07 Kasım 2023

,

Washington’da Filistin Yürüyüşü


Washington’un merkezinde yapılan Filistin eylemi, Arap dünyasındaki herkesi ilgilendirmeli. Bu, herkesin dikkatini hak eden bir eylem.

Söz konusu eylem, büyüklüğü ve eylemde yapılan konuşmaların, atılan sloganların içeriği açısından politik bir olgu.

Eylem alanında çok büyük bir kitle vardı. Araplardan, Müslümanlardan, Yahudilerden, beyazlardan ve siyahlardan oluşan kitlenin büyüklüğü 300 bini aşıyordu. Bu insanlar, New York’tan, Filedelfiya’dan, Şikago’dan, Baltimor’dan, ülkenin dört bir yanından gelmişlerdi.

Her zaman olduğu gibi Amerikan gazeteleri, katılımcı sayısını küçük gösterdiler. Oysa gösteri yüzünden Washington’un merkezi kapandı, felç oldu.

Bu, Amerikan tarihinde tanık olunulan en büyük Filistin eylemiydi.

Daha da önemlisi, 11 Eylül’den beri korkutulan, eylemlerden uzak tutulan Araplar, maruz kaldıkları adaletsizliklere ve zulümlere rağmen, sokağa çıkmayı bildiler. Onca korkuya, gözdağına ve sindirme politikasına rağmen Araplar, kütleler hâlinde sahneye çıktılar. Her milletten, her ırktan ve her yaştan insan, sokağa döküldü. Arap derneklerini, yabancı kuruluşları temsil eden binlerce insan, eyleme katıldı.

Eyleme benzer türde zulümlere maruz kalmış olan, Filistin halkının derdini ve çilesini anlayan yerli halkların temsilcileri öncülük ediyordu. Siyahların kurtuluşu hareketine mensup dernekler eylem alanındaydı. Orada Nelson Mandela’nın Filistin’le ilgili aldığı konumu ve Filistin mücadelesine sunduğu desteği anımsattılar. Filistin kurtulmazsa insanlık diye bir şeyden söz edilemeyeceğini haykırdılar. Mandela da ırk ayrımcısı sistemin ve Batı’nın ırkçı ülkelerinin mağdur ettiği bir isimdi.

Eyleme Amerika’da üniversite okuyan çocuklarıyla birlikte katılmış olan bir Arap dostuma eylemle ilgili duygu ve düşüncelerini sordum. Bana hayatının en güzel günü olduğunu, çocuklarıyla Filistin’le dayanışma için gerçekleştirilen böylesi bir eyleme katıldığı, ufak da olsa bir katkı sunabildiği için onur duyduğunu söyledi.

Bu Filistin eylemi, Filistin halkı ve Güney Lübnan halkı ağır bedeller ödemiş olsa da Batı’nın ve Arap dünyasının Filistin meselesini marjinalize ettiği, kıyıya köşeye attığı dönemin sona erdiğini teyit etti.

Eski kuşaklar, Filistin bayrağını yeni kuşağa devrettiler. Gösteride hiç beklenmedik ölçüde genç vardı. Yeni Arap kuşağı (aynı zamanda en genel manada yeni Batılı kuşak) önceki kuşaklara nazaran daha cüretkâr.

Amerika’da yaşayan eski Arap kuşağı, yüzleştikleri tehditler ve verilen gözdağı karşısında üniversitelerde ayağa kalkmayı bilememişti. Zengin Amerikalılar, mezun olduktan sonra işe giremesinler diye üniversitelerde Filistin davasına destek olan Arapların isimlerini içeren listeler hazırladılar.

Filistin yürüyüşünde hedef, Beyaz Saray’dı. Oraya gelindiğinde herkes, “Korkuya yer yok” diye bağırdı. Fakat öne çıkartılması gereken, en etkileyici (İngilizce) slogansa “Özgürlük, Özgürlük, Filistin’e Özgürlük”tü.

Esad Ebu Halil
7 Kasım 2023
Kaynak

0 Yorum: