07 Nisan 2021

,

Genç Komünist


Che Guevara’nın 20 Ekim 1962’de, Küba’daki devrimci gençlik örgütlerinin birleştiği günün yıl dönümünde yaptığı konuşma

* * *

Genç Komünistler Birliği kendisini şu tek sözcükle tanımlamalıdır: öncü. Siz yoldaşlar, her harekette öncü olmalısınız. Niteliği ne olursa olsun, devrimin talep ettiği fedakârlıkları yerine getirmede ilk; iş yerinde ilk; çalışmada ilk; vatan savunmasında ilk olmalısınız.

Genç komünisti niteleyen işte bu olmalıdır. Bununla birlikte genç komünist, adaletsizliğe karşı büyük bir duyarlılık geliştirmelidir; kim söylerse söylesin, yanlış bir şey duyduğunda kendisini rahatsız hissetmelidir. Anlaşılmayan her şeyi sorgulamalıdır; açık olmayan şeyleri netleştirmek için tartışmalı ve soru sormalıdır; biçimciliğe, her türden biçimciliğe karşı savaş açmalıdır. Her zaman yeni tecrübelere açık olmalıdır.

Yani her bir genç komünist, özünde insan olmalıdır. İnsan için en iyi olana karşı insanî bir tavırla yaklaşmalıdır. İnsanın en iyi yönünü çalışmayla ve öğrenmeye arındırmalıdır. Halka, dünyanın bütün halklarına yönelik muazzam bir duyarlılık geliştirmelidir. Öyle ki, dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir kişi katledildiğinde dertlensin; dünyanın herhangi bir yerinde yeni bir özgürlük bayrağı yükseldiğinde cesaretlensin.

Böylece içinde bulunduğumuz anda ya da gelecekte bir gün, yaptığımız tüm fedakârlıklardan ve belki de kendimizi defalarca yıkımın eşiğinde gördükten; fabrikalarımızın nasıl yıkıldığına tanık olduktan, onları yeniden inşa ettikten; cinayetlere, aramızdan pek çoğunun katline ve yıkılan şeylerin yeniden inşasına tanık olduktan sonra, tüm bunlardan sonra bir gün kendimiz bunun farkına bile varmadan diğer dünya halklarıyla birlikte idealimiz olan komünist toplumu yaratmış olacağız.

Che Guevara
20 Ekim 1962
Kaynak

0 Yorum: