05 Kasım 2018

, ,

Komünist Yoldaşlara


Azerbaycanlı, Gürcü, Ermeni, Dağıstanlı ve
Dağlı Cumhuriyeti’ndeki Komünist Yoldaşlara
Kafkasya sovyet cumhuriyetlerine en iyi dileklerimi gönderiyor ve aralarındaki ittifakın, burjuvazide örneğine rastlanmayan ve kapitalist sistemde gerçekleştirilmesi mümkün olmayan millî barış için bir model olacağı umudunu ifade etmek istiyorum.
Gerçekte, Kafkasya’daki millî topluluklara mensup işçilerle köylüler arasında tesis edilecek millî barış önemlidir ancak sosyalizme geçiş anlamında sovyet iktidarının sürdürülmesi ve geliştirilmesi daha da önemlidir. Önümüzdeki görev zordur ama tam manasıyla gerçekleştirilebilir. Bu görevin tam manasıyla ifa edilmesinde en önemli unsur, Transkafkasya komünistlerinin, kendilerine ve cumhuriyetlerine ait durumun Rus Sovyet Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin durumundan ve içinde bulunduğu koşullardan ayrı bir özellik gösterdiğini hiçbir zaman akıldan çıkarmamalarıdır. Bizim taktiklerimizi kopya etmekten kaçınma gereğini bilmeli ve bu taktikleri farklı somut koşullara uyarlayarak, akıllı bir biçimde çeşitlendirmelidir.
Rus Sovyet Cumhuriyeti, dışarıdan politik ya da askerî yardım almamaktadır. Tam aksine, yıllardır İtilaf Devletleri’nin askerî istilasına ve ablukasına karşı mücadele etmektedir.
Kafkasya sovyet cumhuriyetleri ise, Rus Sovyet Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden politik ve bir ölçüde de askerî yardım almıştır. Yalnızca bu bile birçok şeyi değiştirmiştir. İkinci olarak, artık İtilaf Devletleri’nin gerçekleştireceği herhangi bir istiladan ya da bu devletlerin Gürcü, Azerbaycanlı, Ermeni, Dağıstanlı ve Dağlı beyaz muhafızlara askerî yardım yapma ihtimalinden korkmak için bir neden yoktur. İtilaf Devletleri Rusya’da “parmaklarını yakmıştır”, ola ki bu, onları daha ihtiyatlı davranmaya zorlayacaktır. Üçüncüsü, Kafkasya cumhuriyetlerinin köylü karakteri Rusya’nınkinden daha belirgindir. Dördüncüsü, Rusya iktisadî bakımdan, ileri kapitalist ülkelerden uzak kalmıştır ve hâlâ da büyük ölçüde öyledir. Kafkasya ise yakında ve daha büyük bir kolaylıkla kapitalist Batı’yla ticaret yapmaya ve “bir arada yaşamaya” başlayabilecek durumdadır. Bütün farklılıklar bu kadar da değil. Ancak bu farklılıklar, değişik taktikler kullanılması gereğini göstermeye yeter.
Sizler, daha ılımlı ve ihtiyatlı davranma ve küçük burjuvaziye, aydınlar tabakasına ve özellikle köylülere ödün vermeye hazır olduğunuzu gösterme gereğini duyacaksınız. Ayrıcalık siyaseti ve ticaret yoluyla kapitalist Batı’yı iktisadî açıdan olabildiğince çabuk, olabildiğince fazla kullanmalısınız. Petrol, manganez, kömür (Tkvarçeli madenleri) ve bakır, sizin engin mineral kaynaklarınızın bir parçasıdır. Yabancı ülkelerle geniş bir ayrıcalık siyaseti ve ticareti yürütecek her türlü imkâna sahipsiniz. Bu girişim geniş çapta olmalı, inatla, ustalıkla ve büyük bir dikkatle yürütülmeli; işçi ve köylülerin içinde bulundukları koşulları geliştirmek ve aydınlar tabakasını iktisadî kuruluş aşamasında görevlendirmek üzere bu girişimden olabildiğince yararlanılmalıdır. İtalya, Amerika ve öteki ülkelerle kurulacak ticaret yoluyla zengin topraklarınızın, su kaynaklarınızın üretici güçlerini ve tarım-hayvancılığın ilerlemesi için gerekli olan sulamayı geliştirmek amacıyla her türlü çabayı harcamalısınız.
Rus Sovyet Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden farklı olarak Kafkas cumhuriyetlerinin yapması gereken ve yapabileceği şey, sosyalizme daha yavaş, daha ihtiyatlı ve daha sistemli bir geçişi gerçekleştirmektir. Bizim taktiklerimizden farklı olarak, sizin anlamanız ve yapmanız gereken budur.
Biz, dünya kapitalizminin surlarında ilk gediği açmak için savaştık. Gedik açılmıştır. Biz, İtilaf Devletleri tarafından desteklenen beyazlara, sosyalist devrimcilere ve menşeviklere, söz konusu devletlerin ablukasına ve askerî desteğine karşı amansız ve insanüstü bir savaş vererek konumumuzu koruduk.
Siz Kafkasyalı yoldaş komünistlerin bir gedik açmak için çaba harcamasına gerek yok. Sizler, 1921’in lehte olan milletlerarası durumundan yararlanmalı, yeniyi daha büyük bir ihtiyatla ve daha yöntemli olarak kurmayı öğrenmelisiniz. 1921’deki Avrupa ve Dünya, 1917 ve 1918’deki Avrupa ve Dünya’dan farklıdır.
Bizim taktiklerimizi kopya etmeyin, sadece onların kendilerine özgü niteliklerinin nedenini, onları ortaya çıkaran koşulları ve sonuçlarını çözümleyin; lafzın ötesine geçin, işin ruhunu, özünü ve 1917-21 arası dönemde elde edilen deneyimden çıkartılan dersleri uygulayın. Kapitalist ülkelerle ticareti, derhal ekonomik temel hâline getirmelisiniz. Onların on milyonlar değerindeki madenlere sahip olmalarına yol açsa bile, bu işin maliyeti önemli değildir.
Köylülerin içinde bulunduğu koşulları geliştirmek, geniş bir elektrifikasyon ve sulama projesini başlatmak amacıyla bir an önce gerekli girişimlerde bulunmalısınız. En çok ihtiyaç duyduğunuz şey, sulamadır. Çünkü sulama, bölgeyi her şeyden daha çok canlandıracak, yeniden yaratacak, geçmişi toprağa gömecek ve sosyalizme geçişi daha da fazla güven altına alacaktır.
Dikkatsiz üslubumu bağışlayacağınızı umuyorum: Bu mektubu yoldaş Miyasnikov ile hemen gönderebilmek için alelacele yazmak zorunda kaldım. Bir kez daha Kafkasya sovyet cumhuriyetlerinin işçi ve köylülerine selâmlarımı ve en iyi dileklerimi gönderirim.
V. I. Lenin
14 Nisan 1921
[Kaynak: Collected Works, 32. cilt, s. 316-18.]

0 Yorum: