13 Kasım 2018

, ,

Tebrik Mesajı

Birinci Dağlı Kadınlar Kongresi’ne Gönderilen Tebrik Mesajı[1]

Birinci Dağ Cumhuriyeti Kadınları Kongresi’ni bir kardeşiniz olarak selamlıyorum.[2] Sağlık durumumun kötü olması sebebiyle kongrede bulunamadığım için müteessir olduğumu belirtmek isterim.
Dağlı kadın yoldaşlar; insanlık tarihinde kadınların iştirak etmediği tek bir özgürlük mücadelesi yoktur, çünkü mazlum sınıfların özgürlük yolunda attığı her bir adım, kadınların konumlarındaki iyileşmeyle birlikte atılabilmiştir.
Antik çağlarda kölelerin modern dönemde serflerin özgürlüğü için inşa edilen hareketlerin saflarında sadece erkek değil, kadın savaşçılar ve şehitler de vardı. O kadınlar, emekçilerin davasına gösterdikleri sadakati kanlarıyla mühürlediler.
Son olarak gündeme gelen, insanlığın kurtuluşu için inşa edilen hareketlerin en kapsamlısı ve en kudretlisi olan proletaryanın özgürlüğü hareketi, sadece kadın kahramanları ve şehitleri ön plana çıkartmakla kalmadı, ayrıca ortak proleter bayrak altında zafere dek mücadele eden milyonlarca emekçi kadının meydana getirdiği kitlesel sosyalist hareketin de oluşmasını sağladı.
Bu kudretli emekçi kadın hareketiyle kıyaslandığında, burjuva kadın entelektüellerin liberal hareketinin, gönül eğlencesi olarak icat edilmiş bir tür çocuk oyuncağı olduğunu görmek gerekiyor.
Dağ Cumhuriyeti Kadınları Kongresi’nin oturumlarını kızıl bayrak altında gerçekleştireceğine kaniyim.
Stalin
17 Haziran 1921
Dağ Cumhuriyeti
Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Birinci Doğulu Emekçi Kadınlar Kongresi Bülteni,
Vladikavkaz, 1921
[J. Stalin, Works, Foreign Languages Publishing House, Moskova, 1953, s. 61-62.]
Dipnotlar
[1] Birinci kongre 16-18 Haziran 1921’de Vladikavkaz’da yapıldı. Kongreye uzak dağ köylerinden gelen 152 kadın delege katıldı. Bu 152 kişi, Çeçen, Osetyalı, Tatar, Kabartay, Balkar vs. kadın temsilcilerden oluşuyordu. Kongrede aşağıdaki meseleler tartışıldı: Devrim öncesinde ve sonrasında kadınların ekonomik ve hukukî konumu; Dağlı kadınların el sanatları alanında oynadıkları rol; Doğulu kadınlar ve kamusal eğitim; ana sağlığı ve çocuk bakımı vb. J. V. Stalin’in telgrafı kongrenin 18 Haziran tarihli akşam oturumunda okundu. Kongre Stalin’e selamlarını ileten bir telgraf gönderdi.
[2] Özerk Dağ Sosyalist Sovyet Cumhuriyeti 20 Ocak 1921’de Tüm Rusya Merkez Yürütme Komitesi’nin hazırladığı kararname üzerinden kuruldu. İlk başta Sovyet Çeçen, Nazran, Vladikavkaz, Kabartay, Balkar ve Karaçayef bölgelerinden oluşuyordu. 1921-24 arası dönemde sovyetin içinden bir dizi özerk ulusal bölge çıktı. 7 Temmuz 1924 tarihli kararname ile Dağ Sovyeti lağv edildi.

0 Yorum: