18 Mart 2019

, ,

Enternasyonal ve Paris Komünü

André Devambez –“La Barricade ou l'Attente”
Enternasyonal İşçi Derneği Paris Seksiyonları Federal Konseyi
İşçiler:
Uzun zamandır maruz kaldığımız aksiliklerin ardından bu yaşanan felâket, muhtemelen ülkemizin tümden harap olmasına neden olacak. Burada Fransa’yı yönetmiş olan hükümetlerin ülkenin başına açtıkları belaların bilançosu çıkartılıyor.
Yaşadığımız bu yıkımdan, bu viraneden başımızı çıkartıp doğrulmamızı sağlayacak vasıflara sahip miyiz yoksa o vasıfların hepsini yitirdik mi? Yoksa hep birlikte, bizi yabancılara teslim etmiş olan riyakâr despotlara kuzu kuzu boyun eğecek düzeye mi geldik, iç savaş süresince bu yıkım sürecinden sağ salim çıkmamız için gerekli olan enerjiye sahip değil miyiz?
Son olaylar, Paris halkının gücünün olduğunu ortaya koymuştur; hepimiz, Paris halkındaki bilgeliğin, kısa süre içerisinde kardeşliğin hâkim olduğu bir ahengi tesis edeceğine kaniyiz.
Otoritenin sokaklarda düzeni yeniden sağlayacak gücü yoktur, atölyelerin, dükkânların, fabrikaların çalışmasını sağlayamaz, ondaki bu güçsüzlük, onun hükmünün kalmadığından, boşa düştüğünden başka bir şeyi ifade etmemektedir.
İnsanlar arasında dayanışmadan eser yoktur, bu da genel yıkıma yol açmakta, toplumsal savaş tehlikesiyle baş başa kalmamıza sebep olmaktadır. Yeni temeller üzerinde bir yapı kurma, bunun ilk asli koşulu olarak emeğin tanınması meselesini gündemimize alma noktasında esas olarak özgürlüğün, eşitliğin ve dayanışmanın yardımına başvurmamız gerekmektedir.
İşçiler:
Komün Devrimi ilkelerini ortaya koymakta, ileride yaşanacak çatışmanın tüm sebeplerinden bir bir kurtulmaktadır. Onu tüm kalbinizle ve aklınızla tasdik etme noktasında tereddüt edebilir misiniz?
Komün’ün bağımsızlığı, yapılacak sözleşmenin güvencesidir. Bu sözleşmenin maddeleri özgürce tartışılmıştır ve hepsi de sınıfsal çatışmaya son verecek, toplumsal eşitliği güvence altına alacaktır.
Biz işçilerin özgürleşmesini talep etmiştik, Komün heyeti, işte bu özgürleşmenin güvencesidir çünkü bu heyet, her bir yurttaşa haklarını savunması için gerekli araçları vermektedir. Bu sayede yurttaşlar, temsilcilerinin eylemlerini kontrol altında tutabilecek, onların yurttaşların çıkarlarına göre hareket etmelerini sağlayacak, toplumsal reformların ileride nasıl uygulanacağını gene yurttaşlar tayin edeceklerdir.
Her bir komünün sahip olduğu özerklik, taleplerdeki her türden baskıcı yönü ortadan kaldırmakta, cumhuriyetin en yüksek biçimiyle somutlaşmasını mümkün kılmaktadır.
İşçiler:
Eşitlikçi ilkelerimiz için dövüştük ve onlar için çile çekmeyi hep birlikte öğrendik; bugün toplum denilen binanın ilk taşının yerine yerleştirilmesi noktasında yardımlarımızı esirgememiz asla mümkün değildir, bizler bu konuda asla geri adım atamayız.
Peki biz ne istemiştik?
İşçinin emeğinin tam karşılığını, tüm değerini elde edebilmesi için borçların, mübadelenin ve işçi birliklerinin örgütlenmesi;
Ücretsiz, laik ve bütünsel eğitim;
Toplantı yapma ve birlikler kurma hakkı; basına ve yurttaşlara mutlak özgürlük;
Polis hizmetlerinin, silâhlı kuvvetlerin, hıfzıssıhhanın, istatistik çalışmalarının vs. belediye düzeyinde örgütlenmesi;
Eskiden bizi yönetenler bizi aldattılar; sırayla gelip başımızı okşadılar, biz de onların oyunlarına aldandık. Her daim verdikleri kavgayla onların varolmasını güvence altına alan grupları kullandılar.
Bugün Paris halkı her şeyi tüm yalınlığıyla, apaçık görüyor ve okul müdürünün rehberliğinde hareket eden bir çocuk olmayı reddediyor. Bizzat yazarının ortaya koyduğu hareketin bir ürünü olan belediye seçimlerinde halk, bir derneğin veya bir grubun örgütlenmesi noktasında geçerli olan ilkenin tüm topluma hâkim olması gereken ilkeyle aynı olması gerektiğini illaki anımsayacak, dışarıdan gelmiş, yabancı bir gücün dayattığı bir cumhurbaşkanına veya her türden idareciye karşı çıktığı gibi kendi istek ve arzuları hilafına kendisine dayatılmış tüm belediye başkanlarını veya valileri geldikleri yere yollayacaktır.
Paris halkı, sahip olduğu o özel hak üzerinden, meclisten yana oy kullanacak, şehrin efendisi olarak kalmayı ve belediyedeki temsiliyete binaen, başkalarının bir şeyler dayatmasına ihtiyaç duymadan, kendisine uygun bir şehir inşa etmeyi seçecektir.
Paris halkının 26 Mart Pazar günü Komün’den yana oy kullanacağına eminiz.
23 Mart 1871 akşamı yapılan oturumda bulunan delegeler
Enternasyonal Derneği Paris Seksiyonları Federal Konseyi:
Aubry (Rouen Federasyonu), Boudet, Chaudesaigues, Coifé, V. Demay, A. Duchèe, B. Dupuis, Leo Frankel, H. Gollé, Laureau, Limousine, Martin Léo, Nostag, Ch. Rochat, Federal İşçi Dernekleri Odası, Camélinat, Descamps, Evette, Galand, Haan, Hamet, Jance, J. Lalleman, Lazare Levy, Pindy, Eugène Pottier, Rouveyrolles, Spoetler, A. Theisz, B. Very
23 Mart 1871
Kaynak

0 Yorum: