08 Ekim 2019

,

500 Kızıl Muhafız


Washington’dan izin gelir gelmez, Amerikan Kızıl Muhafızları Birliği’nin devrimci Rusya’ya gitmek üzere yola çıkması bekleniyor. Birliğin bu seyahatinin amacı, dünyadaki ilk sosyalist devrimi korumak.
Herkes, Başkan Wilson’dan gelecek haberi büyük bir kaygıyla bekliyor. Bugüne dek devrimi savunmaya gidecek gönüllü muhafız listesine beş yüz kişi adını yazdırdı. Şehirdeki herkes, tüm devrimcilerin devrimin toprağında elde silâh dövüşmek için harekete geçeceğine inanıyor.
Bu ordunun örgütlenme süreci, Sosyalist Propaganda Birliği’nin talimatıyla Parkview Palace 5. Cadde 110. Sokak’ta yapılan toplantı ile başlamıştı.
Salonda üç binden fazla insan vardı, bir o kadar insan da salonun dışında toplandı. Toplantıda herkes, Alman otokrasisine karşı Rus devriminin davasına ahlaki, manevi ve fiziki destek sunacaklarını söyledi.
Toplantının kapanışında gönüllü olarak Rusya’ya gitmek isteyen olup olmadığına dair soruya sosyalistler, büyük bir coşkuyla, alkışlar eşliğinde kürsüye akın ettiler. Para yardımı çağrısı yapıldığında ise sahneye kâğıt paralar yağmur gibi yağdı, kadınlar mücevherlerini attı. Salondaki coşku, sahnedeki görevlinin yere eğilip bir bebek bileziğini bulması, ardından havaya kaldırması ile zirveye ulaştı. Bir mendile sardığı bir tomar parayı sahneye atan bir adam, “cebimde sadece eve gidecek yol parası kaldı” diğer bağırdı. Bir işçi ise kaydolduğu günden Amerikan Kızıl Muhafızları ile Rusya’ya gideceği güne dek aldığı tüm ücreti bağışlayacağını söyledi.
Ardından aşağıda aktarılan telgraf, Başkan Wilson’a gönderildi ve ondan, telgrafla birlikte Kızıl Muhafızlar’ın Rusya’ya gönderilmesine izin vermesi istendi:
“Kitlesel bir mitingde bir araya gelen iki bin kadar işçi ve sosyalist, sizden 1917 tarihli Seçici Hizmet Kanunu’na tabi olmayan Amerikan Kızıl Muhafızları’nın Alman emperyalizmine karşı mücadele eden Rusya’da askerî hizmette bulunabilmesi için izin vermenizi rica ediyor. Bizler ayrıca sizden, aşağıdaki telgrafın Petrograd Smolny Enstitüsü Halk Komiserleri Konseyi’ne gönderilmesine izin vermenizi istiyoruz: ‘İki bin sosyalist ve işçi, Alman emperyalizmine karşı kahramanca mücadele eden devrimci işçi ve köylülerin cesaretini tüm kardeşçe duygularıyla selamlar!’ […]”
Ayrıca Rusya’da askerlik yapacak bir Kızıl Muhafız birliğinin toplanmasının uygun olup olmadığını tartışmak için başka bir toplantı daha düzenlendi. Louis C. Fraina’nın hitap ettiği toplantıyı Arturo Giovannitti, Andre Tridon, Henry Jager, şehirde Rusça çıkan sosyalist gazete Novy Mir’den Gregory Weinstein ve A. Schwarzenfeld yönetti.
Andre Tridon, seyircilere iki hafta önce Başkan Wilson’la görüşüldüğünü, görüşmede başkanın Bolşevikleri tanımaya istekli olduğunu, ama bu izni kamuoyunun rızası ile vermesi gerektiğini söylediğini aktardı. Bunun üzerine salondakiler, “kamuoyu biziz!” diye bağırdılar.
Konuşmacılarının tamamının ısrarla üzerinde durduğu bir husus da Rusya’nın çektiği çileyi tüm dünya işçilerinin çekeceği gerçeği idi. Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Giovannitti, toplantının kilit cümlesini sarf ederek, “bugünkü savaş Alman imparatorluğu ile dünya proletaryası arasındadır” dedi.
Tüm konuşmacılar, Almanya’daki sosyalistlerin ve radikallerin Rusya’daki devrimci işçilerle ve köylülerle savaşmayı reddetmedikleri takdirde uluslararası sosyalist hareket tarafından “haydut” ve “hain” olarak anılmaları gerektiğini söylediler.
O coşkulu konuşmasında Fraina, toplantının, yapılan eylemlerin, uluslararası kardeşlik adına işçilerce sergilenen dayanışmaya yönelik bir tür övgü olduğundan bahsetti, ayrıca ilkeleri için hayatlarını ortaya koymayanları “korkaklık” ve “hainlik”le suçladı.
Amerikan Kızıl Muhafızları ve binlerce sempatizan, Alman işçilerine, “kendileriyle aynı davayı güden Rus işçi ve köylüleriyle savaşmayı reddetme ve sosyal demokrat yurtseverlerle Scheidemann’ın o rezil emperyalist ‘sosyalizm’ini çöpe atma, ayrıca toplumsal devrim için Karl Liebknecht ile Rosa Luxemburg’un belirlediği ölçütler etrafında birleşme” çağrısında bulundu.
Muhafız listesinde yer alan yaklaşık 500 isme toplantı sonrası başka isimler de eklendi. Toplanan bileziklerin kısa süre sonra Madison Square Garden’da yapılacak bir toplantıda açık artırmaya çıkartılacağı katılımcılara duyuruldu.
New York Evening Call Gazetesi
1 Mart 1918
[Kaynak: Philip S. Foner, The Bolshevik Revolution: Its Impact on American Radicals, Liberals, and Labor, International Publishers, 2017, s. 81-83

0 Yorum: