28 Nisan 2021

,

Salta Ormanları


Masetti sırt çantasını topladı, birkaç eşyasını aldı ve yürüdü. Son zamanlarda yaşadığı koşullar pek iyi değildi, ancak buradan geri dönüş de yoktu. Bir ay önce EGP [Ejército Guerrillero del Pueblo -Halkın Gerilla Ordusu] gerillaları Arjantin jandarmasıyla ilk kez karşılaşmıştı. Birkaç kişi tutuklandı ve silahlara ve değerli malzemelere el konuldu. Ancak o sefer Masetti'yi bulamadılar. Ertesi ay, artık ayakları üzerinde durmaya mecali kalmayan gerillalar ile jandarma iki kez daha çatıştı. Fakat bu seferinde de onu bulamadılar. Gerçekleşecek bir karşılaşma daha vardı. Bu sırada Masetti, Salta sokaklarını arşınlıyordu.

Yıllar önce, 1958'de, Küba'da gerillalar devrime doğru ilk adımları atarken, Jorge Masetti, Sierra Maestra'ya ulaştı ve Fidel Castro ile Ernesto Guevara'nın sözlerini tüm dünyaya duyurmayı başardı. Masetti, Rodolfo Walsh’un sözleriyle, Arjantin gazeteciliğinin en büyük başarısını sağladıktan sonra, bir haber ajansı kurması için yeni Küba'ya davet edilecekti. Böylece, Amerika'nın her karışında medya tekelleri tarafından yayılan yanlış bilgilere karşı çıkan uluslararası bir ajans olarak Prensa Latina doğdu.

7 Mart 1961'de, pek çok işten sonra Masetti görevinden ayrıldı. O sırada Buenos Aires’te bulunan Walsh’a, CIA'nın gizli iletişimlerini nasıl deşifre ettiğini anlatan ve aynı zamanda istifa etmesine neden olan bir röportaj gönderdi. Bir ay sonra ABD Küba'yı işgal etti ve devrimci hükümetin talebini kabul eden Masetti, yalnızca olayı takip etmek için geri döndü. Aynı yıl, FLN ile temasa geçmek ve silahların gelişini organize etmek için Cezayir'e gittikten sonra Küba topraklarına geri dönecekti. Cezayir mücadelesi üzerine bir kitap yazmayı düşünüyordu, ancak yeni bir proje planlarını değiştirecekti.

Aklındaki fikir, Che ile eşgüdümlü olarak, Bolivya sınırındaki Salta’nın kuzeyinde, Oran’da bir isyancı fokosu oluşturmaktı. Böylece, 1963'te EGP, bölgedeki çalışmalarına başladı. Yavaş yavaş, zayiatlar, yiyecek eksikliği ve polis sızması nedeniyle işler yokuş aşağı gitmeye başladı. Gerillalar teker teker çatışmalarda kaybedildiler ya da tutuklandılar. 18 Nisan 1964'te jandarma ile son karşılaşma gerçekleşti. Her şeye rağmen Masetti'yi bulamadılar. Dağların arasında kaybolmuş gibiydi.

21 Nisan'da henüz 34 yaşındayken sırt çantasını hazırladı, sırtladı ve var olan son gücüyle Salta ormanlarına girdi. Bir daha asla ortaya çıkmayacaktı ve ondan bir daha asla haber alamayacaktık. Rodolfo Walsh'un yazacağı gibi, “zaman içinde ormana, yağmura karışacaktı.”

Revista Livertá
Kaynak

Devrimci Kimdir?

0 Yorum: