12 Kasım 2020

, ,

Petrograd İşçilerine


Menşeviklerin Petrograd İşçilerine Çağrısı
28 Ekim 1917 günü ana Menşevik hizbi Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) (Birleşik) merkez komitesi, yeni Bolşevik rejiminin nasıl yıkılacağı meselesini tartışmak için bir araya geldi. Toplantı sonucu “Petrograd İşçileri”ne hitap eden aşağıdaki metin kaleme alındı. Bu çağrı, ertesi gün İşçilerin Gazetesi’nde [Rabochaia gazeta] yayımlandı. Bunun üzerine Bolşevikler gazeteyi kapattı ama gazete farklı isimlerle yeniden çıkartıldı.
● ● ●
Petrograd işçilerine!
Yoldaşlar! Petrograd ve tüm ülke, korkunç bir dönemden geçiyor. Devrime yeni bir darbe indirildi, bu darbenin General Kornilof’un sırta indirdiği darbeyle bir alakası yok. Devrimin göğsüne yediği darbenin sahibi, Lenin ve Trotsky.
Kurucu mecliste özgürlüklerin güvence altına alınması için yapılacak seçimlerin tartışıldığı bir sırada başını Lenin ve Trotsky’nin çektiği Bolşevik Parti, iktidarı ele geçirmek için bir komplo tezgâhladı. Bu parti, işçi ve asker vekilleri sovyetleri kongresini bile beklemeden silâh gücüne dayalı planını yürürlüğe koydu, diğer sosyalist partilerden ve devrimci örgütlerden sır gibi sakladığı bu plan dâhilinde devlete karşı ayaklanma gerçekleştirme noktasında süngü ve tüfek kullanmaktan çekinmedi.
Bolşevikler, Tüm Rusya Demokrasi Konferansı’nın iradesiyle kurulmuş Rusya Cumhuriyeti Geçici Konseyi’ni (önmeclis) dağıtmak için silâha başvurdular. Sosyalist partilerin bir araya geldiğini görmelerine rağmen hız kesmediler. Geçici hükümetin toplandığı Kışlık Saray’ı tehdit etmek adına aptallar arasından devşirip bir araya getirdikleri askerleri devreye soktular. İçlerinde sosyalistlerin de bulunduğu hükümet üyelerine şiddet uyguladılar, bu isimleri Peter-Paul Kalesi’ndeki zindanlara attılar. Sovyet kongresini terk eden işçi, asker ve köylü örgütlerinin büyük çoğunluğunun gösterdiği tepkilerden de utanmayan Bolşevik Parti, kendi hükümetini kurduğunu ilân etti. Şimdilerde tüm ülkeyi teslim alma gayreti içerisinde. Her şey, bizim tahmin ettiğimiz gibi oldu. Biz, herkesi Bolşevikler konusunda her daim uyarmıştık.
Bolşevik idaresi, kitlelere sunduğu vaatlerin hiçbirisini yerine getiremeyecek. Barış, ekmek veya özgürlük olmayacak. Çünkü barış, ekmek ve özgürlük, ancak tüm demokrasi güçlerini, örgütlü faaliyetler üzerinden, ülkedeki devrimci düzeni tahkim etmek suretiyle elde edilecek.
Üç yıldır savaş ülkeyi harap etti. Kayzer Wilhelm’in askerleri, sınırlarımızı geçip Petrograd’ı bile tehdit edecek bir konuma ulaştılar. Bugün ihtiyatlı hareket etmek gerekiyor. Her adım ölçülüp biçilmeli, öyle atılmalı. Tüm halkın gücü harekete geçirilebilmeli ki ülke uçuruma sürüklenip yok olmasın. İşçi sınıfının önemsiz bir azınlık olarak varlığını sürdürdüğü, halkın otokrasinin kölelik zincirlerinden yeni kurtulduğu bu yıkıma uğramış ülkede, böylesine kritik bir dönemde Bolşevikler, kendilerinin sosyalist bir devrim olduğunu söyledikleri, iktidarı almayla ilgili bu çılgınca deneyi planlayıp uygulamaya koydular.
Devrime yapılan bu saldırıyı, ancak maceracılar veya hainler yapabilirdi. Bu çılgınlıkta işçi sınıfı doğrudan bir rol oynamadı. Şuan iktidarda Bolşevikler var ve güçsüz olduklarını ortaya koydular, çünkü tek bildikleri, süngüyle muktedir olmak. Sadece süngülere bel bağlayan bir hükümet, kaçınılmaz olarak yıkılır. Süngülere yaslanan bir hükümet, çar otokrasisinin yöntemlerini uygulamaya mahkûmdur.
Bir hükümet, yaşayabilmek için tek doğru yolu, bizim partimizin yolunu yürümelidir. O yolsa Sovyet Merkezî Yürütme Komitesi’nin yürüdüğü yoldur. O yolda, ülkeyi ve devrimin başarılarını savunmak adına tüm demokrasi güçleri bir olur. Tüm enternasyonal proletarya ile ittifak hâlinde, mümkün olan en kısa sürede barış, ancak o yol yürünerek tesis edilir. Kimse kimseyi kandırmasın. Biz hâlâ sosyalizm uğruna verilen, kesintisiz ve sistemli bir biçimde yürütülen mücadeleyi destekliyoruz. Fakat önce devrimin kazanımlarını savunmalıyız, ülkeyi yıkımdan ve yok olmaktan kurtarmalıyız.
Şuan en gerekli adım, kurucu meclisin belirlenen tarihte toplanmasını güvence altına almaktır. Bu adım bile tek başına kalıcı bir devrimci hükümetin kurulmasını ve halkın düşlerinin gerçekleşmesini sağlar. Şimdi hep birlikte tüm düşüncelerimizi ve çabalarımızı bu görevi gerçekleştirmeye teksif etmeliyiz.
Bolşevikler, çar otokrasisinin en kötü özelliklerini yeniden diriltiyorlar. Basını susturuyorlar, toplanma hakkını ortadan kaldırıyorlar, kişilerin güvenliğini ihlal ediyorlar. Bolşevikler, genel oy hakkı temelinde seçilmiş olan demokratik kent yönetimlerini dağıtma ve onlara baskı uygulama tehdidinde bulunuyorlar.
Bu tür bir hükümet, sadece nefrete ve tiksintiye sebep olur. Bolşevikler sosyalizm adına hareket ettiklerini söylüyorlar, oysa sosyalizm bayrağına leke düşürmekten, halk kitlelerini sosyalizmden uzaklaştırmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Buna mani olmak, böylece halkın Bolşeviklerin işlediği suçlardan ötürü işçi sınıfını ve sosyalizmi sorumlu tutmasını önlemek için bilinçli işçilerin Bolşevik kalkışmayla aralarına sınır çekmeleri gerekiyor. Bilinçli işçiler, emekçi kitleleri dalkavuklukla ve yerine getirilmeyen vaatlerle kandıran Bolşeviklerin tüm yanlışlarını ve demagojilerini ifşa etmelidirler.
Bolşeviklerin yenilgisi kaçınılmazdır. Ama biz, bu yenilginin işçi sınıfının yenilgisi olmasına izin veremeyiz. İşçi sınıfı harap olur ve yenilirse karşı-devrim zafer kazanır. Böyle bir şey yaşanmamalıdır.
Bu sebeple, devrimi yok edecek, kaçınılmaz olarak proletaryanın yenilgisine, Alman emperyalizminin ve Rus karşı-devriminin zaferine yol açacak, süreç içerisinde belirginleşen ve derinleşen iç savaşa mani olmak gerekmektedir. Demokratik özyönetim kurumları ve Tüm Rusya Anavatanın ve Devrimin Selameti Komitesi etrafında toplaşılmalı, böylelikle kanlı çatışmalara mani olunmalıdır.[1]
Yoldaşlar, devrimin kaderine, birkaç kuşağın mücadelesiyle kazanılan özgürlüğünüzün kaderine ve önümüzdeki yıllarda işçi sınıfının yüzleşeceği kadere bugün yapılanlar tayin edecektir. Vicdanınıza ve iradenize sesleniyoruz. Provokasyonlara boyun eğmeyin. Kanlı çatışmalara ve iç savaşa mani olmak için elinizden geleni yapın. Kurucu meclisin toplanmasını sağlamak zorunda olduğumuzu unutmayın. Bu dava adına, Devrimin ve Anavatanın Selameti Komitesi etrafında toplaşın.
RSDİP Merkez Komitesi (Birleşik)
[Kaynak: Competing Voices from the Russian Revolution, Yayına Hazırlayan: Michael C. Hickey, Greenwood, 2011, s. 484-486.]
Dipnot
Tüm Rusya Anavatanın ve Devrimin Selameti Komitesi, 26 Ekim 1917’de, kent meclisi, kadetler ve ılımlı sosyalist partiler tarafından kuruldu.