09 Mart 2019

, ,

HDP-TKP Notları


a. Kaba bir tasnifle, Türkiye siyasetinde iki kanat mevcut: ittihatçılar ve itilafçılar.
b. İttihatçılar için devlet, itilafçılar için burjuvazi var. O gerçek, dışındaki her şey yalan. Bütünlük, ancak onlarla tanımlı.
c. İttihatçılar, burjuvazinin toplumu; itilafçılar, devletin tarihi böldüğünü düşünüyorlar. Esas olarak bu bütünleme faaliyeti dâhilinde var olabiliyorlar. Bütünleştirme faaliyetine bir tarafından dâhil olmaya çalışıyorlar.
d. Her ikisi de efendilerin bütünsel, yekpare, pürüzsüz, çatlaksız tarihi ve toplumu için mücadele ediyorlar. İkisinin de sırtlarını dayadığı duvar, ortak.
e. İtilafçıların ve ittihatçıların arası asla kanlı bıçaklı olmadı, olmaz. Devletin ve sermayenin salahiyeti için hiçbir vakit birbirlerine düşmezler, duvara zarar vermezler, ama başka vekil güçler üzerinden birbirlerine mesaj gönderirler. Belirli momentlerde bütünlük, tutarlılık ve süreklilik hissi bir şekilde sağlanır.
f. İttihatçılar için terakki; itilafçılar için hürriyet esas.[1] Terakki dedikleri mülkiyetle; hürriyet dedikleri rekabetle tanımlı. Döne dolaşa birbirlerini beslerler, var ederler.
g. İtilafçılık ve ittihatçılık, sol siyaset alanını da kontrol etmeye mecburdur. İkisi de kendi gölgesini, izdüşümünü sol dünya içerisinde örgütler. Devlet ve demokrasi bahsinde ayrı kulvarlar oluşur. Sol da iki kanatlıdır.
h. Ankara’da Hafi TKP’ye karşı Resmi TKP kurulması, Ekim Devrimi’nin etkisini, Balkanlar’daki sınıf hareketinin nüfuzunu, Doğu’daki kıyamın şiddetini kırmak için atılmış bir adımdır. Sol, bazı arayışları dışarıda tutacak olursak, esasta Resmi TKP’nin çocuğudur. O da iki kanatlıdır.
i. Bugün itibarıyla HDP, itilafçıların TKP’si; TKP, ittihatçıların HDP’sidir. Birbirlerini zıtlıkta kaim ve var kılmaya, birbirlerini biçimlendirmeye mecburdurlar.
j. TKP, burjuvazinin toplumu bölmesinden rahatsız olanları; HDP, devletin tarihi bölmesinden rahatsız olanları örgütler. Görev tanımı budur. Müesses nizam, ilkinde “kaynaşmış kitle”; ikincisinde “yurtta sulh” talep etmektedir. İki talep birbirini tamamlar, birbirleriyle bağlaşıktır. İç devletle dış devlet arasındaki gerilimlere fazla anlam yüklememek gerekmektedir.
k. Her iki zıt kutup karşısında kaim olan, müesses nizamdır, iktidardır. Yüksek siyaset, solu da gerekli kıvama getirmektedir. Sol, yüksek siyaset kulvarlarına meftun; aşağıya, avama, halka düşmandır.
l. TKP’nin tarihi bölen, onu kendisine doğru daraltan burjuvaziye kızması, mümkün değildir; HDP, toplumu bölen, onu kendisine doğru daraltan, varlığını bireylerde yeniden inşa eden devlete tepki geliştiremez. Her ikisinin arkasında, iktidarın tarihi ve toplumu ile ilgili fikir ve pratik vardır.
m. HDP ve TKP arasındaki gerilimin son demde, Dersim bağlamında açığa çıkması, tesadüf değildir. Dersim, Türkiye’nin kuruluşu açısından yapı taşıdır, tunçtur, eldir. Ve evet, her daim kırmızıçizgidir.
n. Seçimin sonucunu tayin edecek olan, yoksul emekçi Dersim halkı değil, Avrupa’da belirli güç odaklarıyla ilişkili olan diasporadır. O diaspora da çift kanatlıdır.
o. Ambleminde bile yer vermediği kırdaki ve şehirdeki “köylü”ye TKP’nin artık bir şekilde takdim edilmesi, beğendirilmesi gerekmektedir. PR çalışması, bu yöndedir. Son “türban”lı aday ve Dersim çalışması, bu bağlamda ele alınmalıdır. Kitleler, kontrol altında tutulmalı, Yargıtay onaylı KP, gereğini yapabilmelidir.
p. Esas olan, devletin ve sermayenin gerilimli, ama müşterek siyasetinin yoksul, emekçi halk katmanlarına yedirilmesi, olası kontrol dışı unsur ve dinamiklerin tasfiye edilmesidir.
r. Sorun yaratabilecek, kıyam edebilecek, başkaldırabilecek unsurlar, her daim kontrol altında tutulmalıdırlar. Aradaki kayıkçı dövüşünün, kavuklu-pişekâr atışmalarının bir anlamı yoktur. Devletin tarih, burjuvazinin sınıf bilinci, solun tarih ve sınıf bilincinden her daim daha güçlüdür.
s. Yüksek siyasete kul edilen yoksul emekçi halkın “alçak” siyasetten tiksindirilmesi, uzak tutulması gerekmektedir. Görevler, bu düzlemde tevdi edilmektedir.
ş. Neticede sağcı bir siyasetçinin, “Çeşitli nedenlerle aşırılık yanlısı ve radikal görüşleri benimseyen vatandaşlarımızın rehabilitasyonu için radikalleşmeyle mücadele merkezi kurulacaktır” demesini eleştiren, bunu “Goebbels programı” olarak niteleyen TKP’nin aynı rehabilitasyon çalışmasını Kürt ve Müslüman bağlamında yürüttüğünü görmek gerekmektedir. O, verilen bu göreve sırtını asla dönemez. Bu partinin başka bir varlık gerekçesi yoktur. Benzer bir rehabilitasyon, birey-liberalizm bağlamında, HDP üzerinden işlemektedir.
t. Bütünsel, tutarlı, sürekli devlet için Kürt ve Müslüman, her daim tehdittir. (TKP)
u. Bütünsel, tutarlı, sürekli bir sermaye için Kürt ve Müslüman, her daim tehdittir. (HDP) HDP ve TKP, (artık) siyaset düzleminde mütemmim cüzdür.
ü. Tehdidi savuşturmanın en iyi yolu, un ufak, tuz buz etmek, kitleyi bireyde çözmektir.
v. TKP için burjuvazinin öznelliği, tarih düzleminde ilerleticidir. HDP için devletin öznelliği, toplum düzleminde ilerleticidir. İlerleyenler, cümlemizi birlikte ilerlediğimize ikna etmeye mecburdurlar.
y. Öznellik, faillik, aydınlanma ve modernizmle tanımlıdır. Her iki parti de oraya bağlıdır. İkisi de tarihi bölen devrime, toplumu bölen sınıfa düşmandır. Marksizm ve sosyalizm, bu huzurlu alana doğru daraltılmalıdır.
z. “İştirakçi hat, çeşitli momentlerde itilafçıların veya ittihatçıların oyaladıkları yoksul dinamikleri keserek ilerledi, ilerliyor. Burjuva siyasete karşı devrimci siyaseti çıkarttığımız durumda, o dinamikler bizi, biz de onları göreceğiz. Bunun için devletin çektiği perdeyi yırtmak gerek.”[2]
1. İştirakçilik, […] verili sınıflar mücadelesinde itilafçıların ve ittihatçıların tabanındaki fukaraya seslenmeyi” [3], onu örgütlemeyi, ona örgütlenmeyi anlatır.
Eren Balkır
9 Mart 2019
Dipnotlar
[1] Eren Balkır, “Meymenetsiz”, 20 Şubat 2019, İştirakî.
[2] Eren Balkır, “İştirakçi Hat”, 13 Eylül 2017, İştirakî.
[3] Eren Balkır, “Serbest”, 30 Mart 2015, İştirakî.

0 Yorum: