05 Nisan 2022

,

Yeni Saldırı

Emperyalizme Karşı Yeni Bir Saldırı

Birkaç gün önce Afrikalı-Amerikalı papaz Martin Luther King, ABD’li emperyalistler tarafından katledildi. Martin Luther King, şiddet içermeyen eylem fikrini savunan bir isimdi. Buna rağmen ABD’li emperyalistler ona hoş görü göstermediler, karşı-devrimci şiddete başvurup onu soğukkanlılıkla öldürdüler. Bu sayede Birleşik Devletler’deki geniş Siyahi kitle, muazzam bir ders almış oldu.

Suikast, her türden şiddet aracını kullanan baskı aygıtına karşı verdikleri mücadelede ülkenin yüzden fazla şehrinde fırtınanın kopmasına sebep oldu ki bu, Amerikan tarihinde daha önce hiç görülmemiş türden bir fırtınaydı. Bu olay, yirmi milyonu aşkın Siyahi Amerikalıda alabildiğine güçlü bir devrimci gücün sırda saklı olduğunu ortaya koydu.

Afrikalı-Amerikalıların mücadelesinin Amerika genelinde yarattığı bu fırtına, bugün ABD emperyalizmini esir almış olan o kapsamlı politik ve ekonomik krizin çarpıcı bir tezahürüdür. Fırtına, hem ülke içinde hem ülke dışında güçlüklerle boğuşmakta olan ABD emperyalizmine büyük bir darbe indirmektedir.

Afrikalı-Amerikalıların mücadelesi, sadece ezilen, sömürülen Siyahilerin özgürlük ve kurtuluş için verdikleri mücadele değil, tekelci kapitalist sınıfın barbarca işlettikleri düzenle mücadele edilmesi yönünde ABD’deki tüm ezilen-sömürülen insanlara yapılmış yeni bir eylem çağrısıdır. Bu mücadele, Vietnam halkı gibi ABD emperyalizmine karşı tüm dünya genelinde mücadele eden halklara sunulmuş muazzam bir yardım ve ilham kaynağıdır. Ben burada Çin halkı adına ABD’deki Siyahilerin haklı mücadelesine yönelik kararlı desteğimi ifade ediyorum.

ABD’deki ırk ayrımcılığı, sömürgeci ve emperyalist sistemin bir ürünüdür. ABD’deki Siyahi kitlelerle muktedirler arasındaki çelişki, sınıfsal bir çelişkidir. Siyahiler, ABD’de tam kurtuluşa ancak sömürgeci ve emperyalist sistemi yok edip tekelci kapitalist sistemin o gerici iktidarını alaşağı ederek erebilirler. Siyahi kitleler ve beyaz işçi kitleleri, uğruna mücadele edecek ortak hedeflere ve ortak çıkarlara sahiptirler. Afrikalı-Amerikalıların mücadelesi, tam da bu sebeple ABD’de beyaz işçiler ve ilericilerden giderek daha fazla destek görmekte, bu kesimlerin beğenisine mazhar olmaktadır. ABD’de Siyahilerin mücadelesi, Amerikan işçi hareketiyle birleşmeye mecburdur, ABD’deki tekelci kapitalist sınıfın suç üzerine kurulu düzenine en nihayetinde bu birleşme son verecektir.

1963’te kaleme aldığım “ABD Emperyalizminin Kendilerine Yönelik Irk Ayrımcılığına Karşı Yürüttükleri Haklı Mücadelede Afrikalı-Amerikalıları Desteklemeliyiz” başlıklı bildiride dile getirdiğim gibi, “Sömürgeciliğin ve emperyalizmin şer üzerine kurulu sistemi, Zencilerin köleleştirilmesi ve köle ticareti ile birlikte ortaya çıkıp gelişmiştir, bu sistemin sonu da Siyahilerin tam kurtuluşa ermesiyle birlikte gelecektir.” Ben hâlâ bu görüşteyim.

Şuan dünya devrimi yeni ve muhteşem bir dönemin içine girmiştir. ABD’de Siyahilerin kurtuluş mücadelesi, dünya halklarının ABD emperyalizmine karşı yürüttükleri genel mücadelenin de dünya devriminin de parçasıdır. Bu sebeple buradan tüm ülkelerin işçilerine, köylülerine ve devrimci aydınlarına, ABD emperyalizmiyle mücadele etme iradesi bulunan herkese eyleme geçme ve ABD’deki Siyahilerin mücadelesine güçlü bir destek sunmaya çağırıyorum!

Tüm dünya halkları, kol kola girin ve ortak düşmanımız ABD emperyalizmine ve onun suç ortaklarına karşı kesintisiz ve güçlü bir saldırı gerçekleştirin! Şunu kesin olarak ifade edebiliriz ki sömürgeciliğin, emperyalizmin, tüm sömürü sistemlerinin, dünyadaki tüm ezilen halkların ve milletlerin tam anlamıyla özgür olacağı gün o kadar uzakta değil.

Mao Zedung
16 Nisan 1968
Kaynak

0 Yorum: