09 Ekim 2019

,

Halk Karşıtı Paket


Ekvador devlet başkanı Lenín Moreno’nun üzerindeki cilâ, 1 Ekim akşamı ilân ettiği tedbirlerin şu iki temel niteliğini gizlemeye yetmiyor: alınan tedbirler halka karşıdır ve büyük patronların çıkarınadır.
Hükümet yetkilileri, KDV artışının gündemde olduğunu birçok kez söylemişlerdi ama halkın bu artışa son günlerde itiraz etmiş olması rejimi bu tedbiri, en azından şimdilik, geri çekmeye zorladı. Bunu halkın zaferi olarak görmek mümkün. Ama gene de şu gerçeği görmek gerekiyor: bahsi geçen tedbiri hükümet geri çekti fakat öte yandan da halka karşı olan başka bir tedbiri alacağını ilân etti ve enflasyonu yükseltecek bir etkiye sahip olması muhtemel bu tedbir dâhilinde fosil yakıtların fiyatını artıracağını söyledi. Halk, benzin fiyatı yükseldiğinde her şeyin fiyatının fırlayacağını biliyor. O hâlde halkın yaktığı ateşi körüklemek, hoşnutsuzluğu beslemek gerek!
Hükümetin işçilerin ve memurların ücretlerini düşürmesi, bilhassa alt sınıflardaki insanları etkiliyor. Emek karşıtı reformlarla işçiler, işçi hareketi ve halk hareketi üzerinden elde ettiği hakları yitiriyor, böylece tüm Ekvadorluların kanun önünde eşit olmayacağı bir durum oluşuyor. Bu, korkunç bir gelişme.
Uzun yıllardır patronlar ve bankacılar büyük imtiyazlara sahip olageldiler. Örneğin dövizin ülkeden çıkışı konusunda belirlenmiş verginin ve dış ticaretle alakalı vergilerin yüzde elli oranında düşürülmesi ciddi imkânlar sunuyor. Üstelik bir de başkan, birkaç ay önce bu şirketlerin devlete olan milyonlarca dolarlık borcunu bir çırpıda sildi. Bu sayede büyük burjuvazi, yıllık bazda kârlarını muazzam ölçüde artırdı.
Ayrıca devlet, teknoloji ürünlerdeki ithalat vergilerini kaldırmak veya inşaat için devlet kaynaklarını tahsis etmek gibi adımlar da attı. Ev almak için üç yüz bin aile farklı miktarlarda kredi aldı ama dolar 15 puan arttı. Böylece yoksulluk derinleşti. Son tedbirlerin sebeplerini burada aramak gerekiyor.
Uzun zamandır halk hareketi, hükümete alınacak tedbirlerin işçilere emekçilere zarar vermemesi konusunda uyarıda bulunuyor, ateşin zenginlerin, muktedirlerin evlerine düşmesini istiyordu. Ama hükümet, büyük burjuvaziye o kadar tabi ve bağlıydı ki bu talebi yerine getiremedi.
Şimdi ise hükümet, tüm kartlarını masaya açtı. Halk hareketi ise şu cevabı veriyor: “Genel greve gidelim!”
En Marcha
Ekvador Marksist Leninist Komünist Parti Yayın Organı
5 Ekim 2019

0 Yorum: