22 Nisan 2022

,

Zenginler İçin Sosyalizm

Michael Moore, Robert Reich ve Bernie Sanders gibi liberal solcular bu tabiri kullanmayı çok seviyorlar. Peki ama bu tabir, tam olarak neyi ifade ediyor? Biraz incelediğimizde, “zenginler için sosyalizm” ifadesi, amacına uygun olarak işleyen ve bu amaçtan asla uzaklaşmamış olan kapitalizme işaret ediyor.

Liberal solcular, kapitalizmin nihai amacının serveti her şeyi üreten, ter döken işçi sınıfının ürettiği kârı çalan, hiçbir şey üretmeyen yönetici sınıfın elinde toplamak olduğunu bir türlü anlamak istemiyorlar. Dizginlenmediğinde veya liberallerin getirdiği, hiçbir işe yaramayan düzenlemelerle kontrol altında tutulmaya çalışıldığında, bu sistem başka bir sonuç üretmiyor.

Servetin neredeyse tamamı, tepedeki en zengin yüzde birin eline akıyor. Bu yüzde bir, yeni veya yakın döneme ait bir olgu değil. Robert Reich gibi isimler bile Büyük Buhran’dan hemen sonra, yirmilerde zirveye ulaşan servetteki eşitsizliğin yetmişlerde yeniden arttığını, bugün eşitsizliğin daha da yoğunlaştığını söylüyorlar.

On dokuzuncu yüzyılın son otuz yıllık kesitinde ve yeni yüzyılın başlarında ABD, örgütlenmeye başlayan işçilerle enseleri yağ bağlamaya başlamış olan elitler arasında şiddetli, ölümlerle sonuçlanan çatışmalara tanık oluyor. Bu süreçte zenginler, ilk başta dedektiflik ve güvenlik şirketi olarak kurulan Pinkertonlar’ı işçi eylemlerini bastırmak, sendikaları susturmak, işçileri ezmek için kullanıyorlar. Sonrasında hırsız baronları, petrol, demiryolu, çelik gibi sektörlerde tekel hâline geliyorlar.

Bu anlamda, bugün tanık olduğumuz üzere, servetin belirli ellerde toplaşmasıyla sonuçlanan kapitalist sömürüyü yeniden isimlendirmeye de yeni bir kelime veya terim bulmaya da gerek yok.

Rockefeller ve Hearst, sosyalizmden bugün Jeff Bezos veya Warren Buffet’ın yararlandığı kadar yararlanmıyordu.

Amerika’da kapitalistleşme sürecine öncülük eden bu isimler, ilk dönem emek sahasında ve siyaset sahasında halkçı ve sosyalist hareketlerin neden ortaya çıktığı sorusunun cevabı olarak görülebilirler. Ayrıca, her türden hilenin, yolsuzluğun, terörün ve şiddetin arkasında da onları aramak gerekiyor.

Marx, tam da bu sebeple sanayinin geliştiği koşulları tanımlarken, kitleler için sosyalizmin devlet şiddetine maruz kalmasının zorunluluk olduğunu söylemiştir.

Serveti işçi sınıfının elinden alıp yönetici sınıfı teşkil eden kapitalistlere dağıtmak, “zenginler için sosyalizm” değildir. Bu dağıtma işlemi, ekonomik kapitalizmin ana zeminini meydana getirir.

Bu türden kurnazlıkla veya en iyi hâliyle safça bir tutumla, “zenginler için sosyalizm” türü laflar edenler, hayatta kalmak için mücadele eden, emeğinin karşılığını almayan, gereğinden fazla çalışan işçilerin sömürüsünü örtbas ediyorlar. Bu insanlar, patronların işçilerden çaldığı kârların ve emeğin üzerini örtüyorlar, gelir eşitsizliğinin ana sebebini görünmez kılmaya çalışıyorlar.

Kapitalizmin yol açtığı sonuçları görmezden gelip, onun “aşırılıklar”ından söz edilemez. Fox News gibi mahfiller, sosyalizmi “Ronald Reagan’ın solu” olarak tarif ediyorlar, oysa bu tür hatalı tariflere kanmamak gerekiyor. Reagan, 1965’te ulusal sağlık sigortası programının tartışıldığı dönemde Kongre’de bu programın sağlık hizmetlerini ele geçirmek isteyen komünistlerin kurduğu bir “komplo” olduğunu söyleyen kişidir.

En azından liberal solcular, siyasetlerinin kapitalizmi reforma tabi tutma fikri üzerine kurulu olduğunu dürüstçe ikrar etmeli, sosyalizmin temelde işçilerin üretim araçlarını demokratik manada kontrol ettikleri toplumsal düzene denk düştüğünü görmelidirler.

Combat Radical Liberalism
22 Şubat 2020
Kaynak

0 Yorum: