12 Aralık 2016

,

Namussuzluk


Richard Dawkins’in Entelektüel Namussuzluğu

Yukarıdaki fotoğraf, Voice of America isimli siteden alınma.[1] Altında şu ifadeler yer alıyor:

“Burka giymiş Afgan bir dilenci kadın yol kenarında uyuyor, kızı da Kabil kentinin eteklerinde sadaka beklerken, sırf eğlenmek için küçük bir taş fırlatıyor. Dünya Gıda Programı, bağış yapan ülkelerden yeterince para gelmemesi sebebiyle 3 milyonu aşkın Afgan’a yönelik gıda yardımını keseceğini duyurdu.”

Geçmişte görüşlerine karşı çıktığım için beni engelleyen, @RichardDawkins adresi üzerinden tweet’ler atan Richard Dawkins, bu fotoğrafı alıyor, şu cümle ile birlikte tweet’liyor: “Annesini recm edenlere taş atan Afgan çocuk.”

Tweet yüzlerce kez retweet ediliyor. İnsanlar, bu tweet’in yanlışa sevk edici niteliğine işaret edip, Dawkins’in anti-teist görüşlerini bir yanlış ile destekleme ihtiyacını sorgulayınca, Dawkins sonunda bu tweet’i siliyor. Eğer Dawkins, dürüst ve namuslu bir eleştirmenmiş gibi görünmek istiyorsa, düşünmeden sergilediği anti-teist reflekslerine son vermeli ve fanlarını yanlışa sevk etmemeli. Fakir bir dilenciyi İslamofobi gündemi için istismar etmekten daha büyük bir öküzlük yok çünkü.

Dawkins, herkesin önünde Kur’an konusunda cahil olduğunu kabul etmiş bir isim. Onun İslam’ı çok az bilmesinin de bir önemi yok, çünkü o, meselesini dile getirmek için teröristlerin dile getirdiği yanlış argümanlara ve yorumlara bel bağlamayı yeterli görüyor.

Ondaki İslamofobi üzerine kurulu laf kalabalığı, onun ölümüne fanatiği olan, yeni ateizmin teröristi Chick Haigs’in yakın mesafeden gerçekleştirdiği katliamdan sonra bile durmadı. Bilindiği üzere, 10 Şubat 2015’te Kuzey Carolina Üniversitesi yakınlarında üç Müslüman genç katledilmişti.[2] Dawkins, gene de yandaşlarının gözlerini boyamaya devam etti ve onlara dinden dönenlere ölüm vaaz eden tek bir ideoloji olduğunu söyleyip durdu.

Bu meseleyi yeni ateist blog yazarı Ali Emced Rizvi ile Huffington Post’ta tartışmıştım.[3] Söz konusu meseleyi tartışmak istediğimi söylediğimde birkaç ay önce Dawkins beni blokladı. Bir daha meydan okudum kendisine. Diyalog davetimi kabul etmek yerine, o hâlâ yalan yanlış tweet’lerle yandaşlarını kandırmaya devam ediyor. Elbette sadece kendi sesinizi duyduğunuz, dışarıya kör ve sağır bir odada yaşamak, entelektüel bir söylemi dile getirmekten daha kolay.

Kashif Chaudhry
14 Şubat 2015

Dipnotlar
[1] 28 Haziran 2011 tarihli fotoğraflar, Voa.

[2] Monica Moorehead, “Müslümanların Hayatı Önemlidir”, 20 Şubat 2015, İştiraki.

[3] Kashif N. Chaudhry, “Does the Koran Endorse Apostasy Laws?”, 31 Ağustos 2014, HP.

0 Yorum: