16 Nisan 2022

,

Reagan’a Açık Mektup

1956’da Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü, 11 dönümlük bir arazi satın almak istedi. Bölgedeki binalar boşaltıldı ama proje tamamlanamadı. Bir grup öğrenci, bölgenin park yapılması önerisinde bulundu. 20 Nisan 1966 günü Halkın Parkı açıldı. Ama üniversite yönetimi, yeni binalar yapılması yönünde bir plan hazırlayınca, parkta çalışma yürüten gençlerle çatışma içerisine girdi. 1966’da Kaliforniya valisi seçilen ve üniversitenin öğrencilere fazla müsamaha gösterdiğini, Berkeley Kampüsü’nün “komünist sempatizanlar, göstericiler ve cinsel sapıklar için bir tür sığınağa” dönüştüğünü söyleyen Ronald Reagan, mevcut gerilimi öğrenci hareketini ezmek için kullandı ve parka Ulusal Muhafız askerlerini gönderdi. Aşağıda olayların ardından, bir KPP üyesinin yazdığı mektup yer alıyor.

* * *

Ronald Reagan’a Açık Mektup

Ronald Reagan sen bir aptalsın, halk da senin aptal olduğunu söylüyor. Berkeley Kampüsü civarında dolaşan üç beş bin aptal silâhlı adamın da sana “aptal” diyor. Hadi şimdi çık bu işin içinden?

Senin Ulusal Muhafızlar’ından insanlarla birlikte Kızıl Kitap okuması yaptığımı söylediğimde bana kimse inanmadı (hâlen daha kimse inanmıyor). Bu insanlar gördüklerine inandıklarını söylediler. Şimdi inanıyorlar, peki ya sen Reagan? Sana bağlı şu serseri sürüsü, Başkan Mao Zedung’un Kızıl Kitap’ındaki bilgilerin halesine kapılmış.

Vali Reagan, artık şunu anla: Kara Panter Partisi, sana yalandan güç gösterisinde bulunup halk kitlelerini devrimin doğru ilkelerini ve ideolojilerini öğrenmelerine mani olmana izin vermeyecek. O kibirli ve dar fikirli talimatların dâhilinde Ulusal Muhafız üyesi insanlara halktan okuma materyali almamasını emretmene rağmen, senin askerlerin hâlen daha Kara Panter Partisi’nin gazetelerini ve diğer yayınlarını okuyor. Senin küçük kuklaların Kara Panter Partisi’nden kendilerine Mao Zedung’un Kızıl Kitap’ından bölümlerle ilgili ders vermesini istiyor, bu dersler üzerinden, emperyalizmin ömrünün o kadar da uzun olmadığını, çünkü onun hep kötü şeyler yaptığını öğreniyor.

Emperyalizm, tüm ülkelerde halk düşmanı gericileri besleyip destekliyor, birçok sömürgeye ve yarı-sömürgeye zorla el koyuyor, her yana askerî üsler inşa ediyor, barışı nükleer savaşla tehdit ediyor.

Tam da bu sebeple, dünyanın yüzde doksanından fazlası onunla mücadele etmek için ayağa kalkıyor. Ama gene de emperyalizm hayatta kalmayı biliyor, Asya, Afrika ve Latin Amerika’da her yanı kan deryasına çeviriyor. Batı emperyalizmi, bir yandan da kendi halklarını eziyor.

Bu durum değişmek zorunda. Başını ABD emperyalizminin çektiği emperyalizmin gerçekleştirdiği saldırılara, uyguladığı zulme son vermek, dünya halklarının görevi. Eğer ABD’li tekelci kapitalist şirketler, saldırı ve savaş politikalarını dayatmaya devam ederlerse, dünya halklarının onların sahiplerini ipte sallandıracağı gün illaki gelecek. Aynı kaderi, ABD’nin suç ortakları da paylaşacak.

Evet Vali Reagan, son olarak savunma bakanımız Huey P. Newton’ın sözüyle sizi uyarmak istiyorum: “Halkın ruhu, insanın elindeki teknolojiden büyüktür.”

Kara Panter Partisi, siyah toplumunu, Meksikalı Amerikalıları, Kızılderilileri, Çinlileri ve zalim ülkenin radikallerini eğitmeye devam edecek. Senin Berkeley’in sokaklarında dolaşan aptal askerciklerine bile Başkan Mao’nun Kızıl Kitap’ını, parti programını ve tüzüğünü ve halk devrimini öğretecek.

Tüm iktidar halka.

Bir tarla zencisi.

Andrew Austin
31 Mayıs 1969
Kaynak

0 Yorum: