06 Kasım 2018

, ,

İşçilere, Askerlere ve Köylülere!


İkinci Tüm Rusya İşçi ve Asker Vekilleri Sovyetleri Kongresi açılmıştır. Sovyetlerin büyük bir çoğunluğu kongrede temsil edilmektedir. Köylü sovyetlerinden belirli sayıda delege de kongrede bulunmaktadır. Merkezî yürütme komitesinin teşkil edilmesi ile ilgili direktif yürürlükten kaldırılmıştır.[1] İşçilerin, askerlerin ve köylülerin büyük bir çoğunluğunun iradesini, işçilerin ve garnizonun Petrograd’da gerçekleştirdikleri o muzaffer ayaklanmanın desteğini arkasına alan kongre, iktidarı ele geçirmiştir.
Geçici hükümet devrilmiştir. Geçici hükümet üyelerinin büyük bir kısmı tutuklanmıştır.
Sovyet hükümeti, tüm milletlere acilen demokratik bir barışın önerilmesini, tüm cephelerde derhal ateşkes ilân edilmesini teklif edecektir. Hükümet, toprak sahiplerinin, çar ailesinin ve manastırların elindeki toprakların köylü komitelerine tek kuruş tazminat ödenmeksizin devrini güvence altına alacak, askerlerin haklarını ordu bünyesinde tam demokrasiyi tesis etmek suretiyle koruyacak, üretimin kontrolünü işçilere verecek, kurucu meclisin belirlenen tarihte toplanmasını sağlayacak, kentlerde ekmek dağıtımının yapılıp yapılmadığını, köylere temel ihtiyaçların tedarik edilip edilmediğini denetleyecek, Rusya’da bulunan tüm milletlere kendi kaderini tayin hakkını verecektir.
Kongrenin aldığı kararla, yerelliklerdeki tüm yetkiler, gerçek bir devrimci düzeni güvence altına alması gereken İşçi, Asker ve Köylü Vekilleri Sovyetleri’ne devredilecektir.
Kongre, şuan siperlerde olan askerlere metanetli ve tetikte olmaları yönünde çağrıda bulunmaktadır. Sovyetler kongresi, devrimci ordunun tüm halklara doğrudan önereceği demokratik barışın sonuca erdirilmesi noktasında yeni hükümetin başarılı olacağı vakte dek emperyalizmin gerçekleştireceği tüm saldırılara karşı devrimi koruyabileceğine kanidir. Yeni hükümet, devrimci orduya askerî taleplerle, ayrıca mülk sahibi sınıfların vergilendirilmesi ile alakalı kararlı bir siyaseti devreye sokmak suretiyle, devrimci ordunun tüm ihtiyaçlarını giderecek, ayrıca asker ailelerinin hayat şartlarını iyileştirecektir.
Kornilof’un adamları, Kerensky, Kaledin ve diğerleri, Petrograd’ın karşısına asker dikmek için yoğun bir çaba içerisindedirler. Kerenski’nin sözlerine aldanan bir dizi müfreze birliği, devrime karşı başkaldırmış olan kişilerin safına geçmiştir.
Askerler, Kornilofçu Kerenski’ye karşı bilfiil direnin! Düşmana karşı tetikte olun!
Demiryolu işçileri, Kerenski’nin Petrograd’a gönderdiği, içi asker dolu trenlerin yolunu kesin!
Atölyelerde fabrikalarda çalışan işçiler ve askerler, demokratik barışın ve devrimin kaderi sizin elinizdedir!
Yaşasın devrim!
Tüm Rusya İşçi ve Asker Vekilleri Sovyetleri Kongresi
Köylü Sovyetleri’nden Vekiller
V. I. Lenin
25 Ekim 1917
Not
[1] Lenin, burada görev süresi henüz daha dolmadan feshedilmiş olan Merkezî Yürütme Komitesi’ne atıfta bulunuyor. Haziran 1917’de Birinci Tüm Rusya Sovyetleri Kongresi’nin seçtiği Merkezî Yürütme Komitesi’ni Lenin “uzlaşmacı” olarak niteliyor. Bunun nedeni, komitenin sovyetin çıkarlarına uygun hareket edip belirli bir irade koymak yerine, geçici hükümetle uzlaşmış olmasıdır.

0 Yorum: