslansa da elli bin süngüye ve bizim fedakârlıklarımıza bel bağlıyor olsa da onun ülkenin bitap düştüğü, Alman ordusunun başkentimizin kapısına dayandığı, içteki düşmanın devrimi yok etmek için hazırlık yaptığı günlerde onun devrimci iktidarın görevlerini yerine getiremediğini görmüyor musunuz?
Biz enternasyonalistler, sovyet kongresinin ilk gününde gündeme getirdiğimiz aynı talebi bir kez daha dillendiriyoruz: Tüm demokrasi güçleri anlaşarak mevcut çatışmaya son versinler.
Tüm Rusya Demiryolu İşçileri Sendikası, bu hedef doğrultusunda, bütün sosyalist partilerin temsilcilerinin katılacakları konferans sürecini başlattı. Sosyalist Devrimci Partisi ve Menşevikler, Bolşeviklerden Halk Sosyalistleri’ne tüm sosyalist partileri içerecek bir hükümetin kurulması konusunda anlaşmaya vardılar. Ama Petrograd’da elde ettiği askeri başarı ile mest olan Bolşevik Parti, uzlaşmayı imkânsız kılacak anlaşma şartlarına uyulmasını talep etti. İç Savaş ve yıkım sona ermeyecek.
Bolşevik Parti, yeni hükümetin merkezî yürütme komitesine, yani Bolşeviklere hesap vermesini istiyor. Bu şu anlama geliyor: hükümete başka partilerden sosyalistler girse bile sadece Bolşeviklerin politikalarını uygulayacaklar. Oysa köylülüğün ve kent yoksullarının büyük bir kısmı, ayrıca cephedeki askerler, Bolşeviklerin politikalarını kabul etmiyorlar. Sosyalist Devrimciler ve Menşevikler, böylesi bir hükümete hizmet verse bile köylüler ve devlet kurumlarındaki tüm memurlar, bugünkü Leninist hükümet gibi her türden hükümeti boykot edecekler. Bu sebeple hükümet, tedarik sorununu çözemiyor, ekonomideki karışıklığı gideremiyor, Kaledin’e karşı mücadele edemiyor, tüm cephelerde yaşanan yenilgilere mani olamıyor. Lenin’in hükümeti gibi bir yapı başkente ekmek veremez. Sahip olduğu yetersizlikler sebebiyle barışı güvence altına alamaz, kurucu meclisi toplayamaz, toprak komiteleri kanununu uygulamaya koyamaz.
Ülkeyi, maceracılığın yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu politikasından ancak tüm demokrasi güçlerini içeren, işbirliğine dayalı gerçek bir hükümet kurtarabilir. Bu tür bir hükümet, tüm demokrasi güçlerine, yani işçi-asker sovyetlerine, köylülüğe, kent meclislerine, cephe örgütlerine ve sendikalara dayanmalıdır. Böylesi bir hükümette çoğunluğa tek bir parti sahip olamaz. Bir parti, diğer partileri küçük göremez. Tüm partiler, kurucu meclisin toplanmasına dek geçecek birkaç hafta içerisinde ülkenin çöküş yaşamasına karşı onu savunma konusunda anlaşmaya varmalıdırlar. Bu, en önemli husustur. İşçiler ve askerler böylesi bir hükümete güven duyacaklardır, çünkü onlar, bu hükümetin dürüst bir barış ve özgürlük siyaseti yürüteceğini, burjuvaziyi içine almayacağını bileceklerdir. Hükümet ise demokratik kesimlere güvenecek, onların iktidarını terör yoluyla pekiştiren parti yandaşlarını içermediğini bilecek, o hükümet iç savaş hükümeti olmayacaktır.
Kaledin’i ve karşı-devrimcileri susturmak için gerekli güçleri, ancak böylesi bir hükümet devreye sokabilecek, onlara karşı tüm şehirlerde ve kasabalarda süren mücadelesine herkesin destek vermesini ancak bu tür bir hükümet sağlayacaktır.
İşçi ve asker yoldaşlar! Bugün bu türden bir koalisyonun kurulması, tümüyle Petrograd’da iktidarı elinde bulunduran Bolşeviklere bağlıdır. Bu talepleri onlara iletin! Elinizden geleni yapın ki Petrograd, şiddetin hâkim olduğu, silâhların konuştuğu, sivillerin can verdiği, küçük bir kıvılcımın korkunç bir yangının fitilini ateşleyeceği bir savaş alanı hâline gelmesin! Lenin’in hükümetinden, iktidarı tüm demokrasi güçlerinin birlikte oluşturacağı hükümete devretmesini talep edin.
Yaşasın devrim!
Yaşasın demokrasi!
Yaşasın barış!
● ● ●
Kıvılcım Gazetesi Yayın Yönetmenleri
İşçilere, askerlere ve köylülere! Devrim tehlikededir!
Sovyet kongresinin belirli bir kısmının Petrograd’daki ayaklanma üzerinden oluşan zemin üzerinde kurduğu hükümet, sadece Bolşevik yanlısıdır. Bu hükümet, örgütlü tüm demokrasi güçlerinin onayını asla alamaz. Hükümet, tek parti hükümeti olarak ülkede ihtiyaç duyacağı destekten mahrum kalacaktır.
Koalisyon politikalarının tümden iflas ettiğini hâlen daha anlamayan sağcı unsurlar, demokrasi güçleri içinde yaşanan ayrışma sebebiyle mülk sahibi sınıflara yakınlaşmaktadırlar.
Tüm bu gelişmeler, karşı-devrimin işlerini kolaylaştırmaktadır. Bolşevik ayaklanmayı ezme bahanesi arkasına saklanan karşı-devrimciler, devrimi boğmak için tüm güçlerini seferber etmektedirler. Ülkeyi korkunç sarsıntılar ve kan banyosu tehdidi ile karşı karşıya bırakan iç savaş, demokrasiyi yok edecek, devrimi yıkıma sürükleyecektir.
Bu koşullarda ekonomik tahribatı, ancak örgütlü demokrasi güçlerinin tüm kesimlerince kurulacak ve destekleyecek bir devrimci demokrat hükümet önleyebilir, ancak bu türden bir hükümet, ülkeyi barış limanına yanaştırabilir, toprak sorununu çözebilir, kurucu meclisin toplanmasını ancak o güvence altına alabilir.
Biz, devrimci demokrasinin her iki kampının, mülk sahibi sınıfların karşı-devrimci koalisyonunu püskürtebilecek birleşik bir demokratik hükümet kurmak için işbirliği yapması çağrısında bulunuyoruz. Biz, demokrasinin iki kampının birleşik devrimci cepheyi kurmasını, böylelikle devrimin askerlerin, işçilerin ve köylülerin kanında boğulmamasını istiyoruz.
Menşevik Enternasyonalistler
Sol Sosyalist Devrimciler,
Birleşik Sosyal Demokrat Enternasyonalistler,
Polonya Sosyalist Partisi (“Levitsa”)
Yahudi Sosyalist İşçi Partisi (Poaley-Zion)
[Kaynak: Competing Voices from the Russian Revolution, Yayına Hazırlayan: Michael C. Hickey, Greenwood, 2011, s. 491-493.]