29 Mart 2020

,

Halk Cephesi Militan Teresa Halsa’nın Yasını Tutuyor

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, ömrünü Filistin davasının hizmetinde harcayan, ulusal hedeflerimize ulaşmak için mücadele eden Filistinli-Ürdünlü militan Teresa Halsa’nın yasını tutmaktadır.

Mücadelenin amaçları doğrultusunda Halsa, Filistinli ve Arap tutsakları Siyonist düşmanın hapishanelerinden kurtarmak için gerçekleştirilen uçak kaçırma eylemine katılması sebebiyle on yıl hapiste kaldı.

FHKC, ailesine ve sevdiklerine başsağlığı diler. Halk Cephesi, Filistinlilerin ve Arapların milli mücadelesinin tarihinin, yiğitçe verdiğimiz kavgamızın adını ışıktan harflerle tarihe kaydedeceğinden eminiz.

Şan olsun ölümsüz şehitlere.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi
Merkezî Enformasyon Bürosu
Kaynak

* * *


Teresa Halsa, Akka şehrinde dünyaya geldi. Ailesi Hristiyan Arap olan Halsa, bir İsrail okulundan mezun oldu. Ülke içinde ve dışında Araplara karşı düşmanlığın artmasıyla Filistin Kurtuluş Örgütü’ne katıldı. 1971 sonlarında Lübnan’ın başkenti Beyrut yakınlarında bulunan bir eğitim kampında, silâh, patlayıcı ve el bombası eğitimi aldı. 7 Mayıs 1972’de Rima Tannuz, Ali Taha Ebu Snina ve Abdulaziz Atraş ile bir araya geldi. İki çift hâlinde sahte pasaportlarla önce Roma’ya oradan Frankfurt’a ardından da Kara Eylül Örgütü için yapılacak uçak kaçırma eylemini gerçekleştirmek için Viyana’ya gidildi. Eylemciler, Tel Aviv’deki Lod Uluslararası Havalimanı’na gidecek olan Belçikalı havayolu şirketi Sabena’nın 571 sayılı uçağına bindiler. Amaçları uçağı kaçırıp yolcularla hapisteki devrimcileri takas etmekti. Uçağa bindikten yirmi dakika sonra uçağın kontrolü ele geçirildi. Ama Ehud Barak ve Binyamin Netanyahu’nun başında bulunduğu komandolar uçağa girdiler, iki adamı öldürdüler, kadınları ele geçirdiler. Halsa ve Tannus, müebbet hapse çarptırıldı. Fakat Kasım 1983’te iki devrimci kadın, Lübnan İç Savaşı esnasında yapılan tutsak takası dâhilinde serbest bırakıldı. Uzun yıllar sonra kendisine “hâlen daha Filistin davasına bağlı mısın?” diye sorulduğunda Teresa şu cevabı veriyordu: “Elbette bağlıyım. Filistin davası bir-iki yıllık veya on-yirmi yıllık bir mesele değil. Çözülürse sorun kalmaz, ama henüz çözülmüş değil.” Teresa Halasa, 28 Mart 2020 günü vefat etti.

0 Yorum: