01 Kasım 2023

,

Devrimimizin Baş Hedefleri


Gillo Pontecorvo’nun Cezayir Savaşı isimli filmine de yansıyan sahnede FLN liderlerinden Ben M’Hidi’ye gazeteci şu soruyu sorar:

“Bay Ben M’Hidi, masum kurbanlara saldırmak için kullanılacak patlayıcıları kadınların kullandıkları sepetlerde taşımak, sizce iğrenç bir şey değil mi?”

Ben M’Hidi şu cevabı verir:

“Korumasız köylere napalm bombaları atarak binlerce insanı öldürmek, daha alçakça değil mi? Uçaklarımız olsaydı, bizim için sömürgecileri kovmak daha kolay olurdu. Bize bombardıman uçaklarını verin, sepetler sizin olsun.”

Muhammed Larbi Ben M’Hidi [1923-1957], Cezayir Savaşı’nın öne çıkan devrimci önderlerindendir. FLN’nin [Millî Kurtuluş Cephesi’nin] altı kurucusundan birisidir. Ekim 1954’te kurulan FLN’nin diğer kurucuları şunlardır: Mustafa Binbulayid, Rabih Bitat, Kerim Bilkasim, Diduş Murat ve Muhammed Budiyaf.

Bu vatanperver devrimci liderler, 1 Kasım 1954’te Cezayir’deki Fransız sömürgeciliğine karşı millî kurtuluş savaşını başlatmaya karar verdiler ve bu amaçla Millî Kurtuluş Ordusu’nu kurdular.

Ben M’hidi daha öncesinde, İkinci Dünya Savaşı sırasında Messali Hacı’nın başını çektiği Cezayir Halk Partisi’nin üyesidir. Messali Hacı ise Fransız Komünist Partisi sömürge komisyonuna Abdülkadir Hacı Ali tarafından örgütlenmiş bir isimdi. Messali 1935’te FKP’den uzaklaştı. 1945’teki Setif Katliamı ardından süreç daha da hızlandı ve kopuş kaçınılmaz bir hâl aldı. Messali’nin çizgisinden uzaklaşan, Ben M’Hidi’nin de içinde olduğu grup sonrasında FLN’yi kurdu.

Cezayir millî kurtuluş savaşı (1954-1962) esnasında Cezayir batı bölgelerinde Fransız sömürgeci ordusuna karşı direnişi örgütleyen M’Hidi, askerî hareketlerin ve gerilla eylemlerinin içinde yer aldı ve tüm faaliyetlerin sorumluluğunu üstlendi. Mart 1957’de başkent Cezayir’de (başkent muharebesi sırasında) Fransız sömürgeci güçlere bağlı paraşütçüler tarafından tutuklanıp işkenceye tabi tutuldu. İşkenceden sonra öldürüldü ve şehit düştü. Şehit devrimci lider Ben M’hidi der ki:

“Devrimi sokaklara atın, halk onu kucaklayacaktır”.

Muhammed Velid Grine
İştirakî Dergisi
Sayı 12 s. 59-61


Devrimizin Baş Hedefleri: Millî İstiklâl ve Sosyalizm

Muhammed Larbi Ben M’hidi[1]

FLN[2] ve ALN[3] himayesinde 1 Kasım 1954’te gerçekleştirilen devrim, halkın hürriyet ve istiklâl adına ortaya koyduğu, kimsenin karşı koyamayacağı o güçlü iradenin somut bir ifadesidir.

Cezayir halkı, emperyalist işgalcileri kovmak amacıyla, kendisine yönetme şekli olarak demokratik ve sosyal bir cumhuriyeti inşa etmek, köklü ve devrimci toprak reformlarını gerçekleştirecek bir sosyalist sistemi kurmak, ahlakî ve maddî açıdan saygın bir hayat için, Mağrip’te sulhu tesis etmek adına bir kez daha silâh alıyor eline.

Cezayir halkı, geçmişte çektiği sıkıntıları ve edindiği tecrübeler sonucu belirli bir şahsa ilelebet tapmayacak bir halktır. İşte Messalizm, bu tür ibadetin şekillerinden en ilkeli, en gericisi ve en alçaltıcısıdır.

Cezayir halkı, müşterek yönetilecektir. FLN’nin demokratik merkeziyetçilik çerçevesinde yürüttüğü disiplinli faaliyet bağlamında tüm fertler birleşerek Cezayir milletini meydana getirecektir. Cezayir halkı, Cezayirli kadın ve erkeklerin eşitlik ve adaletin hüküm sürdüğü, abad edilmiş bir ülke inşa etme azmindedir.

Cezayir halkı, millî kurtuluş ve hürriyet kavgasında, kardeş Mağripli halkların tükenmez desteğine, Arapların etkin dayanışmasına, Afrikalıların ve Asyalıların arkadaşlığına, Fransız halkının ve tüm dünya demokratlarıyla ilericilerinin duygudaşlığına bel bağlamaktadır.

Tüm evlatları arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin eşitliği tesis edecek olan Mağripli halkların ulaşacağı zafer, Akdeniz Havza’sında da denge ve barış için kuvvetli bir faktör olarak iş görecektir.

Bu zafer, muhkem ittifakları kurmaya yol açabilecek, bilhassa faşizme karşı mücadele eden ve demokrasi isteyen Fransız halkı ayrıca Afrika’da emperyalizme karşı mücadele eden halklar için yıkılması imkânsız bir kalenin inşası ile sonuçlanacaktır.

Cezayir milleti, şerefli FLN’nin ve ALN’nin ziyalı liderliği altında, zafere ilerleyecek, millî istiklâl için, gerici sömürgeciliği ilelebet mahvetmek hedefiyle, evrensel hakkaniyet ve kardeşlik çerçevesinde insanî hürriyetleri kazandırmak adına mücadeleye devam edecektir.

Temmuz 1956
El Moudjahid (Mücahit) gazetesi
FLN’nin yayın organı 2. sayı

Dipnotlar:
[1] Metnin orijinal ismi: Les objectifs fondamentaux de notre Révolution. Bu metin, Cezayir tarihinde son derece önemli tarihsel bir vesikadır.

[2] FLN: Cezayir’in Millî Kurtuluş Cephesi’nin (MKC) tarihsel ismi. Arapçası: CTV (Cebhet-ül-Tahrir-il-Vatani) Fransızca: Front de Libération Nationale. –çn.

[3] ALN: Cezayir’in Millî Kurtuluş Ordusu’nun (MKO) tarihsel ismi. Arapçası: CTV (Ceyş-ül-Tahrir-il-Vatani) Fransızca: Armée de Libération Nationale. –çn.

0 Yorum: