03 Mart 2020

, ,

Komintern’in Birinci Kongresi


Lenin'in Komintern’in Birinci Kongresi 
Açılış Oturumu Konuşması
Rus Komünist Partisi Merkez Komitesi adına Komünist Enternasyonal’in birinci kongresinin açılışını yapıyorum. Öncelikle hepinizde ayağa kalkıp Üçüncü Enternasyonal’in en iyi temsilcileri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg’a saygılarınızı sunmanızı istiyorum. [Herkes ayağa kalkar]
Yoldaşlar, bu toplantımız tarihsel açıdan çok büyük bir önemi haizdir. Toplantı, burjuva demokratların el üstünde tuttukları tüm o yanılsamaların çöktüğünün kanıtıdır. Sadece Rusya’da değil Almanya gibi Avrupa’nın birçok gelişmiş kapitalist ülkesinde iç savaş artık somut bir olgudur.
Burjuvazi, işçilerin giderek büyüyen devrimci hareketi karşısında dehşete kapılmıştır. Emperyalist savaşın işçilerin devrimci hareketine kaçınılmaz olarak destek sunması ve dünya devriminin başlayıp her yerde tüm o yoğunluğuyla gelişip serpilmesi ile birlikte gelişen olayları dikkate almadan bu gerçek idrak edilemez.
İnsanlar, hâlihazırda devam eden mücadelenin büyüklüğünün ve öneminin artık farkındadırlar. Bugün tek lazım gelen, proletaryanın iktidar olabilmesini mümkün olacak pratik bir mücadele biçiminin oluşturulmasıdır. Bu biçimse proletarya diktatörlüğünü içeren sovyet sistemidir. Terim olarak kitlelere yabancı gelen “proletarya diktatörlüğü” ifadesi, sovyetlerin dünya genelinde yayılması ile birlikte günümüzde varolan tüm dillere tercüme edilmiş, işçiler diktatörlüğün pratik bir biçimini bulmuşlardır. Artık işçi kitleleri, Rusya’daki sovyet iktidarı, Almanya’daki Spartaküs Birliği ve Britanya’daki İşyeri Temsilcileri Komiteleri türünden benzeri örgütler sayesinde bu gerçeği idrak edebilmektedir. Tüm bunlar bize, proletarya diktatörlüğünün devrimci bir biçiminin bulunduğunu, proletaryanın artık kendi iktidarına sahip olabileceğini ortaya koymaktadır.
Yoldaşlar, kanaatimce Rusya’daki olaylardan ve Almanya’daki Ocak mücadelesinden sonra diğer ülkelerde de işçi hareketinin en son geliştirdiği biçimin kendisini ortaya koyup galip geldiğini ifade edebiliriz. Örneğin bugün anti-sosyalist bir gazetede okuduğum kadarıyla İngiliz hükümeti, Birmingham İşçileri Konseyi’ni temsil eden bir heyeti kabul etmiş ve konseyleri ekonomik kurumlar olarak kabule hazır olduğunu söylemiş.[1] Sovyet sistemi, sadece geri kalmış Rusya’da değil Avrupa’nın en gelişmiş ülkesi olan Almanya’da ve en eski kapitalist ülke olan Britanya’da da zafere ulaşmıştır.
Burjuvazi binlerce işçiyi öldürse de ve yaşananlar karşısında hâlen daha öfkelense de bugün artık komünist devrimin dünya genelinde zafer ulaşacak olması konusunda kimsenin şüphesi kalmamıştır.
Yoldaşlar, Rus Komünist Partisi merkez komitesi adına hepinizi tüm içtenliğimle selamlıyorum. Şimdi yürütme komitesi seçimine geçebiliriz. Adaylar isimlerini kaydettirebilirler.[2]
V. I. Lenin
2 Mart 1919
Dipnotlar
[1] Büyük olasılıkla burada kastedilen, Birmingham İşçileri Konseyi değil işyeri temsilcileri komitesidir. Lenin’in okuduğu gazete, muhtemelen yanlış bilgiler aktarmaktadır. 3 Mart 1919 günü kongrede konuşma yapan İngiliz komünist örgütü delegesi J. Fineberg şunları söylemektedir:
“Britanya’da sanayi bölgelerinde işçi komiteleri oluşturuldu. Bu komitelerde Clyde işçileri komitesi, Londra ve Sheffield işçileri komitesi türünden işyeri temsilcileri komiteleri temsilcileri de yer alıyorlar. Komiteler örgütlenme merkezleri olarak iş görüyorlar ayrıca yerel halkı ve işçileri temsil ediyorlar. Bazen hükümet içerisinde yer alan işverenler işyeri temsilcileri komitelerini tanımıyor ama sonuçta aynı işverenler kayıt dışı komitelerle müzakere yürütmek zorunda kalıyorlar. Lloyd George’un Birmingham komitesini ekonomik bir örgüt olarak kabule yanaşmış olması, işyeri temsilcileri komitelerinin Britanya’daki hareket içerisinde kalıcı birer unsur hâline geldiğini kanıtlıyor. İşyeri temsilcileri komitelerinde, işçi komitelerinde ve işyeri temsilcileri komitelerinin düzenlediği ulusal konferanslarda karşımıza Sovyet cumhuriyetinin temelini teşkil eden teşkilâtlanma pratiğine benzer bir pratik çıkıyor.”

[2] Seçimin ardından Lenin de yürütme komitesine girer.

0 Yorum: