28 Nisan 2022

,

Yoldaşlara

Köylü halk kitlelerinden kopmak, devrimcilere en fazla zarar veren politik zafiyettir. Bu tehlikeyle, mücadelenin her safhasında yüzleşilmektedir.

Başkan Mao, gerilla savaşı taktiklerini izah ederken, tam da bu sebeple şunu söylemiştir:

“Kitleleri ayağa kaldırmak için güçlerinizi bölün, düşmanın hakkından gelmek içinse güçlerinizi bir araya getirin.”

Bu, ilk kanundur.

Kitleleri ayağa kaldıracağımız süreç, henüz tamamlanmış değildir.

İkinci dersse şudur: gerilla savaşı, temelde sınıf mücadelesinin bir üst aşamasıdır, sınıf mücadelesi ise ekonomik ve politik mücadelelerin toplamıdır.

Başkan Mao’nun fikriyatını açık bir biçimde idrak etmeye çalışırken, onun eserinden her seferinde yeni dersler çıkartıyorum. Tüm bölgelerde faaliyet yürüten yoldaşlarımız da benzer bir tecrübeye sahip olacaklar. Onlar, ancak bu sayede mevcut anlayışımızı derinleştirip daha iyi Marksistler hâline gelecekler.

Ne var ki bugün tüm yoldaşlarımızın bu meseleyi doğru bir biçimde kavramadığını söyleyebilirim. Gene de tüm yoldaşlarımız, bu ortaya koyduğum çizgi uyarınca düşünmeye başlamışlardır.

Kitlelerden öğrenmek, çok zor bir iştir.

Öznelcilik, revizyonizmin yan ürünüdür.

Revizyonizmle mücadelemiz henüz yeni başlamıştır. Daha yürüyecek çok yolumuz var.

Köyleler arasında çalışma yürüten yoldaşlar, siyasetimizi yaymaya devam etmeli, ama bir yandan da ekonomik taleplerle ilgili, herkesin paylaşacağı sloganlar formüle etmenin gerekliliğini hiçbir vakit küçümsememelidirler.

Çünkü bu tür bir çalışma olmaksızın, köylülüğün en geniş kesimini harekete örgütleyemeyiz, köylülüğün geri kesimlerini politik propagandamızı kavrayacakları seviyeye çıkartamayız, aynı zamanda onların sınıf düşmanlarına yönelik nefretlerini kalıcı kılamayız.

Bugün atılması gereken slogan, “bir sonraki mahsule el koyun” olmalıdır.

Toprak sahibi zengin köylülerin yoksul köylüleri tüm yıl boyunca açlığa mahkûm ettiği koşullarda zengin köylülere yönelik nefret derinleştirilmelidir.

“Bir sonraki hasat köylülerin olmalı”, köylülüğün en geniş kesimlerini harekete örgütleyecek bir slogandır. Bizim yürüteceğimiz bilinçli politik propaganda bu köylü hareketinin niteliğini değiştirecektir.

Çaru Mazumdar
Ekim 1968
Kaynak

0 Yorum: