15 Aralık 2024

,

Cevlani’nin “Birlik Devleti”


Son yıllarda Heyet Tahrirü’ş Şam lideri Ebu Muhammed Cevlani, HTŞ’nin kontrol ettiği bölgelerde faal olan farklı aktörlerle bir dizi toplantı gerçekleştirdi. İnternet üzerinden yapılan bu toplantılar, genelde kısa süreli. Bu anlamda, söz konusu toplantılar, HTŞ’nin kontrolü altında olan topraklarda gerçekte ne olup bittiği veya örgütün gelecekle alakalı planları konusunda çok fazla şey anlatmıyorlar. Ama gene de bu toplantılar, incelenmeye değer kimi görüşlere sahip olma imkânı sunuyor.

Temmuz ayı içerisinde örgüt, Cevlani’nin beş konuşmasını paylaştı. Bunlar, Cevlani’nin Suriye Selamet Hükümeti içinde çalışan bakanlar kuruluyla bir araya geldiğinde Hama, İdlib, Cisri’ş Şuhur bölgelerinin ileri gelenlerine hitaben yaptığı konuşmalardı. Bir konuşma da Aynü’z Zarka’dan Sahilü’r Ruc’a uzanan su hattı projesinin açılışında yapılmıştı.

Örgüt, son yıllarda kendisini dış dünyaya açmaya çalışıyor. Bu çalışma dâhilinde Cevlani, HTŞ kontrolündeki bölgelerde faal olan ekonomik pazarların dış dünyaya açılması, böylelikle HTŞ sisteminin küresel ekonomiye bağlanması ve uzun vadede gelecek için sürdürülebilir bir düzenlemenin tesis edilmesi önerisinde bulunuyor.

Bu konuşmalarında Cevlani, bir yandan önceden ele aldığı konu başlıklarına değiniyor bir yandan da örgütün bakış açısı üzerinden yeni detayları aktarıyor, ayrıca kontrolü altındaki bölgelerin geliştirilmesiyle ilgili planlara değiniyor.

Devlet İnşası Projesi

Cevlani’nin esas üzerinde durduğu konu, devlet inşası meselesi. Kurumların tesisi konusunda elde edilen başarılara değinen Cevlani, bu çabaların sürdürüleceğini söylüyor: “Daha fazla kurum inşa etmemiz, daha fazla örgütlenmemiz gerektiği hususunu aklımızdan hiç çıkartmamalıyız.”

Her ne kadar örgüt, liberal demokrasiye veya halk egemenliğine inanmasa da Cevlani, devlet inşası projesini halkı kucaklayan bir çaba olarak takdim etmeye çalışıyor. İdlib’in ileri gelenlerine yaptığı konuşmada, “biz hepimiz tek bir kurumuz, otorite bize ait, biz halkız” diyor. Selamet hükümeti bünyesinde çalışan bakanlara yaptığı konuşmada ise “Selamet Hükümeti’nin, Suriye devriminin tarihinde çok önemli bir aşama olduğunu” söylüyor.

Cevlani, hükümet yardımları ile karışıklık arasında bir orta yol bulmaya çalışıyor. Cisri’ş Şuhur şehrinin ileri gelenlerine yaptığı konuşmada şunu söylüyor: “Biz, kendi başına yaşayabilecek, kendi kendisini koruyabilen bir toplum inşa etmeye çalışıyoruz.”

Aynı şekilde, Sahilü’r Ruc su hattının açılışında yaptığı konuşmada “sırf kurtarılmış bölgelere ilk yardım çantası veya süt kutuları gelecek diye uluslararası kurumlardan gelecek yardımlara el açmak veya halkı buralardan gelecek yardımlara muhtaç kılmak, Suriye halkı için utanç verici bir şeydir” diyor. Ülkenin kendisine yeterli olmasını sağlamanın önemine vurgu yapıyor. Bunun için tarım, sanayi ve kamu hizmetlerine odaklanan bir kalkınma planı üzerinde duruyor.

Tarım

Cevlani, tarımsal üretimin artması önündeki en büyük engel olarak gördüğü sulama imkânlarındaki yetersizliğin giderilmesi meselesini tartışıyor. Sahilü’r Ruc su hattı projesinin açılışında yaptığı konuşmada, tarımın geliştirilmesi için üç aşamalı bir planın yürürlüğe konulması gerektiğini söylüyor. İlk aşama, “tarım bakanlığının birikimiyle çiftçilerin birikimini bütünleştirmeyi” öngörüyor. Bu aşama, çiftçilerin gıda güvenliğini sağlamak amacıyla mevsimlerden daha verimli istifade etmesini şart koşuyor. İkinci aşama, birbiriyle bağlantılı kılınmış tarımsal endüstrinin geliştirilmesiyle ilgili. Üçüncü aşamada ise dış dünyaya yapılacak ihracata, buradan da çiftçilerin küresel ekonomiden yararlanma imkânlarına odaklanılıyor. Cevlani, bu plan sayesinde çiftçilerin ihtiyaçlarının, tarımsal endüstrinin ve dış piyasanın ihtiyaçlarının karşılanacağını düşünüyor.

Endüstri

İdlib’in ileri gelenlerine yaptığı konuşmada Cevlani, şehrin Halep’e kıyasla endüstriden mahrum olduğunu söylüyor. Yereldeki üretimin desteklenmesi için endüstri sahasını geliştirecek adımlara alan açan, basit kanunların çıkartılmasını öneriyor. Cevlani, endüstri için uygun ortamın ancak teknik hizmetlerin, elektriğin, emlak yönetiminin, ticaret odalarının geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.

HTŞ, bu tür adımları çoktan attı. Bugün eğer bir kişi sanayi bölgesi kurmak istiyorsa gerekli izinleri üç dört gün içerisinde alabiliyor. Cevlani, bu noktada nihai hedefin ihracat oranının ithalat oranından yüksek olması gerektiğini söylüyor. Aktardığına göre, bugün kurtarılmış bölgelerin ihracatı ithalatının üçte ikisi kadar. Örgüt, ihracat-ithalat dengesinin sağlanmasını ardından da ihracat miktarının ithalat miktarını aşmasını amaçlıyor.

Kamu Hizmetleri

HTŞ ve Suriye Selamet Hükümeti, esas olarak sokakların temizlenmesi, elektrik, su ve çöp gibi temel ihtiyaçların giderilmesi meselesine odaklanıyor. Burada en öncelikli konu ise endüstri ve tarımın canlanması konusunda gerekli yardımların yapılması.

Konuşmalarında Cevlani, son zamanlarda elde edilen başarılardan övgüyle söz ediyor. İdlib’deki konuşmasında, son bir yıl içerisinde 110.000’den fazla eve, işyerine ve endüstri-tarım bölgesine elektrik verildiğini, bunun büyük ve hızlı bir biçimde edilmiş bir başarı olduğunu söylüyor. Tarım bakanlığının yeterli kaynağa sahip olmadığını söyleyen Cevlani, çiftçiler, hükümet ve bakanlık arasında kurulan işbirliği sayesinde iç tüketim oranının yüzde 30’dan kırka çıkartıldığını, bunun iyi bir düzey olduğunu aktarıyor. HTŞ liderine göre, bahsi edilen su hattı üretimi artıracak bir gelişme.

Diyaloga Evet, İfade Hürriyetine Hayır

Birçok konuşmasında Cevlani, herkesin meseleleri tartışıp sorunları gündeme getirebildiği, böylelikle onları düzeltme imkânı bulduğu, herkese açık toplantılar düzenliyor. Cisrü’ş Şuhur’daki toplantıda iki kişi gelip yol ve elektrikle ilgili sorunlara dair şikâyetlerini dile getirdi. Hatta bu kişilerden biri, “birçok hizmetten mahrumuz. Bu sorunlar çözülsün ki bu şehrin evlatları buradan başka bir yere gitmesin” dedi.

Ama gene de açık eleştiri ve tartışma imkânına karşın, HTŞ yönetimine karşı olan kişilerin rejimin yetersizliklerini veya yanlışlarını açıktan dile getirdiler diye öldürüldüklerini veya hapse atıldıklarını unutmamak gerekiyor. İnsanlar, uygun kanallar bulup şehirdeki yetkililere ve hükümete elektrik gibi doğrudan politik olmayan konulara dair şikâyetlerini iletebilseler de hassas ve kamusal güvenliğe zarar verecek konularla ilgili şikâyetlerin sosyal medyada veya HTŞ’nin onay verdiği, ona dost başka bir ortamda aktarılmasına izin verilmiyor (Örneğin el konulmuş evlerde ikamet eden yabancıların şehir insanıyla yaşadığı sorunların üzeri örtülüyor).

Bir Savunma Bakanlığı Var mı?

İdlib’in ileri gelenlerine yaptığı konuşmada Cevlani, HTŞ’nin öncülük ettiği askeri operasyon odasının şehirdeki farklı grupların askeri çalışmalarını organize ettiğini söylüyor. Ayrıca Cevlani, “kurtarılmış bölgelerde mevcut olan, ordudan kaçmış subaylar içerisinden seçilmiş en iyi isimlerin denetleyeceği bir harp okulu açmayı planladıklarından” bahsediyor. HTŞ liderine göre okul, ileride kurulacak savunma bakanlığının çekirdeğini teşkil edecek. Böylelikle, zamanla gruplar üzerine kurulu askeri örgütlenme modeli terk edilecek ve örgütlü bir yapıya geçilecek. Bir teşekkül olarak HTŞ’nin ve diğer örgütlerin böylesi bir yapıyı doğuracak altyapıyı ihtiva edip etmediğini zaman gösterecek. Eğer süreç bu şekilde işlerse, HTŞ terörist örgüt olarak adlandırılmaktan kurtulacak ve Suriye hükümetinin resmi bir parçası hâline gelecek.

HTS Devletinin Hâkimiyet Sahası Genişliyor mu?

Cevlani ve diğer HTŞ liderleri, nihai hedeflerinin Şam’ı, onun yanında, Halep ve Hama gibi diğer önemli şehirleri özgürleştirmek olduğunu sürekli dile getiriyorlar. Ama artık bu isimler yeni bir şey söylüyorlar ve inşa ettikleri kurumların HTŞ yeni topraklar elde ettikçe büyütülmeye hazır olduklarından bahsediyorlar. HTŞ, “özgürleşen insanların güvenlik, eğitim, sağlık, tarım, ekonomi gibi hayata ait tüm alanlarda hayat pratiklerinde büyük farklılıkların ortaya çıkacağı” iddiasında. Bir yandan da ortalıkta Şam alındıktan sonra Efrin’den Cerablus’a dek uzanan Kuzey Halep eyaletinde faal olan Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’ndan toprakları geri almak istediğine dair söylentiler dolaşıyor.

Örgüt Biraz İlerledi Ama Hâlâ Kısıtları Mevcut

Cevlani’nin düzenlediği toplantılar, HTŞ’nin ilerleme kaydetmek ve devlet inşası projesiyle ilgili imkân ve kabiliyetlerini artırmak için uğraştığını ortaya koyuyor. Örgüt, bugün şehirlerdeki iş kollarını geliştirmeye, piyasaları küresel ekonomiye açmaya ve bir savunma bakanlığı kurmaya çalışıyor. Ama örgütün ilerleyişi dört mesele yüzünden kesintiye uğruyor. HTŞ ile ilişkileri değerli gören ABD hükümeti içindeki isimler, örgütün ilerleyişini dört sebepten ötürü durduruyor:

1. HTŞ’nin bölgedeki azınlıklara yönelik muamelesi;

2. Örgütün önemli ideologlarının ölümü sonrası Eymen Zevahiri’ye övgüler düzmesi;

3. İsrail’deki sivillere yönelik roket saldırıları esnasında Filistin İslami Cihadı’na açıktan destek sunması;

4. HTŞ topraklarında terörist kabul edilen, yabancı savaşçıların yönettiği örgütlerin varlığı.

Cevlani toplantılarında şu cümleyi tekrar tekrar dile getiriyor: “Uzun yılların yükü, yüz yıllık zulmün, aşağılamanın, geriliğin, çöküşün yükü omuzlarımızda.” İdlib’deki konuşmasında ümmetin son yüz yıldır yüzleştiği zulme benzer bir zulme maruz kalmadığını, politik güçteki ayrışmanın yanında Müslüman kimliğinin tehditlerle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Hükümete mensup bakanlara hitabında Cevlani, tam da bu sebeple şu cümleyi kurma ihtiyacı duyuyor: “Kurtarılmış bölgelerde uygulamaya koyacağımız proje artık sadece devrime ve istibdada karşı devrim değildir, artık meselemiz Sünni bir yapı teşkil etmektir, çünkü bugün Sünniler, Suriye’de varoluşlarını tehdit eden bir tehlikeyle karşı karşıyadırlar.” Bu tür cümleler, ülkenin çoğunluğunu oluşturan Sünni nüfusa zarar vermiş, elli küsur yıllık mezhepçi rejimin ve onu yöneten Esad’ın varlığı sebebiyle sarf ediliyor.

HTŞ de Sünni kimliğine sahip olsa da Hristiyanlar ve Dürziler toplantılarda Cevlani’ye beklentilerini aktarıyorlar. HTŞ, Nusret Cephesi iken Dürziler, birkaç yıl önce inançlarını terk edip Sünni olmaya zorlanmışlardı. Üstelik bu zorla dönüştürme siyaseti yerli yerinde duruyor. Dahası, şehirlerdeki Dürziler evlerine el konulması ve miras haklarının ortadan kaldırılması gibi sorunlarla uğraşıyorlar. Onları “kâfir” gören cihadi unsurlar, Dürzileri öldürüyor. Hatta bu isimler, Dürzilerin Sünni olması fikrini bile kabul etmiyor.

Hristiyanlar, Yahudilere verilen ikinci sınıf yurttaşlık statüsü dışında görülüyorlar. Klasik İslam devletinde Hristiyanlar, gayrimüslimlerden alınan kelle vergisini ödemiyor olsalar da tebaa olarak Sünni idareyi ve hâkimiyeti kabul etmek zorundalar.

Amerikalıların üzerinde durdukları diğer iki mesele konusunda şu söylenebilir: Abdurrahim Atun ve Ebu Mariye Kahtani gibi önemli HTŞ liderleri, ABD’nin dron saldırısı ile öldürdüğü El Kaide lideri Eymen Zevahiri için baş sağlığı mesajı yayınladı. Atun, Zevahiri’yi “dini için yaşayan, elli yılı aşkın bir süre boyunca kendi yolunda dövüşmüş, direnmiş ve mücadele etmiş bir insan” olarak tarif etti, mesajın devamında “inşallah peygamberlerle haşrolur” dedi. Ama gene de bu tür mesajları cihadi unsurların siperlerdeki yoldaşlarına sundukları bir saygı olarak görmek gerek. Bu anlamda ilgili mesajlar, HTŞ’nin yeniden El Kaide yuvasına geri döndüğünü ortaya koymuyor. Hatta kısa süre önce Kahtani, El Kaide’ye bağlı örgütlerin kendilerini feshetmeleri çağrısında bulundu, Arap Yarımadası’ndaki El Kaide’nin “harici bağlarını kopartmasını” istedi, bu noktada HTŞ’nin El Kaide’den kopuş sürecine değindi.

Gene de bu tür ifadeler, HTŞ’nin politik ve ideolojik yönelimindeki sorunlu yönleri ortaya koyuyor, onun cihadilik ve Suriye haricinde İslami militan mücadeleye sempatiyle yaklaştığını gösteriyor. Bu gerçek, HTŞ’nin ABD’nin terörizm listesinden çıkmak istediği günlerde üzerinde durulmayı hak ediyor.

HTŞ’ye bağlı Manaratü’l Hüda Dava Merkezi, Filistin İslami Cihadı’nın İsrail’deki sivil hedeflere yönelik füze saldırılarına destek veren bir açıklama yayınladığını, o açıklamada “hepimiz Gazze’nin Yahudilere fırlattığı mızraklarız” denildiğini unutmamak gerekiyor.

Son olarak HTŞ’nin kontrolünde olan topraklarda Cemaatü’l Ensarü’l İslam, Katibat İmam Buhari ve Katibatü’t Tevhid gibi yabancı savaşçılar içeren terörist örgütlerin faaliyet yürüttüğü hususu üzerinde durulmalı.

HTŞ, hâlen daha Batı’nın gözünde hoş kabul edilemeyecek özelliklere sahip. Tam da bu sebeple Cevlani, konuşmalarının birinde HTŞ kontrolündeki bölgelerde yaşayan insanlardan Batı işbirliği yapmasa bile, Batı karşısında güçlü durmalarını istiyor. Cevlani’nin ve HTŞ’nin eylemlerine bakıldığında onun örgütünün ideolojisine ait en sert ve dikenli yönlerinden fiiliyatta vazgeçmeden meşrulaşmak istediği görülüyor. Bu, HTŞ’nin açmazı. Örgüt, cihadi ve İslamcı davasına dönük sempatisini ülke içinde ve dışında terk ettiğini, azınlıkların payını artırmak istediğini dile getirmezse yol alamaz, bu sebeple, kendi topraklarında sürdürülebilir ve canlı bir varlık hâline gelmesini sağlayacak, o ulvi kabul ettiği planlarını yürürlüğe koyamaz.

Harun Zelin
29 Ağustos 2022
Kaynak

0 Yorum: